Może właśnie ku temu zrobiono : RailCom (NMRA Bi-Dirctional DCC) dwukierunkowa komunikacja dekodera z DCCgbbsoft pisze:No właśnie.... Ja nie wiem...

Moderator: mod-Makieta
Może właśnie ku temu zrobiono : RailCom (NMRA Bi-Dirctional DCC) dwukierunkowa komunikacja dekodera z DCCgbbsoft pisze:No właśnie.... Ja nie wiem...
No właśnie.... Ja nie wiem...miano pisze:a skąd centralka wie do którego dekodera wysłać sygnał?
W przypadku dekoderów Lenza i odcinków z asymetrią zasilania dekoder otrzymuje sygnał do zatrzymania "z torów" ale musi być odcinek izolowany zasilany asymetrycznie i trzeba to uwzględnić już przy budowie torowiska, a poza tym powstają problemy o których pisał Cobrix. Kontaktrony wydają się więc lepsze bo można je zamontować po zbudowaniu torowiska. Oglądałem taki system oparty chyba na dekoderach ESU - ale widziałem to tylko na przykładzie jednej lokomotywy. Kontaktron podaje sygnał do centralki, która wysyła sygnał do dekodera - pytanie: a skąd centralka wie do którego dekodera wysłać sygnał? Czy budowa systemu z kontaktronami jest dużo bardziej złożona niż w oparciu o odcinki izolowane-dekodery lenza.gbbsoft pisze:W DCC przy jakiejkolwiej automatyce występują albo odcinki izolowane albo kontaktrony (nie licząc droższych pomysłów).
W DCC przy jakiejkolwiej automatyce występują albo odcinki izolowane albo kontaktrony (nie licząc droższych pomysłów).ArturSwider pisze:Hi,
Krótka rada: DCC i po kłopocie.chciałbym rozwiązać problem odcinków izolowanych
w zasadzie tak, ale myślałem o ABC, a wtedy trzeba wyizolować odcinki o asymetrycznym zasilaniuArturSwider pisze:Hi,
No, ...można poszaleć z projektemmiano pisze:...odcinek na którym tory będą szły docelowo do drugiej stacji, a na razie będą zakończone pętlą. Układ na całości dwutorowy. (...) Czekam na propozycję.
Ma tam sporo możliwości, duża stacja i kilka małych, po za tym widzę możliwość zabudowy przemysłowej (cemcntownia, kopalnia, huta lub skład rafinerii). Jestem ciekaw jak to zabuduje (infrastruktura).Zbyszek Zajner pisze:Ależ miejsca!!!
SUPER się zapowiada.
Mamy późną jesień i porządki w dziale, a zatem pytana ciskają się do ust - jak wygląda dziś Twoja makieta? Masz dokumentację fotograficzną? Z niecierpliwością czekamymiano pisze:Tak więc do czasu kiedy wieczory będą dłuższe a dnie krótsze (uwaga dla mało domyślnych inni nie czytać) - póżnej jesieni mam czas na przemyślenia, na razie idę sobie puścić moje pięć składów (naraz) bo od trzech dni nie puszczałem a potem przekaże po ilu okrążeniach głównego obwodu mi się coś wykoleiło.
Życzę szerokich torów HA HA HA![]()
![]()
Jeszcze jedno przemyślenie - dziwne że bogate dyskusje na temat wyższości modelowych nad rurkami rozkwitają głównie na tematach poznaniaków.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości