Oświetlenie wagonów - taśma led

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Re: Oświetlenie wagonów - taśma led

Post autor: womo »

Ja daje po 9 diod, mostek, kondensator i wszystko działa.
Robię według planów stąd
http://forum.modelarstwo.info/viewtopic.php?f=3&t=2755
Jak te diody po trzy porozklejasz po całej długości to można uzyskać wygaszone przedziały
http://img62.imageshack.us/img62/938/dscf1548y.jpg
Zdjęcie było robione na zasilaczu analogowym (chyba :mrgreen: . )
Ostatnio zmieniony 16 gru 2011, 20:42 przez womo, łącznie zmieniany 2 razy.
kapitanwasyl
Kontakt:

Post autor: kapitanwasyl »

Te diody z taśmy świecą nawet na najmniejszym prądzie z zasilacza , przy czym i przy minimum i przy max napięcia na jeden wagon zupełnie wystarczyłyby dwie takie diody . Odlutować raczej nie polecam , można je odcinać ale tylko po trzy . Już jedna daje takie światło że oświetli z całą pewnością cały wagon . Generalnie można odcinać na linii cięcia a potem zakleić dwie z trzech .
Ja te diody mam jako podświetlenie okolicy podłogi/pedałów w aucie i świeci (nie zaklejona ) tylko jedna , a raczej jej połowa i jest aż za jasno :)

Zapewniam że przy Twoich zamiarach władowania tylu diod w jeden wagon oświetlisz połowę pomieszczenia i będziesz miał dyskotekę w pokoju :)
Ostatnio zmieniony 16 gru 2011, 20:32 przez kapitanwasyl, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

golab pisze:Jak zostawisz diody szeregowo, dasz Graetza i kondensator, też zadziała...
Przy żółtych i nie z każdym zasilaczem, ale może i tak być.

Są także zasilacze, które dają pełne napięcie ale z różnym czasem wypełnienia przebiegu (PWM=Pulse-width modulation), tu jak jest kondensator, to gdy tylko ruszysz gałką z "0" to na kondensatorze mamy od razu max napięcie !!
Ostatnio zmieniony 16 gru 2011, 15:56 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
merry
Kontakt:

Post autor: merry »

golab pisze: ... sam oświetlałem tak 3 osiowe Reko ...
Jak rozwiązałeś pobór prądu z torów? Pokażesz zdjęcia?
Ostatnio zmieniony 16 gru 2011, 14:29 przez merry, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

Post autor: golab »

Jak zostawisz diody szeregowo, dasz Graetza i kondensator, też zadziała, sam oświetlałem tak 3 osiowe Reko ...
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Pomysł z taśmą jest dobry, dostajemy 300 LEDów w sekcjach 5cm po 3 szt, szeregowo z rezystorem do zailania z 12V (świecą już od 8V).
Zasilanie tego jest z 12 V, więc do analoga raczej bez przeróbek nie da rady - za to do cyfry ...EXTRA !!

Skupmy się na analogu. Każda dioda LED biała (lub niebieska) do świecenia potrzebuje ok 4 V (żółta ok 2,4 V), czyli w analogu niestety szeregowo (jak w sekcji na taśmie) nie pasi.
Stąd: musimy je z taśmy wylutować (albo pociąć taśmę) - to upierdliwa robota dla nieobznajomionego z lutownicą.

Każdą pojedynczą diodę trzeba podeprzeć rezystorem, bo gdy napięcie (z torów) przekroczy 4 V to nam się LED spali. Trzeba przyjąć max napięcia w torach jako najgorszą sytuację: 12 lub nawet 14 V.
Musimy wpiąć oświetlenie w mostek Graetza (by nam świeciło w obie strony) i za każdym razem tracimy na dwóch diodach prostowniczych mostka po ok. 0,67 V, policzmy:
4 V (led) + 2 x 0,67 V (mostek) = 5,34 napięcie jakie się odkłada na diodach przy normalnej pracy, stąd 14 - 5,34 = 8,66 V -> tyle musimy strać na rezystorze, przyjmijmy 8V.

Współczesne diody led rozpoczynają świecenie od ok 1-5 mA, prąd znamionowy to 10-20 mA - przyjmijmy 8mA (dla łatwiejszego liczenia) => 8V / 8mA = 1Kohm (co było do przewidzenia :lol: ). Rezystor 1Kohm zapewnia BEZPIECZNĄ pracę praktycznie każdej diody LED podłączonej w dowolny sposób do torów. :mrgreen:

Co do kondensatora:
- musi być przypięty PO mostku Graetza,
- jego napięcie pracy musi być co najmniej 12V * pierwiastek z 2 (1,41) = 16,92 V ale niektóre trafa dają więcej niż 12 V więc bezpieczniej przyjąć napięcie pracy 25V (z typoszeregu),
- pojemność jak największa przy jak najmniejszych gabarytach.
- dopiero od ok 100-220uF (mikro) zaczyna być zauważalny wpływ kondensatora na przerwy w zasilaniu (przejazd przez rozjazdy itp).

Trzeba sklecić coś takiego:
Obrazek

PS: zajrzyj TU.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2011, 12:59 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 9 razy.
MlodyMJ
Kontakt:

Oświetlenie wagonów - taśma led

Post autor: MlodyMJ »

Witam.
Panowie, podpowiedzcie i doradźcie. Jako, że idzie zima, a więc nieco więcej czasu spędza się w domu, postanowiłem troszkę się pobawić w oświetlenie taboru. Tak, wiem - były już takie wątki, są też gotowe listwy do kupienia, jednak dla własnej przyjemności, jak i chęci poznania, chciałbym się pobawić i wykonać to metodą chałupniczą. Problem jest taki, że jestem kompletnie blady jeśli idzie o elektronikę :)
Na początek chciałbym oświetlić wagon osobowy Y poruszający sie po układzie analogowym wykorzystując, dostępne ostatnio wszędzie, taśmy led takie jak tu:
http://allegro.pl/tasma-led-300-diod-sm ... 15586.html
cięte na człony po 3 ledy, barwy żółtej - w Y powinny się pomieścić 4 człony (12 led). Jak zatem dobrać do tego parametry:
1. kondensatora, (ten jest ok? http://allegro.pl/kondensator-1000uf-16 ... 02711.html),
2. rezystora,
3. a może wykorzystać diodę Zenera - jaką?
Podłączyć wszystko szeregowo czy też równolegle?
Natomiast przy zastosowaniu 3 członów (9 led), parametry będą inne?
A może w ogóle jest to nie do zrealizowania..
Z góry dzięki za pomoc :)
Ostatnio zmieniony 16 gru 2011, 12:19 przez MlodyMJ, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”