Sprawdzałeś ZIMO?ArturSch pisze:Niestety dekodery mini nie oferują wyjść powyżej F0 (światła), więc ani w BR80, ani w TKt3 nie ma jak sterować wytwornicą dymu.
Wytwornica dymu
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- Misiek
- Kontakt:
Re: Wytwornica dymu
- drlukasz
- Kontakt:
Da się. Z własnego doświadczenia...mradwan pisze:Podobno da się go zmieścić w BR52 - dzisiaj zamierzam zrobić przymiarki.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2009, 17:22 przez drlukasz, łącznie zmieniany 2 razy.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Nie mylę się, mówiłem o dekoderach seryjnych, a nie HandMade.Ranger pisze:I tu się mylisz Arturze. Nasz darek5860 zrobił mi dekoder ...
Lepiej byście z Darkiem dali info + foto na Forum, a nie tajniaczyli się przed forumowiczami z takimi cackami.

-
- Kontakt:
BR 80 nie ma możliwości fabrycznie założenia generatora dymu. Generator na zdjęciu Artura jest zdecydowanie za duży i wymaga przeróbek lokomotywy (w tym usunięcia komina). Niestety, wówczas dekoder daje efekt komina z Ep. I (zdecydowanie za wysoki do lokomotyw z Ep. II lub III). Podobno da się go zmieścić w BR52 - dzisiaj zamierzam zrobić przymiarki.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2009, 17:21 przez mradwan, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ranger
- Kontakt:
I tu się mylisz Arturze. Nasz darek5860 zrobił mi dekoder do BR01 z 3 wyjściami funkcyjnymi (3 różne bajery typu światła, dym i coś jeszcze). Dekoder o wymiarach mini wchodzący do kotła.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Nie dekoder, a wytwornica dymu np:AS-62 pisze:... dekoder dymu.

Do sterowania nią wystarczy zwykłe wyjście funkcyjne ze zwykłego dekodera (+układ wzmacniający (klucz) na 1 tranzystorze).
Niestety dekodery mini nie oferują wyjść powyżej F0 (światła), więc ani w BR80, ani w TKt3 nie ma jak sterować wytwornicą dymu.
Bardziej rozbudowane dekodery dźwiękowe posiadają specjalizowane wyjścia do wytwornicy dymu zsynchronizowane z obrotami kół i wydobywającym się dźwiękiem.
-
- Kontakt:
Witam
Od trzech dni dzięki TH jestem posiadaczem Tkt3.
Nie wypowiadam się na temat odwzorowania modelu do parowozu w wersji która jeździła po torach, ponieważ na tym się nie znam po drugie tory kolejowe mam co najmniej 20 km od domu w którym mieszkam. Co do modelu tak w zasilaniu analog jak i DCC na torze modelowym jeździ bez najmniejszych zastrzeżeń a byłem ciekawy bo opisy z Forum BR 86 TILLIG i jej jazdy są raczej krytyczne. Zabrakło jeszcze czasu aby sprawdzić uciąg Tkt3, a mam wstępnie torowisko dwupoziomowe, ciekawe jaki skład ww. pociągnie na wyższy poziom. Uroku całości dopełnia fakt iż posiadam dekoder dźwięku zakupiony od "ptolomeusz" zainstalowany w wagonie towarowym, efekty super. Przy zakładaniu dekodera KHUEN N025P dało się zauważyć że przy małym skróceniu ciężarka z przodu ( czy coś TILLIG przeoczył ) była by chyba możliwość zainstalowania generatora dymu co by dało pełną satysfakcję. Nie znam rozmiarów dekoratora dymu który przewidziany jest do BR80 ROCO i czy ktoś ma takowy zainstalowany w parowozach TT. We wcześniej zakupionym BR 52 Reko nie widzę miejsca na dekoder dymu. Kończąc z Tkt3 jestem bardzo zadowolony i polecam zastanawiającym się co do zakupu.
Od trzech dni dzięki TH jestem posiadaczem Tkt3.
Nie wypowiadam się na temat odwzorowania modelu do parowozu w wersji która jeździła po torach, ponieważ na tym się nie znam po drugie tory kolejowe mam co najmniej 20 km od domu w którym mieszkam. Co do modelu tak w zasilaniu analog jak i DCC na torze modelowym jeździ bez najmniejszych zastrzeżeń a byłem ciekawy bo opisy z Forum BR 86 TILLIG i jej jazdy są raczej krytyczne. Zabrakło jeszcze czasu aby sprawdzić uciąg Tkt3, a mam wstępnie torowisko dwupoziomowe, ciekawe jaki skład ww. pociągnie na wyższy poziom. Uroku całości dopełnia fakt iż posiadam dekoder dźwięku zakupiony od "ptolomeusz" zainstalowany w wagonie towarowym, efekty super. Przy zakładaniu dekodera KHUEN N025P dało się zauważyć że przy małym skróceniu ciężarka z przodu ( czy coś TILLIG przeoczył ) była by chyba możliwość zainstalowania generatora dymu co by dało pełną satysfakcję. Nie znam rozmiarów dekoratora dymu który przewidziany jest do BR80 ROCO i czy ktoś ma takowy zainstalowany w parowozach TT. We wcześniej zakupionym BR 52 Reko nie widzę miejsca na dekoder dymu. Kończąc z Tkt3 jestem bardzo zadowolony i polecam zastanawiającym się co do zakupu.