Targi HOBBY - Poznań, 25-26 października 2014

Wiadomości i dyskusje, o imprezach modelarskich

Moderator: mod-Imprezy

Awatar użytkownika
Niejeden+
Kontakt:

Re: Targi HOBBY - Poznań, 25-26 października 2014

Post autor: Niejeden+ »

Z drugiej strony mogłem zaprezentować starą, dobrze już znaną dużą stację
Podaj namiary gdzie można obejrzeć zdjęcia, bo na forum ich nie znalazłem ?

pozdrawiam
leo
Kontakt:

Post autor: leo »

W tym roku całą hale 5 zajmowała ekspozycja hobby i nie musieliśmy się dzielić powierzchnią z AquaZoo i HappyBaby. Dodatkowo również zawody RC były na innej hali, dlatego miejsca było naprawdę sporo i zwiedzający nie tłoczyli się w przejściach. Czy odwiedzających było mniej, nie wydaję mi się. Na pewno TeTetkowiczów odwiedzających nasze stoisko było zdecydowanie więcej niż w latach ubiegłych... Około 30 % układu to moduły nowe, ale nie koniecznie nigdzie wcześniej nie prezentowane. Moja nowa stacja miała premierę w Kaliszu gdzie był jeszcze w stadium "gołej dechy". Tutaj posiadała już zarys peronów i zieleń niską. Mogą tu paść zarzuty że wystawiamy moduły nie wykończone w 100%, ale gdzieś je trzeba przetestować. Z drugiej strony mogłem zaprezentować starą, dobrze już znaną dużą stację, ale w transporcie zajmuję ona 1,5 m3, czyli razem z modułami szlakowymi nie zapakował bym się już do mojego kombiaka. Nie chciałem również żeby stacja zajmowała połowę makiety...
Jeśli chodzi o łączenie się z innymi, to głównym powodem tego że wystawiamy się sami jest wysokość na jakiej montujemy nasze skrzynki. Cała północ Polski wystawia się na 82 cm i do sttandardu brakuje nam 18 cm. Do tej pory nikt nie zbudował odpowiednich modułów by te różnicę zniwelować, a przerabianie kilkuset nóg, żadnej ze stron nie jest na rękę. Co prawda wszystkie "poznańskie" moduły są wyposażone w nogi regulowane, bądź dwa ich komplety, ale zarówno Szczecin, Słupsk jak i 3miasto maja większość nóg przystosowanych do wysokości 82 cm.
O kosztach nie będę się wypowiadał, bo wiadomo że hobby kosztuję. Ja ze względu na koszty nie pojechałem na przykład do Łap... Ale chęci są i najważniejsze było żeby w ogóle się pokazać z jakimikolwiek modułami. Na koniec dodam że całą imprezę ogarniało około 10 osób, a nie każdy ma w domu kilkadziesiąt modułów.
Ja zdjęć nie robiłem, bo nie było na to czasu, ale niedługo Maciej tradycyjnie zaprezentuje film ;)
Awatar użytkownika
Ciamosław
Kontakt:

Post autor: Ciamosław »

Nie wiem które to były nowe moduły, ale wrzucę kilka moich zdjęć.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Samowarek
Kontakt:

Post autor: Samowarek »

:shock: Cztery zdjęcie opublikowane do tej pory na tak dużą imprezę to chyba niewiele :evil:
I ja czekam z niecierplwością ;)
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

Niejeden+ pisze:a zwłaszcza tych nowych modułów jeszcze nigdzie do tej pory nie prezentowanych.
Popieram poparcie
i chciałbym zobaczyć:
Maciej pisze:I nie chodzi tu o wielkość makiety, a o jakość ;)
Ostatnio zmieniony 30 paź 2014, 09:22 przez Misiek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Niejeden+
Kontakt:

Odpuściłeś sobie Bielsko Białą? :cry:

pozdrawiam
Andrzej
Ostatnio zmieniony 29 paź 2014, 22:59 przez Niejeden+, łącznie zmieniany 1 raz.
Samowarek
Kontakt:

Post autor: Samowarek »

:shock: Cztery zdjęcie na tak dużą imprezę to chyba niewiele :evil:
I ja czekam z niecierplwością ;)
Awatar użytkownika
Niejeden+
Kontakt:

Popieram prośbę LUKA
dajcie lepiej wiecej zdjec
a zwłaszcza tych nowych modułów jeszcze nigdzie do tej pory nie prezentowanych.
Ostatnio zmieniony 30 paź 2014, 09:22 przez Niejeden+, łącznie zmieniany 1 raz.
Luk
Kontakt:

Post autor: Luk »

Skoro ci co bywają na hobby i są z tego zadowoleni. Skoro ponoszą koszty to znaczy, że warto.
Przecież chyba nikt nikogo nie zmusza do udziału w hobby.
Ja w tym roku nie bylem, w poprzednich latach bylem jako widz i też miałem masę uwag i propozycji zmian.
Odpuściłem sobie jak zobaczyłem jakie to trudne aby ludzie się zgrali i zrobili coś razem.
Dlatego gratuluje obecnym i mam nadzieję, że nie żałują udziału.
Dajcie lepiej więcej zdjęć aby tacy jak ja mogli choć poczuć klimat imprezy.
Pozdrawiam luk
Ostatnio zmieniony 30 paź 2014, 09:21 przez Luk, łącznie zmieniany 1 raz.
slawek
Kontakt:

Post autor: slawek »

nie bylo mniej zwiedzajacych, bylo tylko wiecej miejsca dla zwiedzajacych i nie było tłoku, przepychanek i ciasnoty
Awatar użytkownika
aquirlan
Kontakt:

Post autor: aquirlan »

Rozmawialiśmy o kosztach w zeszłym roku; sama Twoja stacja generuje duży wysiłek logistyczny.
Nie mówię, że mała makieta jest zła, albo że ktoś jest winny. Chodzi mi o to, że na swój sposób ta formuła targów przestaje być dla wielu osób - z racji ogromnych nakładów finansowych - do przyjęcia. Same MTP, jako organizator całości - mają wyjątkowo mało do zaoferowania w zamian, a także same marginalizują te targi, dopychając je w jeden weekend z PGA i paroma mniejszymi wydarzeniami w formie tzw. Weekendu Rodzinnego. Z tego, co słyszałem i czytałem liczba zwiedzających była zauważalnie mniejsza, niż w zeszłym roku.
leo
Kontakt:

Post autor: leo »

Rzadko się wypowiadam na forum, ale pozwolicie że jako współorganizator zabiorę głos... Jeśli chodzi o rozmiar makiety, to już parę lat temu grupa pomorska (a to pod ich szyldem się wystawiamy) organizuję dużą makietę na targach co dwa lata, więc skoro rok temu makieta była spora w tym roku była mała (a i tak większa niż początkowo planowaliśmy). Dlaczego tak? Impreza taka jak Hobby generuję spore koszty, na które poza transportem modułów i noclegiem składa się jeszcze opłacenie stoiska. Rok temu na sam transport modułów wydaliśmy prawie 3 tyś, nie wspominając już o zakwaterowaniu i wyżywieniu sztabu ludzi. Z własnej kieszeni ciężko się wydaję taką kasę, a sponsorów nie łatwo pozyskać.
Z czym przyjechali chłopaki z H0 widziałem, szkoda tylko że przeważnie stało na stacji. No i jeśli niektórzy sami narzekali na to że nie mogą sobie pojeździć to chyba cos jest nie tak. Rozmawiałem zarówno z ekipą z Poznania jak i 3 miasta, niestety wszyscy mówili to samo, że gdyby nie manewry to by sobie nie pojeździli wcale... więc z tym "grzybobraniem" było sporo racji.
Co będzie z TeTetką za rok, trudno mi w tej chwili powiedzieć, bo skupiamy się już na innych imprezach, ale na pewno coś pokażemy :P
Awatar użytkownika
aquirlan
Kontakt:

Post autor: aquirlan »

w Polsce jest wiele imprez dla TT i to udanych.
Wygodne odejście od tematu, żeby udowodnić swoje racje. To zabawne, ale myślałem, że mówimy o HOBBY...
Co do H0 - Tak emocje na targach w Poznaniu były jak na grzybobraniu :P
Wiem z czym jechał na HOBBY Wrocław. Raczej nie był to zestaw "grzybobranie", bo sama selekcja składów trwała parę(naście) godzin.
I nie chodzi tu o wielkość makiety, a o jakość ;)
Zgoda, ale jeśli TT obetnie się o kolejne pół, to przestanie być zauważalne w ogóle. Z resztą nie wiem, skąd ten zmasowany atak. Nie skrytykowałem, nie podważyłem niczyich umiejętności, nie powiedziałem, że mi się nie podoba. Stwierdziłem FAKT, że TT jest mniej, a Wy reagujecie, jakbym obraził Wasze matki.
kilka zdjęć mówi samo za siebie Panie niejaki "aquricoś tam" :P Pozdrawiam Pana i życzę owocnych imprez TT
16. Na Forum TT zwracamy się do każdego per „Ty”, chyba, że dana osoba wyraźnie sobie tego nie życzy!
Etykieta i szacunek ustąpiły widzę marnemu cynizmowi. Wielka szkoda, tym bardziej, że poznaliśmy się na Hobby dwa lata temu i widzieliśmy się rok temu; pewnie też jakaś inna impreza się zdarzyła po drodze... cóż... bywa.

Ogólnie jak ktoś jeszcze chce coś dodać, to proponuję udawanie, że moich postów nie ma, tak żeby nie psuć atmosfery na forum.
Ostatnio zmieniony 30 paź 2014, 09:17 przez aquirlan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

aquirlan pisze:Coś czuję, że TT niedługo zakończy bytność na HOBBY.
- bzdura !! w Polsce jest wiele imprez dla TT i to udanych.
Co do H0 - Tak emocje na targach w Poznaniu były jak na grzybobraniu :P te ich jazdy wg rozkładu skutecznie zniechęcały widzów. Nie wspomnę o wysokości makiety (dzieci) :P
dalej
aquirlan pisze:Nie był, widział.
Ja tylko stwierdzam fakt, że z roku na rok TT coraz mniej,
kolejna bzdura :lol:
jesteśmy na targach kilka lat, a pod szyldem ZPKMK już po raz drugi. I nie chodzi tu o wielkość makiety, a o jakość ;)
Przepraszam, ale jak czytam takie bzdetniactwa to sami wiecie... :evil: 8)
- kilka zdjęć mówi samo za siebie Panie niejaki "aquricoś tam" :P Pozdrawiam Pana i życzę owocnych imprez TT - ;)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 30 paź 2014, 09:15 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tydzial
Kontakt:

Post autor: tydzial »

No i co z tego jak co roku aby coś jechało po torach w H0 trzeba bez mała pół dnia czekać to w 2013 TT powaliła H0 na łopatki . Nie wielkość się liczy ale obecności i ruch na modułach to jest istota rzeczy .Pędolino jest ale w krzakach stoi bo coś mu ciągle dolega a inne maszyny pomykają bez kłopotów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Imprezy”