MojeTT - mae
Moderator: mod-Moja TT
- Ciora
- Kontakt:
Re: MojeTT - mae
Wagon przepiękny. Wnętrze też przy pomocy wymienionych farb, czy jakieś suche pastele, pudry? Podoba mi się to przebarwienie podłogi: brąz, szary, czarny. Jak zrobione?
Maciej
- Domiss
- Kontakt:
Wagon po byku.
- Ranger
- Kontakt:
- womo
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Przyszedł czas na zestaw ST43 od UMF. Zestaw zastępuje budę od MTB wykorzystując oryginalne podwozie. Jestem na etapie pasowania głównych części, tak żeby budę dało się założyć i zdjąć bez wkładu siły :p Pasowanie okienek również w toku. Szybki są ładnie i do czystej budy ładnie się wpasowują, mam nadzieję, że nie będę miał dużo z nimi problemów gdy w otworach na szybki pojawi się farba. Odlew z grubsza oczyszczony, częściowo nawiercony. W tej chwili szpachluję niedoskonałości/dziurki w odlewie.
Mam nadzieję, że wszystko się uda ładnie złożyć bez utraty jakichś części. Zestaw już wyleciał z oferty UMF, więc będzie to pewnie jedna z niewielu lokomotyw zbudowanych z tego zestawu. Jak widać tylna część kabiny wypada w połowie jednego okienka, będę musiał to jakoś zamaskować. Mam zamiar zrobić tradycyjne brązowe zasłonki z PKP. Może wiecie czy ktoś produkuje kalkomanie lub wydruki takich zasłonek bez mocno widocznego rastra?
Mam nadzieję, że wszystko się uda ładnie złożyć bez utraty jakichś części. Zestaw już wyleciał z oferty UMF, więc będzie to pewnie jedna z niewielu lokomotyw zbudowanych z tego zestawu. Jak widać tylna część kabiny wypada w połowie jednego okienka, będę musiał to jakoś zamaskować. Mam zamiar zrobić tradycyjne brązowe zasłonki z PKP. Może wiecie czy ktoś produkuje kalkomanie lub wydruki takich zasłonek bez mocno widocznego rastra?
-
- Kontakt:
Chyba też nie tak łatwo znaleźć samochodowy matowy lakier, który by dobrze wyglądał na modelu. Gloss odrzucam całkowicie, bo po prostu wygląda nienaturalnie i modele wykończone w ten sposób wyglądają kiepsko. Na lokomotywy nakładam satynę, bo zazwyczaj są w lepszym stanie niż wagony, natomiast na wagony zawsze lakier matowy.
- Scio
- Kontakt:
Najlepsze są lakiery samochodowe, ale śmierdzą i nie da się ich używać w mieszkaniu.
-
- Kontakt:
Dzięki Panowie. Części metalowe zawsze traktuję podkładem Tamiya Metal Primer na to zawsze nakładam podkład Tamiya Surface Primer albo Mr. Surfacer od Mr. Hobby (zależy co akurat mam). Na to już farby akrylowe. Bezbarwny lakier jaki ostatnio używam to akrylowy lakier od Vallejo (nie ten poliuretanowy). Nie wiem czy lakier faktycznie mogę polecić, Matt jaki mam jest jak dla mnie za bardzo satynowy, choć w przypadku kolejnictwa może to być plusem. Gloss Vallejo jaki kładę pod kalki znowu dość łatwo reaguje z płynami pod kalki, a Satynę trzeba dość ostrożnie kłaść, żeby nie zapyliło powierzchni. W sumie to chętnie bym spróbował jakichś modelarskich alternatyw, lakieru który byłby wytrzymały, twardy ale jednocześnie nie odchodziłby płatami w razie uszkodzenia powłoki i dałby się szlifować (mam tu negatywne doświadczenia z poliuretanowymi podkładami Vallejo). Lakiery jakie mam już trochę lat mają, być może nowe produkty Vallejo mają lepsze właściwości.
- Scio
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Piękny model. Masz "oko" i umiejętności by pokazać rzeczywistość w skali 1:120.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Bardzo ładny model.
Osobiście nie lubię tego niebieskiego koloru, który sobie zafundowało PKP CARGO, ale jedno trzeba przyznać - jest to kolor idealny do waloryzacji.
Niebieska farba szybko płowieje, dając cała gamę kolorów od granatowego do jasno błękitnego. W dodatku doskonale widać na niej zacieki rdzy i wszelkie odpryski.
Na brązowym wagonie znacznie trudniej uzyskać taką wyraźna patynę.
Osobiście nie lubię tego niebieskiego koloru, który sobie zafundowało PKP CARGO, ale jedno trzeba przyznać - jest to kolor idealny do waloryzacji.

Niebieska farba szybko płowieje, dając cała gamę kolorów od granatowego do jasno błękitnego. W dodatku doskonale widać na niej zacieki rdzy i wszelkie odpryski.
Na brązowym wagonie znacznie trudniej uzyskać taką wyraźna patynę.
-
- Kontakt:
Wagon malowałem za pomocą Vallejo, ale używam też AK i Hataki od czasu do czasu. Interesują Cie konkretne kolory?
Wagon już ukończony :]
Wagon już ukończony :]
- Scio
- Kontakt:
Bardzo ładnie wyszedł. Jednak blaszki to blaszki! Jakich farb używasz?
-
- Kontakt:
Wagonik pomalowany w bazowe kolorki, kalki naniesione.
Wagon w tej chwili jest pomalowany bezbarwnym połyskiem, czas na washe, obicia itd itp.
Wagon w tej chwili jest pomalowany bezbarwnym połyskiem, czas na washe, obicia itd itp.
-
- Kontakt:
Lecimy dalej, czas na 601W z UMF.
Z racji, że to model blaszany, to mogłem co nieco dokonać destrukcji jego blach tak by mieć ślady zużycia wagonu. Udało się też odcisnąć w blachach poszycia strukturę wzmocnień wagonu (co nie było takie łatwe na poszyciu bocznym, które ma pełną grubość blach). Mam nadzieję, że będzie to jako tako widoczne końcowo. Model lutowało mi się całkiem fajnie, jedyna trudność to cienka blacha podłogi i frontów pudła. Zwłaszcza fronty łatwo się wypaczają po przyłożeniu ciepła. Model pewnie będzie w kolorze mocno wypłowiałego PKPC z jakimiś świeżymi podmalówkami. Przy czym z racji, że to model budowany od podstaw, to większość oznaczeń trafi na kolor mocno wypłowiały i zostanie zniszczona (w przeciwieństwie do wielu patynowanych/modyfikowanych gotowych modeli).
Z racji, że to model blaszany, to mogłem co nieco dokonać destrukcji jego blach tak by mieć ślady zużycia wagonu. Udało się też odcisnąć w blachach poszycia strukturę wzmocnień wagonu (co nie było takie łatwe na poszyciu bocznym, które ma pełną grubość blach). Mam nadzieję, że będzie to jako tako widoczne końcowo. Model lutowało mi się całkiem fajnie, jedyna trudność to cienka blacha podłogi i frontów pudła. Zwłaszcza fronty łatwo się wypaczają po przyłożeniu ciepła. Model pewnie będzie w kolorze mocno wypłowiałego PKPC z jakimiś świeżymi podmalówkami. Przy czym z racji, że to model budowany od podstaw, to większość oznaczeń trafi na kolor mocno wypłowiały i zostanie zniszczona (w przeciwieństwie do wielu patynowanych/modyfikowanych gotowych modeli).