Najczestsza "niekompatybilnosc" jest spowodowana roznymi rodzajami sprzegow. W HO istnieje wiele ich typow, w odroznieniu od TT, gdzie masz tylko dwa rodzaje (plus jeden archaiczny)gajos pisze:... rózni producenci i czy elementy tychze róznych producentów taboru beda do siebie pasowaly?
Chcę zacząć i...
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
- Witek M.
- Kontakt:
Re: Chcę zacząć i...
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Bezsprzecznie najpopularniejsza w Europie wielkość to H0 o czym świadczy ilość producentów i ich asortyment produkcji dla H0.gajos pisze:ok, a więc w jakiej skali mam największy wybór elememtów?
Generalnie tak, choć czasem można się natknąć (zwłaszcza na początku) na jakiś system/zestaw pasujący tylko do siebie. Przykład :gajos pisze:... różni producenci i czy elementy tychże różnych producentów taboru będą do siebie pasowały?
- 3-torowy system zasilania Maerklina - tanie sety - ale do niczego nie pasują poza sobą,
- DCC by PIKO - czego z niczym innym nie połączysz
itd.
No jeśli chcesz zacząć od STOŁU to tylko TT=TableTopgajos pisze:kupuję zestaw startowy w wybranej skali (np. za 300, 500zł) i potem dołączam kolejne elementy oczywiście wg tej samej skali z czasem powiększając stół, zmieniając podłoże, budując całą infrastrukturę dookoła.

Tak, to typowa droga rozwoju.
Powodzenia.
-
- Kontakt:
Mogę podpowiedzieć Ci taki sposób-popatrz w sklepach internetowych na artykuły dostępne dla każdej skali,popatrz na ceny.jest duzo róznic miedzy skalami,ilośc producentów w każdej skali.Oczywiscie wybór masz tylko jeden-TT. 

-
- Kontakt:
ok, a więc w jakiej skali mam największy wybór elememtów? i nie do konca zależy mi na odzwierciedleniu najmniejszych szczegółów typu robotnik przymocowany na semaforze, bo i takie cudo widziałem
. chodzi mi o kolejkę gdzie będę miał mozliwośc ułożenia jak największej ilości torów, rozjazdów i bocznic. wiem iż istnieją różni producenci i czy elementy tychże różnych producentów taboru będą do siebie pasowały?
czy są jakieś rodzaje szyn, rozjazdów itp. oczywisćie w jednej skali ?
reasumując:
kupuję zestaw startowy w wybranej skali (np. za 300, 500zł) i potem dołączam kolejne elementy oczywiście wg tej samej skali z czasem powiększając stół, zmieniając podłoże, budując całą infrastrukturę dookoła.

czy są jakieś rodzaje szyn, rozjazdów itp. oczywisćie w jednej skali ?
reasumując:
kupuję zestaw startowy w wybranej skali (np. za 300, 500zł) i potem dołączam kolejne elementy oczywiście wg tej samej skali z czasem powiększając stół, zmieniając podłoże, budując całą infrastrukturę dookoła.
- tydzial
- Kontakt:
Decydują się na skalę 1:120 TT masz ograniczony dostęp do modeli TT w świecie nie jest tak popularna jak 1;87H0 czy 1;160 N obje te skale mają o więcej modeli niż TT ale to pomału się zmienia ja zbieram już 40 lat TT jak bym dziś zaczynał przy ograniczonej miejscu poszedł bym w N a co do cen to są zbliżone jedna druga i trzecia skala to nie tak tanie hobby.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Witamy na ForumTT.
Ad rem.
W blokach liczy się każdy centymetr, więc im mniejsza tym lepiej. Niemniej jednak jak już jest model za mały to trudno odwzorować szczegóły. Dobrze byś odwiedził jakiś sklep (np na Wilczej) i porównał podobne modele naocznie.
Im większa, tym wymaga okręgu o większym promieniu oraz więcej przestrzeni by coś zbudować albo pobawić się.
Dlatego właśnie powstała wielkość TT by pogodzić te sprzeczne dążenia - TeTetka to "skala środka". Już na tyle mała by zmieścić się na stole - stąd nazwa, a już na tyle duża by udało się wiernie odtworzyć szczegóły.
Nie śpiesz się z zakupami - im więcej wiesz, tym lepsza decyzja. Poczytaj nasze forum, www.ttclub.pl i inne. Zajrzyj na Allegro i popatrz co jest oferowane i w jakich cenach.
Na początek polecam SET czyli kółko torów + zasilacz i jakiś skład - to już pozwoli cieszyć się od pierwszego dnia. Chyba, że masz jakieś konkretne upodobania - np parowozy i konsekwentnie będziesz je, i wszystko w okolicy, zbierał.

Powodzenia
Wybór skali, a raczej wielkości, to ważna decyzja na początek. Zawsze można później dokupić/wymienić na inną wielkość. Mamy kilku kolegów, którzy nie poprzestali na jednej wielkości.gajos pisze:Potrzebuję kilku porad ...
Ad rem.
W blokach liczy się każdy centymetr, więc im mniejsza tym lepiej. Niemniej jednak jak już jest model za mały to trudno odwzorować szczegóły. Dobrze byś odwiedził jakiś sklep (np na Wilczej) i porównał podobne modele naocznie.
Im większa, tym wymaga okręgu o większym promieniu oraz więcej przestrzeni by coś zbudować albo pobawić się.
Dlatego właśnie powstała wielkość TT by pogodzić te sprzeczne dążenia - TeTetka to "skala środka". Już na tyle mała by zmieścić się na stole - stąd nazwa, a już na tyle duża by udało się wiernie odtworzyć szczegóły.
Nie śpiesz się z zakupami - im więcej wiesz, tym lepsza decyzja. Poczytaj nasze forum, www.ttclub.pl i inne. Zajrzyj na Allegro i popatrz co jest oferowane i w jakich cenach.
Na początek polecam SET czyli kółko torów + zasilacz i jakiś skład - to już pozwoli cieszyć się od pierwszego dnia. Chyba, że masz jakieś konkretne upodobania - np parowozy i konsekwentnie będziesz je, i wszystko w okolicy, zbierał.

Powodzenia
-
- Kontakt:
Chcę zacząć i...
jestem zupełnie początkujący a bardzo chcę zbudować własną kolejkę. Potrzebuję kilku porad a mianowicie:
-decydując się na skalę TT co tracę a co zyskuję
-co dają inne skale, nie ukrywam iż zależy mi na jak najmniejszej skali (mieszkanie w bloku)
od czego zacząć, części czy zestaw?
-gdzie kupować
-co początkujący powinien wiedzieć
byłbym wdzięczny za pomoc
-decydując się na skalę TT co tracę a co zyskuję
-co dają inne skale, nie ukrywam iż zależy mi na jak najmniejszej skali (mieszkanie w bloku)

od czego zacząć, części czy zestaw?
-gdzie kupować
-co początkujący powinien wiedzieć
byłbym wdzięczny za pomoc