"Efekt Radomia", c.d. - kolor boczków

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

Jaki kolor boków modułów ma obowiązywać w sTTandardzie?

Czas głosowania minął 13 lip 2007, 10:27

Czarny (RAL 9005)
18
45%
Brązowy (RAL 8011)
18
45%
Szary (RAL 7001)
4
10%

Liczba głosów: 40

Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Re: Natura Górą!

Post autor: T_Domagalski »

mahlerian pisze:Najlepszy byłby naturalny kolor drewna. Tylko polakierowane bezbarwnym lakierem.
A co, jeśli ktoś nie robi modułów z drewna?? Tylko np. z płyty MDF lub z oszpachlowanego styroduru?

Malowanie jest najprostszym i najwygodniejszym rozwiązaniem, a zgodnie z ankietą preferowanymi kolorami jest czarny i brązowy. Pozostał jeszcze jedynie problem - jaki odcień brązowego, lecz tu przyjęty zostanie któryś z odcieni, preferowany przez naszych zachodnich sąsiadów.
Ostatnio zmieniony 20 sie 2007, 09:57 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
grzesiekk2
Kontakt:

Re: "Efekt Radomia", c.d. - kolor boczków

Post autor: grzesiekk2 »

Zawsze można pomalować bejcą. Mniej więcej ten sam odcień brązu (zależny od tego ile razy będzie malowane ) a przy okazji drewno zakonserwujecie :P
Awatar użytkownika
mahlerian
Kontakt:

Natura Górą!

Post autor: mahlerian »

Najlepszy byłby naturalny kolor drewna. Tylko polakierowane bezbarwnym lakierem. Przecież i tak najważniejsze jest to, co na górze - czyli TT :-)
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

T_Domagalski pisze:Ja bym najchętniej machnął wszystko na czarno i kwita.
Ja machnąłem już dawno część modułów na czarno. Tez mnie długo trapiło jaki kolor wybrać, niebieski, zielony - ten długo mnie męczył, ale doszedłem do wniosku że nigdy zieleni nie dopasuję do "starszych" modułów i pomalowałem trzy skrzynki na czarny mat. Wyglądają znacznie lepiej i czarny wcale nie jest taki zły.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

drlukasz pisze:...nie zdefiniowaliśmy nadal do końca elektryki (oficjalnie rzecz biorąc, moduły w Bielsku nie były sTTandardowymi - inne niż wymagane złącza elektryczne) , profili (miało być zmienione ułożenie otworów, by zapewnić jako-taką symetryczność profili dwutorowych), norma praktycznie nie istnieje, bo to co można znaleźć na oficjalnej stronie nijak się ma do tego co aktualnie ustalono, a zajmujemy się wielce ważną kwestią koloru boków modułów...
Wszystko o czym piszesz jest w zasadzie ustalone. Elektryka - dwa przewody, zakończone gniazdkami bananowymi. Profile 2-torowe zostają asymetryczne, ale zostanie dodany opcjonalnie drugi zestaw otworów, umożliwiający połączenie modułów "w schodek".
Fakt - wszystko to jest na razie ustalone "na gębę" i nie jest spisane w oficjalnych materiałach. Mea culpa. :oops:

A co do kolorów boczków, to szczerze mówiąc nie spodziewałem się aż takiej dyskusji. Dywagacje - brąz taki czy siaki... Jaki byśmy nie ustalili, to zawsze komuś nie będzie pasował - albo do zieleni albo do koloru mebli w domu. :? Ja bym najchętniej machnął wszystko na czarno i kwita.
Ostatnio zmieniony 03 lip 2007, 10:57 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

drlukasz pisze:Misiek nie zauważasz ironii w mojej wypowiedzi?
eee.. no doczytałem wcześniej tę uwagę pochyłym drukiem... :)

chodzi mi o cały "efekt Radomia" - już, już było dobrze... rezygnacja z 25klablowej magistrali... teraz kolorki...
brakuje tylko konkretnych decyzji :|
po 10 stronach "dyskusji"
tak jak npisał chudy
3 Polaków, 4 różne zdania

wystarczy jasno napisać:
- w sTTandardzie obowiązują połączenia elektryczne oparte na X przewodach
- boczki modułów maluje się na kolor Y

p.s. wygląda na to, że wyniki ankiety nie są uznawane bo są niezgodne z oczekiwaniami jej założycieli !!
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

Misiek nie zauważasz ironii w mojej wypowiedzi?

Zajmujemy się duperelami, zamiast faktycznie postanowić co dalej. Jest kilka innych, ważniejszych spraw do ustalenia, niż kolorystyka boków modułów...

Chudy Obrazek
chudy
Kontakt:

Post autor: chudy »

Ja może i jestem świeżo upieczonym tt-kowiczem,ale tak samo jak w H0 tak i w tt w Polsce zauważam straszną rzecz, mianowicie nasz naród ma chyba tendencje do wywarzania otwartych i to na oścież drzwi :( , skoro jest ogólnie dostępna europejska norma (dla tych co JESZCZE nie wiedzą chodzi o FREMO) i to w każdej chyba skali to po co kombinować???? a gdy za powiedzmy 3 miesiące Pan X z Panem Y i może jeszcze z Panem Z zapragną pojechać ze swymi pięknymi, jakże dopracowanymi i realistycznymi "polsko-sttandardowymi" makietami na imprezę do Czech, Niemczech na Słowację lub gdzie tam jeszcze sobie wymyślą a tam okaże sie że d...pa!!!!!!! Panowie jesteście z Polski więc spadajcie do Polski bo do niczego nie pasujecie, do niczego nie możecie sie podpiąć bo wszystko macie "polsko-inne"
Ot takie moje zdanie, może w końcu ktoś sie obudzi i pomyśli - po cholerę żeśmy tak myśleli, główkowali skoro wszystko było na wyciągnięcie ręki!?!
Panowie zastanówcie się nad tym, skoro jesteśmy w europie to po co od niej odstawać?????
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

rety...
też macie problemy... odcienie, blaknięcie; może jeszcze trzeba uwzględnić balans bieli, związany z oświetleniem? jak w aparatach :-)

czarny, czarny, czarny... żadnego problemu z doborem koloru, idziesz do byle sklepu z farbami i mówisz: "poproszę czarną farbę"
a nie RAL_ileś tam :arrow: skończy się jak w HaZerowej normie modułowej (tej jedynie słusznej), gdzie bez trudno dostępnego Heki* nie jest już makieta realistyczna tylko tort

http://www.pbase.com/misiek_m/image/68005631
widać odcienie? no i co z tego!
o, tu widać lepiej, http://www.pbase.com/misiek_m/image/79838922
zgroza, nie domalowałem do końca boczków!!!

* zawsze mnie dziwiła trudność w dostępie tego Heki... kilka kliknięć myszką, ze dwa majle i towar po tygodniu jest na biurku... a nie czekanie, aż "polski dystrybutor" łaskawie zamówi - o ile przyślą z hurtowni w Niemczech.

p.s. ankieta była/jest "otwarta" - głosuje każdy kto chce a nie tylko teTTetkowicz ;-)
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

Obrazek
Za bardzo czerwone to to nie jest.

Zresztą, nie zdefiniowaliśmy nadal do końca elektryki (oficjalnie rzecz biorąc, moduły w Bielsku nie były sTTandardowymi - inne niż wymagane złącza elektryczne) , profili (miało być zmienione ułożenie otworów, by zapewnić jako-taką symetryczność profili dwutorowych), norma praktycznie nie istnieje, bo to co można znaleźć na oficjalnej stronie nijak się ma do tego co aktualnie ustalono, a zajmujemy się wielce ważną kwestią koloru boków modułów...

Jeśli mam być szczery - żaden kolor wybrany czy na forum, czy na jakimś spotkaniu nie zapewni "identyczności" modułów - trzeba by jeszcze zdefiniować nasiąkliwość sklejki na modułach, ilość godzin jaką moduł można, np. miesięcznie, wystawiać na działanie promieni UV i inne parametry niezbędne do spełnienia, by utrzymać kolorystykę w stanie idealnym i zgodnym z założeniami, itp. itd. Kolory będą zgodne z paletą, tylko po nałożeniu na powierzchnię odpowiednio przygotowaną - w wypadku materiału nasiąkliwego jakim jest sklejka i zbliżone materiały, należałoby ją najpierw zagruntować, pokryć podkładem i dopiero malować. Nie zapomnijcie tego też umieścić w treści normy :/
(Mam nadzieję, że pochyłego fragmentu wypowiedzi nikt nie weźmie dosłownie.)
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

A ja właśnie uważam, że dwa dopuszczone kolory to prawie tak samo, jakby były dozwolone wszystkie
Bez przesady... :roll:

ATSD to ciekaw skąd się wzięło ponad 30 głosów w ankiecie... :?
Ostatnio zmieniony 20 sie 2007, 11:00 przez whosho, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Tu do wglądu paleta RAL, żebyśmy wszyscy wiedzieli o czym dyskutujemy:
http://www.konsmetal.com.pl/kolor_ral.htm

Proponowany przez niektórych RAL 8003 jest wg mnie zdecydowanie za czerwony. Znacznie lepiej wygląda już 8007.
No i kolorami podanymi we FREMO-TT bym się aż tak mocno nie sugerował - to jedynie propozycje (w tekście jest "z.B." - zum Beispiel, co znaczy "na przykład").
Skała pisze:Uważam, że pomysł na stosowania jednego z dwóch dopuszczalnych kolorów jest interesujący.
A ja właśnie uważam, że dwa dopuszczone kolory to prawie tak samo, jakby były dozwolone wszystkie - po połączeniu modułów powstanie "patchwork" - nie dość, że każdy stosuje trochę inna trawę, to jeszcze boki będą "od Sasa do Lasa"... :(
Ostatnio zmieniony 20 sie 2007, 10:59 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
hugwa
Kontakt:

Post autor: hugwa »

No to może wystarczy popatrzeć jaki kolor uzywają Fremoludy? Zababov z.B. maluje chyba na czarno.
http://www.zababov.cz/index.php?id=839&L=1
Awatar użytkownika
Skała
Kontakt:

Post autor: Skała »

Swój głos oddałem na brąz.
Uważam, że pomysł na stosowania jednego z dwóch dopuszczalnych kolorów jest interesujący. Proponuje stosować brąz lub czarny, oczywiście konkretne nr RAL.
Awatar użytkownika
ostrak
Kontakt:

Post autor: ostrak »

akceptuje wszystkie kolory wymienione, ale swój głos oddałem na czarny
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”