Makieta mae

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Makieta mae

Post autor: ArturSchŁ »

Zwróć uwagę na podjazdy. Masz przykładowo 3,3% podjazd do wiaduktu (rys.), a obok na rozjeździe 0%.
Przechwytywanie.jpg
Zgodnie z zasadami podjazdy nie powinny przekraczać 2,5 %. Oczywiście ktoś powie, że lokomotywy dają radę podjechać na stromym podjeździe, ale nie wszystkie i nie z każdym składem.

Pomyśl o optymalizacji torowiska w pionie pamiętając o gładkich przejściach z płaskiego na podjazd, a nie w kształcie:
_/

Chyba najgorsza sytuacja jest na w/w miejscu, gdzie od wiaduktu (+60 mm) opadamy do rozjazdu (na lewo, +35 mm) i cofając się torem na wprost (na prawo) do krzyżaka pod wiaduktem (0 mm) mamy 60 mm elewacji na odległości (szacując) max 200 cm.

Zgodnie z normą, wysokość prześwitu dla toru z trakcją elektryczną wynosi 55,6 mm, ale rezygnując z sieci trakcyjnej można opuścić wiadukt (NEM102 -> prześwit 41 mm), wtedy nie musisz się skrobać na 60 mm. Dodatkowo użyj ultra cienkiego wiaduktu np, blaszka 1 mm (+ wysokość podkładu + wysokość szyny). Blaszka wygięta w "U", bokami oczywiście do góry, by zapewnić odpowiednią sztywność konstrukcji.
mae
Kontakt:

Makieta mae

Post autor: mae »

Przymierzam się do budowy torcika. Ponieważ rozkład torów autorstwa kolegi Witka bardzo mi się podoba, makietę zbuduję w oparciu o jego pomysł. Moja makieta będzie miała wymiary 200x120 i będzie podzielona na 4 moduły 100x60. Ten podział determinuje rozkład elementów - rozjazdy i mosty nie mogą przechodzić przez linie podziału makiety. Tor na moście będzie 60mm nad torowiskiem, mam nadzieję, że to wystarczy. Rysując układ w SCARM miałem sporą rozkminkę jak zredukować kąty zjazdów i podjazdów, maksymalny kąt to jakieś 4% także chyba nie jest źle. To moja pierwsza makieta, więc nie znam się na niczym, mam nadzieję, że jakoś to pójdzie :D
projektw.jpg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”