O co chodzi i w ogóle czym się różni H0 od TT
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
-
- Kontakt:
Re: O co chodzi i w ogóle czym się różni H0 od TT
A ktoś może mi wypisać najlepsze strony w Polsce
Na których najwięcej jest kolejek.

Ostatnio zmieniony 02 sty 2010, 20:05 przez stallord, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
W skali 1:120 praktycznie rzecz biorąc jest tylko jeden producent torów - Tillig. Tak, czy inaczej każdy tabor (w tej skali) będzie po nich jeździł.
Trzeba tylko pamiętać o tym, że łuki mają różne promienie np. na łukach 286mm nie pojadą dłuższe parowozy, bo takie łuki są za ciasne...
Generalnie minimum dla parowozów to 310mm, na takich łukach to już wszystko powinno przejechać 
Trzeba tylko pamiętać o tym, że łuki mają różne promienie np. na łukach 286mm nie pojadą dłuższe parowozy, bo takie łuki są za ciasne...

-
- Kontakt:
A czy ktoś może mi powiedzieć jaki sklep ma najwięcej właśnie ho i tt w Katowicach, a słyszałem, że giełda zawsze jest w pierwszą niedzielę w miesiącu
Aa i zapomniałem, czy z każdej firmy co robi tory, do każdego modelu pasują one
Aa i zapomniałem, czy z każdej firmy co robi tory, do każdego modelu pasują one

Ostatnio zmieniony 02 sty 2010, 20:03 przez stallord, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Witam
Tak jak poprzednicy pisali H0 jest w skali 1:87 TT jest mniejsze w skali 1:120, jest również mniejszy wybór jeśli chodzi o tabor w TT niż w HO chociaż i tak sporo tego jest na rynku i na pewno można coś interesującego wybrać. Ja osobiście preferuję TT z uwagi na skalę, mam jedynie mieszkanie a tu wielkość robi różnicę
. W Katowicach jest giełda i sklep który ma modele zarówno w skali TT jak i H0 jednak większość taboru sprowadza na zamówienie, kupowałem kilka razy i bardzo sobie chwalę jeśli nie ma czegoś na stanie właściciel często sprawdza na miejscu i podaje czas realizacji zamówienia. Ponadto jest sporo sklepów internetowych w których kupić można niemal wszystko.
Tak jak poprzednicy pisali H0 jest w skali 1:87 TT jest mniejsze w skali 1:120, jest również mniejszy wybór jeśli chodzi o tabor w TT niż w HO chociaż i tak sporo tego jest na rynku i na pewno można coś interesującego wybrać. Ja osobiście preferuję TT z uwagi na skalę, mam jedynie mieszkanie a tu wielkość robi różnicę

-
- Kontakt:
Kolego TT a H0 rożni skala (wielkości) H0 jest większe od TT
czyli np. 100m na toru w TT to 0,83m a w H0 to 1,14 m
Jeżeli chcesz mieć dużą makietę proponuje TT.
W TT tory są tanie ale tabor droższy
W H0 tory są droższe a tabor tańszy, ponadto wybór w H0 jest większy.
opss, spóźniłem się....
czyli np. 100m na toru w TT to 0,83m a w H0 to 1,14 m
Jeżeli chcesz mieć dużą makietę proponuje TT.
W TT tory są tanie ale tabor droższy
W H0 tory są droższe a tabor tańszy, ponadto wybór w H0 jest większy.
opss, spóźniłem się....
-
- Kontakt:
W Katowicach jest właściwie jeden sklep modelarski, któy ma w ofercie nowe modele w skali HO i TT. Ala za to jest comiesięczna giełda na której jest czasami wszystko.
-
- Kontakt:
No to ja wolę te mniejsze jednak w Katowicach są tylko 2 sklepy gdzie wybór jest tragiczny i jeszcze ich nie widziałem, które są bardziej popularne w Polsce ?
Ostatnio zmieniony 02 sty 2010, 20:00 przez stallord, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ciamosław
- Kontakt:
Re: O co chodzi i wogóle czym sie różni ho od tt
H0=1:87 TT=1:120 więc modele w H0 są większe. Jak masz dużo miejsca na makietę to lepsze może być H0 ale rozmiar to nie jest główne kryterium, zależy co ci się bardziej podoba. Ew. popatrz na dostępność interesującego cię taboru w obu skalach.
-
- Kontakt:
O co chodzi i w ogóle czym się różni H0 od TT
Witam
Zaczynam się bawić w to ale nadal nie wiem czym się różni tt od Ho czy ktoś mi może to wytłumaczyć i co jest lepsze proszę o szybką odpowiedź albo napisać na gg: 2397876
Zaczynam się bawić w to ale nadal nie wiem czym się różni tt od Ho czy ktoś mi może to wytłumaczyć i co jest lepsze proszę o szybką odpowiedź albo napisać na gg: 2397876
Ostatnio zmieniony 02 sty 2010, 20:08 przez stallord, łącznie zmieniany 1 raz.