Mój pierwszy moduł - zawsze musi być ten pierwszy raz ;)

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Kilkujadek
Kontakt:

Re: Mój pierwszy moduł - zawsze musi być ten pierwszy raz ;)

Post autor: Kilkujadek »

drlukasz pisze:10cm wypada dokładnie na górnej krawędzi otworu kablowego...
Otwór kablowy jest tylko otworem "technicznym" dla kabli.
Jeśli z jakiegoś zasadnego powodu wysokość profilu przejściowego będzie się zawierać w przedziale 90-160...
sTTandard cechuje spora rozrzutność pod względem zagospodarowania miejsca i używanych materiałów (160mm przy MPX) co znacznie ogranicza powstawanie większych inwestycji. Zasadnym powodem ograniczenia wysokości profili staje się rozmiar przedsięwzięcia i co za tym idzie możliwości składowania oraz transportu.
Ostatnio zmieniony 01 sty 2009, 11:38 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

Generalnie trzymaj się wymiarów podanych w normie, zwłaszcza gdy każda skrzynka jest osobnym modułem. Jeśli z jakiegoś zasadnego powodu wysokość profilu przejściowego będzie się zawierać w przedziale 90-160, nie powinno być problemu z połączeniem. Na Giemolewie jeden profil przejściowy ma ok. 130 mm. Jest to wynikiem wysokości profili między segmentami. Oczywiście mogłem go przyciąć do 90 i sfazować na krótkim odcinku ściany boczne, ale uznałem, że wizualnie lepiej wygląda w ten sposób.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

10cm wypada dokładnie na górnej krawędzi otworu kablowego...

Grzesiek, stacje techniczne są w postaci płyt mdf z namiastkami profili i da się je podłączyć ;)
Kilkujadek
Kontakt:

A ja napiszę przewrotnie - rób tak żebyś mógł połączyć swój moduł z innymi.
Możliwe jest wyprodukowanie modułu o grubości 5 cm i połączenie go za pomocą odpowiedniego "adaptera" ze standardowymi ;)
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

adamTT pisze:Czy wysokość sTTandardowego profilu czołowego musi być baaaardzo przestrzegana, czy [...] mogę mieć np profil wysokości 100 ?
Odpowiem może mało filozoficznie - od tego jest norma, żeby ją przestrzegać. :/
Ale żeby nie było "nie, bo nie", to:
1. W dolnej części jest przecież otwór na kable. Co z nim zrobisz? Zrobisz tylko pół otworu?
2. Czasami (np. na warsztatach) moduły są ustawiane na blatach stołów. Znormalizowana wysokość ułatwia wtedy ich montaż.
Ostatnio zmieniony 31 gru 2008, 10:29 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
eg_ptmkż
Kontakt:

Post autor: eg_ptmkż »

Skrajne wychodzące MP2 muszą się zgadzać ... a w środku to od ciebie zależy i gdzie sie do kogo podłączysz.
Może zrób tak, zobacz kto i co w okolicy buduje tak by przy jakieś regionalnie imprezie sie podłączyć do niego i żeby to się jakoś w miarę zgadzało koncepcyjnie. A nie że to potem tak jak w Poznaniu wychodzi ...
Ostatnio zmieniony 31 gru 2008, 10:29 przez eg_ptmkż, łącznie zmieniany 1 raz.
adamTT
Kontakt:

Post autor: adamTT »

To już mi się rozjaśniło :)
ale czym dalej w las tym więcej drzew... i pytań :/ podobno kto pyta nie błądzi :) inni dodają że błądzi z innymi ;)

Czy wysokość sTTandardowego profilu czołowego musi być baaaardzo przestrzegana, czy bardziej jest istotne zachowanie odpowiedniego rozmieszczenie otworów i wysokości główki szyny od podłogi? Np na rysunku MP2-TT jeśli chodzi o wysokość są dwie liczby 90 i 160. Czy można sobie wybrać wysokość profilu między tymi wartościami? Czy mogę mieć np profil wysokości 100 ?
Ostatnio zmieniony 31 gru 2008, 10:27 przez adamTT, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

Norma reguluje odstęp międzytorowy na profilu przejściowym. Dalej obowiązują normy rozsądku i realizmu ;)
adamTT
Kontakt:

Jaki powinien być odstęp między torami w tym konkretnym przypadku 46 czy 36 mm?? Bo się już lekko zakręciłem... :roll: czy może mnie ktoś naprowadzić na właściwe tory ??:) Rozumiem, że StandardTT obejmuje budowę profili przejściowych, czyli miejsca łączenia się modułów. Tam określone jest że odstęp między torami wynosi 36 mm. Czy taki odstęp ma być na całej długości?
Ostatnio zmieniony 31 gru 2008, 10:26 przez adamTT, łącznie zmieniany 1 raz.
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

W zasadzie nie ma już strony "północnej" i "południowej". Chodzi raczej o otwory w profilu od strony 2-torowej. Najlepiej machnąć od razu podwójny komplet dziur i problemu nie będzie. W przypadku profilu o szerokości 30 cm - te co się zmieszczą.
adamTT
Kontakt:

miki pisze: i nie pochrzanienie który tor jest który.
Dla upewnienia :)
Tor główny idzie w osi modułu, a tor dodatkowy od strony południowej modułu?
Ostatnio zmieniony 30 gru 2008, 19:03 przez adamTT, łącznie zmieniany 1 raz.
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

adamTT pisze:jaki wariant tego przejścia wybrać?
Poprawny, czyli lewy.
adamTT pisze:Na co zwrócić uwagę projektując taki moduł?
Na trzymanie się osi modułu i nie pochrzanienie który tor jest który. Żeberko mogłoby być ciut dłuższe a rozjazdy bardziej "pośrodku". Będzie ładniej.
Ostatnio zmieniony 30 gru 2008, 19:02 przez miki, łącznie zmieniany 1 raz.
adamTT
Kontakt:

Grzegorz TT pisze:Przejście z poletka kartoflanego na drogę wydaje mi się nieco zbyt brutalne
Ten teren jeszcze zostanie poddany "obróbce" więc mam nadzieję że będzie wyglądał lepiej :)

Zabieram się za wykonanie modułu 30x90 na którym chciałbym przejść z linii jednotorowej na linie dwutorową, jaki wariant tego przejścia wybrać? Na co zwrócić uwagę projektując taki moduł?
Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 30 gru 2008, 19:02 przez adamTT, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

Przejście z poletka kartoflanego na drogę wydaje mi się nieco zbyt brutalne :lol:
Co do strzechy - widzę 2 sposoby ułożenia "słomy":
1 - zaczynając od dołu: cienki pasek kleju - trawa statyczna - zdmuchnąć od góry dachu. Czynność trzeba powtórzyć wiele razy. Włókna powinny się same ułożyć.
2 - pędzel podstrzyżony nożyczkami lub maszynką elektryczną.
Po operacji strzyżenia pędzel namoczyć w rozwodnionym wikolu, wysuszyć, podszlifować do uzyskania pożądanego kształtu.
adamTT
Kontakt:

Ten domek to radosna twórczość własna... i nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistości, zbyt pochopnie wyskoczyłem z określeniem wiejskiej chaty :/ robiłem ten domek z "głowy" nie podpierałem się dokumentacją czy zdjęciami (womo dzięki za linka - przyda się w kolejnym podejsciu). Zgadzam się z Wami że wiele mu brakuje do prawdziwej wiejskiej chaty, ale jak na początku pisałem to prototyp :) Kolejne mam nadzieje będą lepsze :) Spodobało mi się określenie - domek z przeznaczeniem na agroturystykę - tak niech zostanie co prawda bez komina... - jak mieszczuchy trochę wymarzną to nic im nie będzie ;) , w sumie ten komin można by jeszcze "uratować", pomyśle nad tym... :)
Dach zrobiony jest z włosia uzyskanego z pędzla do malowania, sucha trawa elektrostatyczna z pewnością byłaby cieńsza, tylko jak taką trawę ułożyć na dachu... nie mam na to na razie pomysłu.

Ludziki były postawione coby tylko skale uchwycić i na razie nie planuje tam żadnej żywej duszyczki.

Grzegorz TT jakie łączenie materiałów masz na myśli, chodzi Ci kolorystykę zieleni?

womo z tymi ulami to też niezły pomysł :) miejsce jeszcze jest, mogły by to naprawdę fajnie wyglądać :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”