Cobrix pisze:1. Czy w DCC nadal moge stosowac odcinki izolowane czy tory musza stanowic "elektrycznie" calosc?
Rozumiem, ze nie ma takiej potrzeby gdyz moge zatrzymac loka wydajac rozkazy adresowanego do niego podczas gdy inne beda w ruchu. Chodzi jednak o to, ze mam oswietlone wagony. Ze wzgledow finansowych na poczatek nie chce kupowac dekoderow do wagonow tylko po to by sterowac oswietleniem. Tak wiec odstawiajac sklad na bocznice (odcinek izolowany) po prostu moglbym starym analogowym systemem wylaczyc zasilanie tego odcinka zeby wagony nie swiecily. Tylko czy tak mozna. Wlaczenie skladu do ruchu wiazaloby sie oczywiscie najpierw z wlaczeniem zasilania w odcinku a potem wydaniem rozkazow do dekodera.
Tak, tylko światła w loku zgasną. Ale generalnie - tak.
Cobrix pisze:Z tym pytaniem zwiazana jest takze kwestia odcinkow izolowanych przy semaforach zasilanych przez nie (mam Viessmanny). Doczytalem sie ze najbardziej eleganckim rozwiazaniem byloby uzycie funkcji ABC. Czy jednak moglbym na poczatek zostawic tak jak mam? Tzn. semafor pokazuje sygnal stop wiec odcinek izolowany (jedna szyna) nie jest zasilany i lok sie zatrzymuje. Czy tez nie mozna tak zrobic i zatrzymaniem loka musi sterowac dekoder?
Tak. Bedzie działać jak w analogu - zatrzyma się natychmiast, bo nie będzie zasilania (o ile nie kupisz UPS'a)
Cobrix pisze:2. Sterowanie rozjazdami i semaforami. Tu chyba moge spokojnie zostawic tak jak mam czyli sterowanie z mojego pulpitu za pomoca przelacznikow?
Jak najbardziej tak
Cobrix pisze:3. Poczytalem o rozkazach CV (nie wiem czy dobrze to okreslilem). Rozumiem ze to cos ala konfiguracja loka czyli ustawienie jakis wartosci specyficznych dla kazdego loka, droga hamowania, sposob przyspieszania itp. Czy ta "konfiguracje" - ustawianie wartosci CV - mozna przeprowadzac kazda centralka czy tez robi sie to jakims wyspecjalizowanym oprogramowaniem ktore trzeba posiadac ekstra? Decydujac sie na zakup jakiegos zestawu DCC bede mogl to robic?
W większym lub mniejszym stopniu każda potrafi.
Roco - od CV1 do CV99, nie umie ustawiać pojedynczych bitów, robi to na głównej makiecie, z której trzeba zdjąć wszystkie loki (albo inaczej oddzielić jeden lok od reszty)
Lenz100 - od CV1 do CV255, umie ustawiać pojedyncze bity w CV, robi to na specjalnym torze do programowania, ale umie także ta głównej makiecie i to podczas ruchu i to bez potrzeby zdejmowania innych loków (tryb PoM). Dodatkowo na torze do programowania umie odczytywać CV.
Cobrix pisze:4. Na forum GbbKolejki wyczytalem ze CV11 okreśła maksymalny czas podczas którego dekoder będzie utrzymywał aktualną prędkość, bez otrzymania jakiegokolwiek poprawnego pakietu adresowanego do tego dekodera a potem loko zostanie zatrzymana. Nie bardzo rozumiem jak to dziala.
Proponuje nie zajmować się takimi duperelkami :-) Chodzi o to, że w standarcie jest powiedziane, żeby pakiet docierał do dekodera co 30msek. A tym CV można to zmienić. Prawdę mówiąc nie wiem po co?
Cobrix pisze:Jezeli chcialbym zeby loko jezdzila caly czas to musze co jakis czas(ten okreslony) wysylac do loka potwierdzenie rozkazu czy tez centralka robi to automatycznie?. Myslalem ze to dziala w ten sposob ze wydaje rozkaz jedz z predkoscia taka i taka - lok rozpedza sie wg ustawien CV do tej predkosci - i jezdzi do czasu az wydam polecenie stop.
Z twojego - użytkownika - punktu widzenia wygląda jak opisałeś. Z punktu widzenia komunikacji między centralką a dekoderem: centralka non-stop (a) nadaje jakieś pakiety, jak nie ma co, to jest pakiet "idle", który nic nie znaczy, i jest po to, aby dało się coś nadawać (b) oprócz tego powtarza non-stop ostatnie rozkazy do wszystkich znanych loków, tak że jak zdejmiesz lok z torów (odłaczysz od zasilania) i postawisz go spowrotem, to dość szybko (a nawet bardzo) dostanie on pakiet z jego ostatnią prędkością i kierunkiem jazdy i ustawianiami F1-F12 (dla F13-F20 jest powiedziane, że pakietów nie będzie, więc dekoder musi mieć pamięć nieulotną :-) )
Cobrix pisze:6. Sledze watek o zestawie Tilliga 01203. Pojawila sie tam informacja o nowym DCC Roco (nowe myszki?). Zestawu nie chcialbym kupowac poniewaz taboru mam na razie dosc. Co w takim kupic zeby miec zestaw do sterowania DCC i rozpoczac przygode i nauke z nim? Poczekac na to Roco czy cos Lenz'a? Co jest lepsze, bardziej przyszlosciowe?
Jezeli cię stać, to Lenz Set100. W przeciwnym wypadku jakiś zestaw, z którego niepotrzebne rzeczy sprzedaj na Allegro, to najtańsza wersja.
Cobrix pisze:7. I jeszcze konkretnie pytanie do Piotra. Na Martelu zwrocilem uwage ze ktos napisal o tym ze po Twojej ingerencji w loka sprawuje sie on znacznie lepiej. Ta ingerencja oznaczala konfiguracje przy pomocy wlasnie tych CV? Czy sa jakies instrukcje jak to wszystko poustawiac czy tez to kwestia doswiadczenia i umiejetnosci?
To pisał Arturo o wczorajszej wizycie u mnie. Ustawiliśmy CV49 i CV50, ponieważ tak miał napisane na kartce, którą mu napisała osoba, która ma taki lok (Trix). Więc to było połaczenie czyjegoś doświadczania z moim doświadczeniem i trochę szczęścia, bo w manipulatorze Trixa (Mobile Station) nie ma funkcji programowania innnych niż 5 podstawowych CV. A ja to zrobiłem za pomocą na szybko podłączonego zestawu Lenz'a Set100 (który już jest w walizce na wyjazd do Bielska :-) )
Problem polega głównie na tym, że jest kilkanaście CV standardowych, a pozostałe to prawie wolna amerykanka. Są one często (ale nie zawsze) opisane w instrukcji do dekodera (ew. Loka, ale napewno nie w instrukcji do manipulatora/centralki)
Cobrix pisze:8. Czy booster (to cos co wzmacnia sygnaly rozkazow) powinno sie dobierac w zaleznosci od wielkosci torowiska i ilosci lokow? Wyczytalem cos o podziale na bloki. Jezeli mam duzo torow czy musze miec kilka boosterow, jakis o wiekszej mocy czy tez wystarczy jeden?
Wychodzi na to, że przeciętny booster wystarcza na jakieś 4-6 loków.
Cobrix pisze:Na razie to najbardziej meczace mnie pytania. Z goru dziekuje za wszelkie odpowiedzi.
Przyjemnośc po mojej stronie. Może inni też coś dołożą...