Problem z instal. dekodera PluX 12 w 02475 Przew.Reg.
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- Alteo
Re: Problem z instal. dekodera PluX 12 w 02475 Przew.Reg.
W mojej PR sprawdziłem CV57. Serwisant Tilliga ustawił wartość 1. Loka odbyła kilka próbnych jazd i spisuje się ok. Przyzwyczaiłem się również do świateł. Do tej pory jak loka na światłach ciągnęła skład to z tyłu zawsze paliły się czerwone światła. W PR można czerwone gasić niezależnie od kierunku jazdy. Moim zdaniem światła zimne / 3 lampy/ świecą zbyt jasno w stosunku do dwóch dodatkowych ciepłych, przez co te światła dodatkowe są mało widoczne. Problem ten będzie można chyba rozwiązać poprzez ustawienie CV-łek odpowiedzialnych za oświetlenie w dekoderze /LD-G-31 prod. TAMS Elektronik firmowany przez Tilliga/.
-
- Kontakt:
Skłaniam się ku PR, gdyż czekam z niecierpliwością na obiecane wagony PR z eka-model. Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Chyba się odezwę do pana Petra.
Ostatnio zmieniony 08 cze 2012, 21:57 przez skorpionek81, łącznie zmieniany 1 raz.
- golab
- Kontakt:
1. Ja mam BR189 Railon, moim zdaniem ładniejsza od PR, ze światłami zachowuje się tak jak PR, ale tak ma być ... Wybór zarządu to rzecz gustu i kierunku kolekcji
2. lokomotywy nie są uszkodzone taka jest konstrukcja Tilligowskiej wersji złącza Plux12 ... No chyba, że trafi się uszkodzona i cyrkuje ze światłami. W każdym razie nietypowe zachowanie świateł loki z dekoderem jest ... typowe ...
3. U Petra jest w tej chwili promocja na PR http://www.hobby-shop.cz/masinky/br-189 ... (02475-11) niecałe 120 ojro - wg mnie cena dobra
2. lokomotywy nie są uszkodzone taka jest konstrukcja Tilligowskiej wersji złącza Plux12 ... No chyba, że trafi się uszkodzona i cyrkuje ze światłami. W każdym razie nietypowe zachowanie świateł loki z dekoderem jest ... typowe ...

3. U Petra jest w tej chwili promocja na PR http://www.hobby-shop.cz/masinky/br-189 ... (02475-11) niecałe 120 ojro - wg mnie cena dobra
Ostatnio zmieniony 08 cze 2012, 17:23 przez golab, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Zbliża się wiekopomna chwila, w której za uciułane grosze będę mógł zakupić w/w lokomotywę. Nie ukrywam że planuje DCC w przyszłości, dlatego też w związku z powyższymi problemami właścicieli wspomnianej maszyny i instalacji dekodera mam kilka pytań:
1. Czy warto? Czy może dać sobie spokój i kupić inną loke, innego zarządu, bardziej dopracowaną?
2. Czy produkują już poprawione lokomotywy czy cały czas wszystko tak samo i wszystkie trzeba reklamować
3. I niby banalne pytanie ale chyba najbardziej istotne. Kogo polecacie (sklep) jako dostawce by w przyszłości w razie jakichkolwiek reklamacji obyło się bez problemów?
1. Czy warto? Czy może dać sobie spokój i kupić inną loke, innego zarządu, bardziej dopracowaną?
2. Czy produkują już poprawione lokomotywy czy cały czas wszystko tak samo i wszystkie trzeba reklamować
3. I niby banalne pytanie ale chyba najbardziej istotne. Kogo polecacie (sklep) jako dostawce by w przyszłości w razie jakichkolwiek reklamacji obyło się bez problemów?
- elvis
- Kontakt:
Jeśli tylko ktoś zechciał mi posłać takiego loka na na testy, to bym Wam go rozkminił i wszyscy by byli zadowoleni.
- Alteo
Ja wczoraj odebrałem PR z reklamacji.
Wróciła z wymieniona płytką i zainstalowanym dekoderem PluX12. Światła palą się po postawieniu loki na tor. F0 zapala dodatkowe światla ciepłe. Natomiast F1 gasi światła na jednym końcu lokomotywy a F2 na drugim. Tak więc aby światła całkowicie wyłączyć to musi być załączona funkcja F1 i F2. Próby robiłem na Lenz,u. Nie znam dekodera PluX12 i nie sprawdzałem jak jest ustawiony. Jak loka jedzie z zapalonymi światłami i zmienię kierunek jazdy to loka staje ale światła się nie zmieniają i przy palacych czerwonych delikatnie migaja trzy diody białe. Aby wszystko wróciło do normy trzeba pokrętło szybkosci ustawić na zero i wtedy następuje zmiana świateł i loka po przekreceniu pokrętła rusza. Do tej pory przy wszystkich dekoderach 6-cio i 8-mio pinowych przy nagłej zmianie kierunku loki hamowały do zatrzymania, zmieniały światła i ruszły w druga stronę. Natomiast PR muszę zatrzymać zmienić kierunek jazdy i ruszać w drugą strone. Nie wiem czy to zależy od ustawień CV-łek ale chyba nie, bo adres jest fabryczny czyli 3. Jak będę miał czas to odczytatam ustawienia CV odpowiedzialnych za oświetlenie.
Moje pytanie: jak to jest w innych lokach PR z dekoderem PluX12, które posiadacie.

Moje pytanie: jak to jest w innych lokach PR z dekoderem PluX12, które posiadacie.
- TittyTwister
- Kontakt:
Hektor (T435) ma tak samo "domrvené" gniazdo.golab pisze:...Podobnie skopane gniazdo, z tego co wyczytałem ma 107, może to ktoś potwierdzić ? Niemcy albo "drutują", albo mapują funkcje dekodera
- golab
- Kontakt:
Przecież to nie problem tylko PR, ale całej rodziny 189tek.
Na TTBoardzie można zobaczyć porobione mostki w gniazdach 189
, tak, aby dekodery działały prawidłowo, można także znaleźć informację jakie dekodery "fizycznie" pasują.
Podobnie skopane gniazdo, z tego co wyczytałem ma 107, może to ktoś potwierdzić ? Niemcy albo "drutują", albo mapują funkcje dekodera
Na TTBoardzie można zobaczyć porobione mostki w gniazdach 189

Podobnie skopane gniazdo, z tego co wyczytałem ma 107, może to ktoś potwierdzić ? Niemcy albo "drutują", albo mapują funkcje dekodera

- aviaTTor
- Kontakt:
Moja loka wróciła z reklamacji-ciepłe światła działają w obu kierunkach 

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Nie doszukiwałbym się spiskowej teorii dziejów, ale że to KNOT, to przyznaję rację. W bracie bliźniaku (BR 186) już poprawili (mam nadzieję) nieszczęsne gniazdo:elvis pisze:... Oni są doskonale świadomi tego co wypuścili, tylko liczą na naiwność ...

źródło: TT Kurier 6/2012, s. 8
Od dłuższego czasu doświadczamy szkolnych błędów "konstruktorów" z Tilliga, a to wózki wylatują, a to się barierki w pudełkach łamią, a to problem z pocztowym Gmx, a to wagon restauracyjny WARS (ex WR4ü-38) nie jest w stanie pokonać zakrętów bez wypadania wózka, tak samo i tu, w wydawało by się prostej sprawie, skopali gniazdo Plux12.
Zgodnie z normą NEM658 wokół gniazda musi być pozostawiona przestrzeń dla płytki dekodera, fachowcy od Tilliga obcięli tę przestrzeń (niebieska linia) jak na rys:

lutując płytke z LEDami oświetlenia - czyli rozwiązanie z BR189 jest niezgodne z normą

Może i dobrze, że dekodera zgodnego z Plux12 w wykonaniu standardowym nie da się wstawić do Przewozów Regionalnych, bo po jego wstawieniu (a jednak da się

Po zapaleniu świateł F0 lokomotywa powinna posiadać oświetlenie czołowe białe zimne 3-punktowe przełączane zależnie od kierunku jazdy - z dekoderem Lenz Silver PluX12 tak nie jest

W jedną stronę zapala białe, a w drugą czerwone

I na koniec kolejny 'kwiatek'.
W instrukcji jest mowa o możliwości zainstalowania dźwięku, jednak nie znajdziemy gniazda na głośnik jak w V180/BR118 z gniazdem PluX12:

Proponuje nam się zainstalowanie głośniczka w przestrzeni za dekoderem, tu gdzie może wejść dekoder NEM651:

Tylko jak go tam umocować, na klej, do odlewu czy do płytki drukowanej

Podsumowując:
użycie symbolu PluX12 jest, w przypadku PR, nadużyciem i by działało (jako tako) trzeba użyć specjalizowanego dekodera od Tilliga. Uzyskany efekt przyprawia o zawrót głowy, bo trudno jest zrozumieć ideologię zapalania i gaszenia świateł zastosowaną przez producenta.
Całkowity brak oznaczeń gniazda (brak pilota czyli zapchanej dziurki) może doprowadzić do nieprawidłowego założenia dekodera i może spowodować uszkodzenie loki lub dekodera.
Mnie osobiście efekt dodatkowych świateł (białe ciepłe) jakoś nie rajcuje, gdyby na przykład można było światła przygaszać lub zapalać pełną mocą - byłoby to ciekawsze.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Czytając powyższe posty zacząłem się zastanawiać co ja za dziadostwo zamówiłem, nie masz chłopie problemów to kup sobie coś nowego. Przesyłka nadeszła, dekoder włożony, lok na torach i o dziwo działa. Tylko przy programowaniu skasowałem sobie wszystkie zwrotnice, ale podobno uczymy się na błędach.
Pozdrawiam wszystkich
Pozdrawiam wszystkich
- WM-MODEL
- Kontakt:
Nawet jestemelvis pisze:A wybierasz się?

Ostatnio zmieniony 20 kwie 2012, 18:04 przez WM-MODEL, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Potwierdzam słowa kolegi. CV57 ustawione na 1 rozwiązuje wszystkie problemy.Podchodząc inaczej do tematu to gdy zmieniłem CV 57 na wartość 1 (jest coś o tym w instrukcji ale ja niemiecki nicfersztejn) to:
Bardzo dziękuję kolegom za pomoc.
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2012, 18:03 przez Gloow, łącznie zmieniany 1 raz.
- elvis
- Kontakt:
A wybierasz się?WM-MODEL pisze:I będzie je można tam kupić po 20 ojroelvis pisze:A dekodery Zimo MX623, to rzeczywiście nowość i będą właśnie miały jutro premierę w Dortmundzie.
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2012, 21:09 przez elvis, łącznie zmieniany 1 raz.