Sprzeg zgodny z norma NEM !!ciekawostka!!
Moderator: mod-Tabor
- Charakterek
- Kontakt:
Re: Sprzeg zgodny z norma NEM !!ciekawostka!!
DCC poziom 1 - pyk i się zatrzaskuje. Nie zawsze, ale jednak. Niżej po prostu nie mogę jechać loką. Nie mam na mysi startu od 0,5...
-
- Kontakt:
Charakterku - sprobuj zmienic lokomotywe i predkosci z jakim jezdzisz... przy minimalnych predkosciach, gdy lokomotywa pelznie a nie jedzie - sprzeg sie nie zatrzaskuje...Albo faktycznie jestes lewyCharakterek pisze:Trzeba naprawdę delikatnie popychać(...)

- Charakterek
- Kontakt:
Co najciekawsze - te sprzęgi też mi się zatrzaskiwały momentalnie
aż byłem zdziwiony. Trzeba naprawdę delikatnie popychać, albo ja jakiś lewy jestem...

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Nie wiem czy jesteś świadomy, ale zastosowanie tych sprzęgów to nie jest ganianie po piętrowym torcie, ale praca manewrowa na małej stacyjce gdzie mamy za zadanie sformować skład/składy z losowo ustawionych wagonów na dwóch /trzech bocznicach - ot taka ŁAMIGŁÓWKA manewrowa.Charakterek pisze:O ich zastosowaniu na piętrowych tortach można praktycznie zapomnieć...
Żadne inne sprzęgi nie umożliwiają przy manewrach, popychania wagonów BEZ SPRZĘGNIĘCIA

...i o to chodzi.

Ostatnio zmieniony 14 kwie 2007, 11:22 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 2 razy.
- Charakterek
- Kontakt:
Jestem po pierwszych testach tego sprzęgu. Uwagi na gorąco:
Sprzęga pięknie wygląda nieźle, ale...
Byle jakie wzniesienie i tragedia gorsza niż w Tilligowskich. Rozsprzęga się momentalnie. Najgorzej jest, jak lokomotywa wjedzie już na wzniesienie, a skład jeszcze na wzniesieniu jest. To moment krytyczny. O ile sprzęgi Tilliga (te nowe) preferują w mierę równe torowisko, tak te preferują torowisko idealne. O ich zastosowaniu na piętrowych tortach można praktycznie zapomnieć...
Sprzęga pięknie wygląda nieźle, ale...
Byle jakie wzniesienie i tragedia gorsza niż w Tilligowskich. Rozsprzęga się momentalnie. Najgorzej jest, jak lokomotywa wjedzie już na wzniesienie, a skład jeszcze na wzniesieniu jest. To moment krytyczny. O ile sprzęgi Tilliga (te nowe) preferują w mierę równe torowisko, tak te preferują torowisko idealne. O ich zastosowaniu na piętrowych tortach można praktycznie zapomnieć...
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
Bez problemu powinny byc tez dostepne w kazdym polskim sklepie, ktory sprzedaje modele Fleischmanna, szczegolnie w wielkosci N. Po pierwsze u importera Fleischmanna firmy Pullman Products Polska Sp. z o.o. Moje np. pochodza z warszawskiego Parowozika.pepsigo2pl pisze:Dla zainteresowanych, omawiane sprzegi mozna zakupic: Dana's Shop albo Modellbahndealer (w drugim sklepie opis sie zgadza, ale jakos zdjecie mi nie bardzo pasuje)
Krzysztof
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2007, 09:18 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof Olszak
skalatt.info
skalatt.info
-
- Kontakt:
Za jak zwykle fachowa odpowiedz, przyznalem koledze forumowiczowi punkt pomogl.
Dziekuje za tak doglebne naswietlenie tematu.
DOPISANE:
Dla zainteresowanych, omawiane sprzegi mozna zakupic: Dana's Shop albo Modellbahndealer (w drugim sklepie opis sie zgadza, ale jakos zdjecie mi nie bardzo pasuje)
Dziekuje za tak doglebne naswietlenie tematu.
DOPISANE:
Dla zainteresowanych, omawiane sprzegi mozna zakupic: Dana's Shop albo Modellbahndealer (w drugim sklepie opis sie zgadza, ale jakos zdjecie mi nie bardzo pasuje)
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2007, 21:41 przez pepsigo2pl, łącznie zmieniany 1 raz.
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
To jest Fleischmann - 9545.pepsigo2pl pisze:Na prywatnej sesji u ArturaSch dlugo probowalismy wymyslec co to za wynalek i czyj![]()
Stawialismy na sprzegi Fleishmann'a od N'ki - wygladalo bardzo podobnie, ale sami wiecie jak to bywa ze zdjeciami na eBay'u. Padly takze podejrzenia, ze moze to byc HO.
Jak macie jakies pomysly - piszcie smialo.
Mam kilkam sztuk tych sprzegow. Porownywalem je z najnowszym pomyslem Tilliga. I uwazam ze sa znacznie bardziej interesujaca konstrukcja od tilligowskich:
- zasada dzialania przypomina sprzegi Janney'a lub rosyjskie SA3, a wiec z punktu widzenia modelarstwa sa blizsze rzeczywistosci.*
- sprzeganie sie wagonow nastepuje dopiero po docisnieciu sprzegow, mozliwe jest wiec manewrowanie z odrzutem, co pozwala zasymulac prace np. na gorce rozrzadowej.
- sprzegi nie maja poprzecznych luzow jak Tillig, co poprawia dzialanie KKS.
- w razie potrzeby mozna jednym ruchem wyprzegnac wagon ze skladu (np. bez dotykania sprzegow podniesc go reka do gory i w ten sposob zdjac z makiety).
Jesli chodzi o wady:
-wymagaja, tak jak i najnowsze sprzegi Tilliga poprawnie wykonanego mechanizmu KKS. Nie moze byc zbyt nisko lub zbyt wysoko umieszczonej glowicy sprzegu.
To byla proba zastosowania klasycznych sprzegow od N w TT. Zreszta kilku producentow je stosowalo: m. in. TT-model i Arnold w modelu Köf'a w TT.Rzuccie okiem na dol strony tutaj. Mialy byc dostepne od kwietna (i tu uwaga) 1993 Ale chyba cos im nie wyszlo.
*Zainteresowanych dzialaniem sprzegow automatycznych na kolei odsylam do artykulu w najnowszym MEB: H. Petrovitsch: Die automatische Mitte ModellEisenBahner 4/2007 s. 36-39. Tekst w jezyku niemieckim. Jest to pierwsza czesc opracowania na temat sprzegow automatycznych. W czesci drugiej omowione beda konstrukcje europejskie na czele z Scharfenbergiem.
Krzysztof
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2007, 09:17 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof Olszak
skalatt.info
skalatt.info
-
- Kontakt:
O ile dobrze sie orientuje to na kolejach w Stanach tez maja cos podobnego. No i chyba jeszcze wasko-torowka tez ma cos podobnego... chyba. Nie jestem specem 

- Mariusz
- Kontakt:
Mnie to kojarzy się zdecydowanie ze wschodnimi kolejami.
-
- Kontakt:
A wiesz Arturze, ze wlasnie sprawdzilem i faktycznie to jest plastik
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Przecież to plastik, a nie metal, więc magnesik NIC NIE ZDZIAŁApepsigo2pl pisze:Nie wiem czy jest kompatybilny z niesmiertelnym wkretaczkiem

Prawda ?

-
- Kontakt:
Musze przyznac, ze sprawuje sie bajkowo. Bardzo lekko sie zapina, jest "kompatybilny" z rozsprzegaczem 83201 (i starszymi) jako ze pypcie to wypchniecia znajduja sie wlasnie od dolu. Nie wiem czy jest kompatybilny z niesmiertelnym wkretaczkiem, bo akurat tego nie sprawdzilem jeszcze.Cobrix pisze:A jak sie ten sprzeg sprawuje(...)Moze jest nadzieja zeby zastapic nim te dziadowskie tilliga?
I co ciekawe, bardzo ladnie by wygladal jako sprzeg do wszelkiego rodzaju jednostek motorowych takich jak SVT137, LVT czy nawet Desiro.
Zastepowanie Tilligowskiego dziadostwa: Ja osobiscie juz zastapilem napedy zwrotnicowe Tilliga napedami Rocowskimi... od N'ki

Czyzby do tego mial jeszcze dojsc bojkot Tilligowskich sprzegow na rzecz N'kowych?

-
- Kontakt:
A jak sie ten sprzeg sprawuje? Dobrze trzyma, latwo sprzega? Moze jest nadzieja zeby zastapic nim te dziadowskie tilliga?
-
- Kontakt:
Jako ciekawostke dorzuce, ze sprzegi, ktorych uzywamy dzisiaj mogly miec zupelnie inna forme...
Rzuccie okiem na dol strony tutaj. Mialy byc dostepne od kwietna (i tu uwaga) 1993
Ale chyba cos im nie wyszlo.
Rzuccie okiem na dol strony tutaj. Mialy byc dostepne od kwietna (i tu uwaga) 1993