Moja makieta

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

Awatar użytkownika
Tempest
Kontakt:

Re: Moja makieta

Post autor: Tempest »

I najważniejsze: na szlakach jednotorowych pierwszy rozjazd jest zawsze w prawo! Jeśli nie będzie w prawo, traci się na powierzchni obsługowej, w naszym przypadku toru 3.
Gdyby od strony zachodniej pierwszy rozjazd był w lewo a od strony wschodniej też w lewo to długość toru 3 będzie taka sama jak gdyby były w prawo. ??
Ostatnio zmieniony 29 cze 2009, 15:03 przez Tempest, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Piotr Sekuła
Kontakt:

Re: Moja makieta

Post autor: Piotr Sekuła »

Po krótce:
Obrazek
Usunąłem sygnalizatory E i J. One nie mają zastosowania, bo to już wykonuje wskaźnik W5 "Granica przetaczania", który umieszczamy 83cm (w TT) przed wjazdówką. To nie jest realne, ale można to skrócić do 8,3cm - nikt się nie uczepi przeniesionego miejsca dziesiętnego :mrgreen:
Rozjazdy 6 i 8 zamieniły się w jeden rozjazd 4. Nie wiem, po co by tu umieszczać dwa pojedyńcze, jeśli można użyć anglika.
Zamiast Tm3, Tm4 i Tm5 użyłem sygnalizatora grupowego F 1/2/m, który pokazuje sygnały dla torów 4, 6 i 8. Odprawienie pociągu zostaje wspomożone przez Dyżurnego Ruchu Towarowego ;) Semafor jest ustawiony tuż za rozjazdem 4.
Zamieniłem numerację rozjazdów, jak i sygnalizatorów. Rozjazdy numeruje się jedną grupą dla każdej strony, a więc poprawnie jest tak: 1 - 1, 2 - 2, 3 - 11, 4 - 12, 5 - 3, 6 - 4ab, 7 - 5, 8 - 4cd... Za to sygnalizatory potrzebują przerwy między każdą grupą - po kolei są to wjazdowe 1, wyjazdowe 1 (lub: wyjazdowe osobowe 1 / wyjazdowe towarowe 1 dla wielkich stacji), wyjazdowe 2 (lub jak wcześniej), wjazdowe 2. Wynika to z późniejszej możliwości rozbudowy stacji i potrzeby dodania następnego sygnalizatora.
I najważniejsze: na szlakach jednotorowych pierwszy rozjazd jest zawsze w prawo! Jeśli nie będzie w prawo, traci się na powierzchni obsługowej, w naszym przypadku toru 3.

Mam nadzieję, że moje uwagi pomogły.

PzDr, Piotrek.
Maciek_P
Kontakt:

Moja makieta

Post autor: Maciek_P »

Chciałbym się przede wszystkim przywitać z Wami, to mój pierwszy post na tym forum.
Mam na imię Maciek, mieszkam w Warszawie, z zawodu jestem elektronikiem.
Kolej kocham "od zawsze" :-)

Planuję wreszcie zrealizować swoje marzenia o makiecie, na początek postanowiłem zbudować niedużą stację (oczywiście wszystko będzie dopasowane do sTTandardu modułowego).

Zaplanowałem sobie następujący układ torowy (rysunek na razie odręczny):

http://maciek100.boo.pl/kolej/stacja_lo.gif (mała rozdzielczość)
http://maciek100.boo.pl/kolej/stacja_hi.gif (większa rozdzielczość)

- Długość torów przy peronach, jak i torów odstawczych planuję na ok. 200-240m (1,7-2m na makiecie). Może to za dużo? Tor przed stacją (od rozj. 2 do sem. A) planuję o tej samej długości, aby można było wykonywać manewry z długimi składami. Żeberko zabezpieczające tory odstawcze będzie pewnie trochę krótsze.

- Sterowanie rozjazdami i sygnałami zrobię chyba z komputera, co pozwoli oszczędzić narazie roboty z budową pulpitu nastawczego i oprogramować zależności pomiędzy stanem poszczególnych urządzeń.

- Tor od rozj. 4 do semafora K pewnie zrobię w łuk dla oszczędzenia miejsca, będzie tam też pewnie przejazd kolejowy i droga.

To narazie tyle. Jeżeli koledzy mają jakieś uwagi, pomysły, to będę za nie bardzo wdzięczny.

Tak przy okazji, wymyśliłem że do napędu rozjazdów (podmakietowego oczywiście) możnaby zastosować zwykłe mikroserwa modelarskie, takie jak stosują np. modelarze budujący zdalnie sterowane samoloty. Odpowiednie cięgno można połączyć z rozjazdem, a na osi serwa dodatkowo osadzić oś wypuszczoną ponad makietę i napędzającą wskaźnik ułożenia rozjazdu. W najbliższych dnaiach postaram się przetestować tę koncepcję, wynikami się oczywiście podzielę :-)

Jeszcze przy okazji - czy stosujecie rozjazdy 15° Tilliga czy lepiej zastosować 12°, czyli jednak łagodniejsze? Które radzicie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”