Następny straceniec...

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

tuchol
Kontakt:

Re: Następny straceniec...

Post autor: tuchol »

Ależ ja nie prosiłem o radę w sprawie żony tylko systemu sterowania cyfrowego! :D

Mi podoba sie MultiMaus. Można zdefiniować lokomotywy pod nazwami a nie numerami. Więcej klawiszy funkcyjnych. Nie wiem jak wygląda sterowanie semaforami świetlnymi. W Comact (patrzyłem w instrukcji) można sterować on-off, a jak podawać różne sygnały świetlne? Nie wiem jak to jest w Roco.

Lenz Compact mogę mieć za 360 zł. Zreszta chyba warto poczekac bo Lenz ma wypuścić nową wersję Compactu po Norymberdze.

Co do Roco, słyszałem opinie że zestaw czasem się psuje. Opinia nie jest sprawdzona i dlatego się pytam na forum. Ale z Waszych wypowiedzi wynika, że wszystko jest w porządku.
Ostatnio zmieniony 02 lut 2007, 10:32 przez tuchol, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

tuchol pisze:No, moja żonka chybaby mi kroplówki nie dała.
Ale do rzeczy. Czy zestaw Roco jest rzeczywiście lepszy od Lenz Compact? Compact moge mieć za 360 zł.
Czy ten zestaw Roco jest sprzedawany jako osobny produkt czy jest fragmentem zestawu po wyjęciu torów wagonów i lokomotywki?
Ja powiem tak, Lenz jest traktowany w naszym środowisku jak mercedes -czemu? No to niech się wypowiedzą specjaliści. Ja zanim zakupiłem Roco rozmawiałem z jego użytkownikami i ich opinie skłoniły mnie do jego zakupu. Tu decyduje chyba cena, Lenz jest drogi. A w praktyce oba systemy DCC są świetne. I tak dla przekory :P steruję Roco a dekodery mam Lenz'a. Każdy dobiera sobie parametry indywidualnie ;)
A co do żony - cóż mogę Ci powiedzieć, widziały gały co brały.
Ostatnio zmieniony 01 lut 2007, 20:46 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
tuchol
Kontakt:

No, moja żonka chybaby mi kroplówki nie dała.
Ale do rzeczy. Czy zestaw Roco jest rzeczywiście lepszy od Lenz Compact? Compact moge mieć za 360 zł.
Czy ten zestaw Roco jest sprzedawany jako osobny produkt czy jest fragmentem zestawu po wyjęciu torów wagonów i lokomotywki?
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Grzegorz TT pisze:... ustawienie dekodera 70/70 i wpatrywanie się na płynny start i zatrzymanie
A jeszcze bardziej atrakcyjna jest zmiana kierunku pędzącego na max pociągu: łagodny wybieg ... tak z około 2,5 m i powoli ruszenie spowrotem !!
:mrgreen:
Ostatnio zmieniony 01 lut 2007, 15:29 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

To ciężka choroba kolegę dopadła. Ciekawe kiedy żona zastosuje kurację szokową - piąchopirynę ?? Z drugiej strony tzw. "liczenie podkładów" przez loczki wygląda super ale dla mnie boskie jest ustawienie dekodera 70/70 i wpatrywanie się na płynny start i zatrzymanie :mrgreen:
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Ja zakupiłem zestaw Roco na Allegro, dokupilem dwa dekodery minisilver Lenza'a - efekt porządany - żona podaje mi obecnie kroplówkę bo nie śpię, nie jem tylko patrzę jak loczki pracują na torze :mrgreen:
tuchol
Kontakt:

No, już troszk więcej wiem.
Na początek może byc Lenz Compact. Cena w techno-hobby ok 480 zł.
Innym wariantem jest zestaw Roco MultiMaus z boosterem i transformatorem - ten daje zdaje się więcej możliwości. Charakterek, twierdzi że można kupić na allegro za ok. 300.

A jak wygląda sprawa z awaryjnością i kompatybilnością? Ponoć jest ona na korzyść Lenza.
Czy macie tutaj jakies doświadczenie?
tuchol
Kontakt:

Może źle się wyraziłem. Nie chodzi mi o loki ale o zestaw urządzeń.
Kilka osób pisze o zestawie MultiMouse Roco 10810? Czy jest to centralka z boosterem i zasilaczem?
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

Dużego wyboru to Tillig nie ma niestety. Set 01202 z BR 118 i 01203 z BR 218.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2007, 12:02 przez Marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
tuchol
Kontakt:

Mam mieć na stacji kilkadziesiąt odcinków izolowanych. Większośc torów jeszcze nie ułożona. I jak zacząłem czytac o tej cyfrze to coraz częściej myślę czy nie dac sobie z tym spokoju i kupić jakiś niedrogi zestaw. Docelowo planuję ok. 6 lokomotyw. Sterowanie zwrotnicami będzie analogowe. Chodzi mi o cos względnie niedrogiego. Najlepiej jakis zestaw. Czy możecie coś polecić?
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

:) e tam ja Tobie tylko absolutną prawdę powiedziałem i odwiodłem Cię od kupienia ICE3 (zakup odłożyłeś na czas późniejszy) na rzecz MultiMaus, która to była w okazyjnej cenie wraz z boosterem i zasilaczem. Chyba lepiej pieniążki przeznaczyć na to, co już teraz jest, niż trzymać je na II kwartał 2007 i po drodze się zdążą z 10 razy rozpłynąć. No a zwłaszcza, że masz tylko 2 loki do cyfryzacji...
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

A ja skromnie zaczynam z DDC -czekam na zestaw Roco :oops: :P Jak mi Charakterek wytoczył wizję możliwości zaczyna mnie to coraz bardziej kręcić :P
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

A ja jutro pomierzę prędkości maksymalne i zamieszczę jak trza CV5 poustawiać. Muszę tylko zrobić odpowiednie pomiary i poprzeliczać. Będzie to dla:

BR 132, 225, 118, 642
V 180, E 42

ST 44 na razie wstrzymuję, muszę w niej pogmerać!
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

Post autor: Karol »

Cały czas czuję potrzebę zrobienia bazy danych wartości CV (przyspeszenie, opóźnienie, Vmax, krzywa prędkości) dla każdej loki.
Wtedy po zdygitalizowaniu np BR211 BTTB wczytujemy/ustawiamy wartości CV i loka jest "jak w realu", pozatym byłyby w ten sposób zestandaryzowane.
Mam juz zrobine w miare realistyczne cv dla taurusa br 120. rn232, v 180 :D
Cobrix
Kontakt:

Post autor: Cobrix »

Charakterek pisze: Na chwilę obecną jest to jeden z piękniej jadących modeli. Tuż za nim jest E 42 i Ludmiła. Ludka czasami potrafi zbuntować sie na rozjazdach. Kulturą pracy są identyczne z E 42, tylko E 42 jest cichsze! DCC to bajka!
Desiro i bez USP jezdzi porzadnie o ile ma wyczyszczone osie bo niestety zrobili je z czegos fatalnego i lapie brud jak zaden inny lok. USP sprawi ze nie trzeba bedzie czyscic tak czesto :lol:
W 101 by sie USP przydalo bo po prostu nie chca jezdzic :( Czkawka taka ze szok zwlaszcza na lukach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”