Stacja Nowe Bystre

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Re: Stacja Nowe Bystre

Post autor: KamilW »

Czy te miejsca, które jak piszesz lutowałeś, mają trwałą spoinę, czy pod wpływem przejazdu pantografu nie "puszczają" z czasem?
Tak, jeśli dobrze zalutujesz to połączenie jest trwałe. Ja osobiście jestem zadowolony, wszystkie elementy sieci są ładnie wykonane, perfekcja to nie jest ale w stosunku do produktów BTTB to niebo, a ziemia. Polecam Ci ją z czystym sumieniem.
W ogóle to daj linka do makiety, którą masz zamiar elektryfikować.
Trochę dzisiaj walczyłem z moją manewrówką. Poniżej SM42 podczas prac manewrowych...
Obrazek

Jak myślicie Panowie, jak lepiej oświetlać manewrówkę (bo wiadomo, że dwóch typów oświetlenia nie uruchomię):
- jak na zdjęciu czyli do manewrów
- czy może jak do normalnego ruchu trzy latarnie
W sumie i tak źle i tak niedobrze ale trzeba pójść na kompromis...
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2009, 07:31 przez KamilW, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Skoro tak opisałeś tory to proponuję zabezpieczyć je wykolejnicami i to wystarczy.
Obrazek
I mała uwaga: jeśli z jednej strony masz tory nieparzyste, to z drugiej powinny być parzyste.
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Dzisiaj postaram się podłączyć oświetlenie więc zdjęcia nocne na pewno będą.

Po lekturze pozycji "Drogi szynowe. Podstawy projektowania linii i stacji kolejowych" wziąłem stację jeszcze raz na deskę kreślarską i wprowadziłem małą poprawkę, która mam nadzieję sprawi, że stacja będzie zaprojektowana możliwie zgodnie z tym co mówią przepisy.
Opisałem też (mam nadzieję że poprawnie) poszczególne tory i ich funkcję.

Obrazek

Co do czerwonej ramki to mam pytanie. Jak zabezpieczyć przebieg po torze pierwszym w tym przypadku? Żeberko czy wykolejnica, a jeśli tak to gdzie?

Bardzo wszystkim dziękuję za rady i cierpliwość. Wiem, że projekt jest nie zbyt udany ale postaram się go poprawić na ile będę potrafił.
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2009, 08:22 przez KamilW, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

podporę do tej nastawni bramowej - inaczej się zawali. Jest na to dość miejsca
Będzie podpora, będzie, nie zaryzykuję katastrofy budowlanej.
Pomijając kwestie układu torowego, to jestem pod wrażeniem wykonania terenu i roślinności
To co było na poprzednich zdjęciach to można powiedzieć, że jeśli chodzi o roślinność to było dopiero jakieś 20% ukończenia. Na poniższych zdjęciach jest jakieś 50% końcowego efektu. Bardzo podobają mi się zdjęcia w słońcu.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2009, 20:39 przez KamilW, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Powoli realizuję przedstawioną koncepcję. Wykonałem skrzynkę dla wyjazdu ze stacji od strony zachodniej. Stwierdziłem, że nie ma się co pchać w minimalizm i skrzynka ma wymiary 600 x 500 mm, żeby łuki korekcyjne nie zabijały. Umieściłem na tej skrzynce semafor wjazdowy (miałem chętke na tarcze ostrzegawczą, ale niestety nie ma tyle miejsca). Staram się powoli wykańczać teren, ciężko mi wychodzi różnicowanie kolorów i wysokości trawy (dopiero się uczę). Poniżej kilka fotek z małym polskim akcentem:

gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

Do samej stacji nie będę się odnosił, gdyż każdy buduje wedle uznania. Jeśli jednak chcesz się parę razy w roku dopiąć do pozostałych modułów, musisz zastosować rozwiązania sttandardowe.
Sugerowałbym ci jednak zmianę przynajmniej dwóch profili czołowych na MP1 ze względu na ich uniwersalność i największą liczbę modułów z takimi profilami.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Ciekaw jestem jaką funkcję oprócz rozgałęzienia szlaku ma pełnić zaprojektowana stacja
wiem, że pewnie na zlotach będzie bezużyteczna ale poza zlotami taką ma pełnic żebym mógł się nią pobawić w domu kiedy najdzie mnie ochota, pozatym ma mi sprawiać frajdę i nadawać się do zawiezienia na zlot raz, dwa razy do roku - na wiecej i tak nie pozwoli mi brak czasu i możliwości transportu tak dużej jak na moje warunki stacji. Porąbka PiotraZ zainspirowała mnie do zrobienia czegoś czym będzie można się pobawić w domu.
Tak jak napisał Miki, na takim layoucie nie zmieścisz łuków R=900. Nawet wydłużenie modułów rozgałęźnych (tego z prawej i tego w górę) nie uratuje sytuacji, bo z geometrii wynika, że wówczas środkowa część łuku wyjdzie poza obrysem modułu.
nie zastanawiałem się głebiej nad geometria, tak na szybko to narysowałem a wymiary naniosłem troche zbyt pochopnie, jutro siąde nad tym i rozrysuje dokładniej tak żeby miało rączki i nóżki.
Wierz mi, że miałem to samo z moją Porąbką, która na zloTTach wygląda jak nie z tej skali
ale muszę ci przyznać, że Porąbka ma swój klimat i bardzo mi się podoba.
PiotrZ
Kontakt:

Post autor: PiotrZ »

KamilW pisze:Proszę o opinie co o takim rozłożeniu sądzicie.
Tak jak napisał Miki, na takim layoucie nie zmieścisz łuków R=900. Nawet wydłużenie modułów rozgałęźnych (tego z prawej i tego w górę) nie uratuje sytuacji, bo z geometrii wynika, że wówczas środkowa część łuku wyjdzie poza obrysem modułu.
Inna sprawa, że rozumiem Twoją chęć zmieszczenia urozmaiconego szlaku w mieszkaniu. Problem polega na tym, że łuk, który w pokoju sięga od ściany do ściany, na zlocie w hali wygląda jak "zakręt śmierci". Wierz mi, że miałem to samo z moją Porąbką, która na zloTTach wygląda jak nie z tej skali :/
Na Twoim rysunku wpisałem na niebiesko wymiary, które wynikają z geometrii. Spróbuj teraz narysować to w skali i ocenić przydatność. Promień R=600 jest w mieszkaniu akceptowalny i wygląda nieźle, ale...
Obrazek
I jeszcze uwaga: ten tor biegnący horyzontalnie tak zaprojektuj, aby przecinał krawędzie modułu pod kątem prostym. Oszczędzisz sobie roboty i nerwów.
Pozdrawiam
PiotrZ
Awatar użytkownika
trucker
Kontakt:

Post autor: trucker »

Ciekaw jestem jaką funkcję oprócz rozgałęzienia szlaku ma pełnić zaprojektowana stacja.
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Może i wypchnie, trzeba będzie zrezygnować z telewizora...

Przygotowałem wstępny projekt całej stacji pod dyskusję. Proszę o opinie co o takim rozłożeniu sądzicie.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 26 mar 2009, 20:04 przez KamilW, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Dzisiaj udało mi się w końcu ułożyć tory tak jak ułożone być powinny od początku. Tak jak było to wcześniej sugerowane, jeden tor do "lokomotywowni" został zlikwidowany. Teraz służy ona tylko jako garaż dla lokomotywy manewrowej i składzik. Poza tym jak widać na zdjęciach urozmaicona została nieco rzeźba terenu co wyszło całości na plus. Przebrnąłem też już przez proces malowania szyn za którym nie przepadam. Czekam teraz na nową dostawę trawki i będę powoli ruszał z budową kolejnej skrzynki, żeby w końcu stacja uzyskała "przejezdność".

Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 09 mar 2009, 08:07 przez KamilW, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Trochę pozmieniałem na stacji. Teraz męczę się z torowiskiem, ale prace idą do przodu.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 07 mar 2009, 15:49 przez KamilW, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Kup sobie szuter Polaka do TT. Kosztuje raptem 6zł za torebkę, a zaszutrowałem nim już 2 moduły i jeszcze mi zostało.
Ostatnio zmieniony 28 lut 2009, 20:17 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
brovarek
Kontakt:

Post autor: brovarek »

Kamil, jaki szuter jest na tym podwójnym? Wyglada tak sobie niestety.
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Ok, wielkie dzięki za uwagę. Zmienię położenie wskaźnika. Ogólnie dopracowałem nieco imitację sterowania i w tej chwili wygląda to tak jak na zdjęciach poniżej, oprócz tego dzisiaj przyszedł mi prezent od mojej dziewczyny z okazji rocznicy :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 28 lut 2009, 20:15 przez KamilW, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”