Wytwornica dymu

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Re: Wytwornica dymu

Post autor: Misiek »

ArturSch pisze:Niestety dekodery mini nie oferują wyjść powyżej F0 (światła), więc ani w BR80, ani w TKt3 nie ma jak sterować wytwornicą dymu.
Sprawdzałeś ZIMO?
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

mradwan pisze:Podobno da się go zmieścić w BR52 - dzisiaj zamierzam zrobić przymiarki.
Da się. Z własnego doświadczenia...
Ostatnio zmieniony 11 sty 2009, 17:22 przez drlukasz, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Ranger pisze:I tu się mylisz Arturze. Nasz darek5860 zrobił mi dekoder ...
Nie mylę się, mówiłem o dekoderach seryjnych, a nie HandMade.

Lepiej byście z Darkiem dali info + foto na Forum, a nie tajniaczyli się przed forumowiczami z takimi cackami.
:P
mradwan
Kontakt:

Post autor: mradwan »

BR 80 nie ma możliwości fabrycznie założenia generatora dymu. Generator na zdjęciu Artura jest zdecydowanie za duży i wymaga przeróbek lokomotywy (w tym usunięcia komina). Niestety, wówczas dekoder daje efekt komina z Ep. I (zdecydowanie za wysoki do lokomotyw z Ep. II lub III). Podobno da się go zmieścić w BR52 - dzisiaj zamierzam zrobić przymiarki.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2009, 17:21 przez mradwan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

I tu się mylisz Arturze. Nasz darek5860 zrobił mi dekoder do BR01 z 3 wyjściami funkcyjnymi (3 różne bajery typu światła, dym i coś jeszcze). Dekoder o wymiarach mini wchodzący do kotła.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

AS-62 pisze:... dekoder dymu.
Nie dekoder, a wytwornica dymu np:
Obrazek Obrazek

Do sterowania nią wystarczy zwykłe wyjście funkcyjne ze zwykłego dekodera (+układ wzmacniający (klucz) na 1 tranzystorze).

Niestety dekodery mini nie oferują wyjść powyżej F0 (światła), więc ani w BR80, ani w TKt3 nie ma jak sterować wytwornicą dymu.

Bardziej rozbudowane dekodery dźwiękowe posiadają specjalizowane wyjścia do wytwornicy dymu zsynchronizowane z obrotami kół i wydobywającym się dźwiękiem.
AS-62
Kontakt:

Post autor: AS-62 »

Witam

Od trzech dni dzięki TH jestem posiadaczem Tkt3.
Nie wypowiadam się na temat odwzorowania modelu do parowozu w wersji która jeździła po torach, ponieważ na tym się nie znam po drugie tory kolejowe mam co najmniej 20 km od domu w którym mieszkam. Co do modelu tak w zasilaniu analog jak i DCC na torze modelowym jeździ bez najmniejszych zastrzeżeń a byłem ciekawy bo opisy z Forum BR 86 TILLIG i jej jazdy są raczej krytyczne. Zabrakło jeszcze czasu aby sprawdzić uciąg Tkt3, a mam wstępnie torowisko dwupoziomowe, ciekawe jaki skład ww. pociągnie na wyższy poziom. Uroku całości dopełnia fakt iż posiadam dekoder dźwięku zakupiony od "ptolomeusz" zainstalowany w wagonie towarowym, efekty super. Przy zakładaniu dekodera KHUEN N025P dało się zauważyć że przy małym skróceniu ciężarka z przodu ( czy coś TILLIG przeoczył ) była by chyba możliwość zainstalowania generatora dymu co by dało pełną satysfakcję. Nie znam rozmiarów dekoratora dymu który przewidziany jest do BR80 ROCO i czy ktoś ma takowy zainstalowany w parowozach TT. We wcześniej zakupionym BR 52 Reko nie widzę miejsca na dekoder dymu. Kończąc z Tkt3 jestem bardzo zadowolony i polecam zastanawiającym się co do zakupu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”