Makieta TT dla dzieci by Monika i Darek

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
Peter_KR
Kontakt:

Re: Makieta TT dla dzieci by Monika i Darek

Post autor: Peter_KR »

Witam!
W związku z tym, że państwo zmieniliście projekt chciałem sie spytać czy bocznica u prawego dolnego rogu makiety to miejsce na lokomotywownię, a bocznica wchodząca do środka owalu, to bocznica do magazynu, a bocznica w lewym dolnym rogu, daje przyszłościową możliwość zjazdu z maikety ?? Czy też państwo postanowili zmienić także zabudowę??
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

monique222 pisze:Powiem szczerze nie wiem czy to taki domowy sposób chyba że to ja wyobrażam sobie że to może troszku prościej wyglądać. Szkoda że zdjęcia kiepskiej jakości na tej stronie
Już śpieszę z pomocą - strona naszego administratora jak zwykle przydatna. Zwróćcie uwagę na sposób lutowania okablowania.
http://as.rumia.edu.pl/tt/makieta/piwnica/20070729.asp
Wszystkie kable, a ze schematu wynika że dużo tego nie będzie "chowamy" pod makietę. Po prostu wiertełko = dziura, kabelki od urządzeń / zasilania pod płytę i tak trzeba ułożyć sobie ścieżkę do jednego punktu pod makietą. Tu łączymy je do zasilania. Tu są przykłady:
http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalogi. ... 8&kat=gle4
http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalogi. ... 9&kat=gle3
http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalogi. ... 0&kat=gle3
http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalogi. ... 1&kat=gle3
Ostatnio zmieniony 16 gru 2011, 11:42 przez Maciej, łącznie zmieniany 3 razy.
monique222
Kontakt:

Post autor: monique222 »

Powiem szczerze nie wiem czy to taki domowy sposób chyba że to ja wyobrażam sobie że to może troszku prościej wyglądać. Szkoda że zdjęcia kiepskiej jakości na tej stronie
Samowarek
Kontakt:

Post autor: Samowarek »

Ostatnio zmieniony 13 gru 2011, 21:25 przez Samowarek, łącznie zmieniany 1 raz.
monique222
Kontakt:

Witamy
Za kilka dni ruszamy z budową mam kolejne pytanie jak poprowadzić pod całą makietą prąd wiem ze można użyć listw zerowych a jakieś domowe sposoby aby to wszystko połączyć.
Jeżeli chodzi o projekt zdecydowaliśmy się na projekt jarkott przy okazji dziękujemy za zainteresowanie a oto projekt
Załączniki
projektt
projektt
Ostatnio zmieniony 13 gru 2011, 14:51 przez monique222, łącznie zmieniany 4 razy.
Peter_KR
Kontakt:

Post autor: Peter_KR »

Zwrotnice są zgodne z planem tylko jeszcze w jakich ilościach je zakupiliście. Miały być po 2-wie łukowe i jedna prosta. Jeżeli tak jest to jest w porządku. W sprawie linku pokazanego przez samowarka polecam udać się do strony 5 wątku, gdzie macie państwo fotorelacje jak złożyć zwrotnicę. Niemniej zaznaczam, że jest to zwrotnica innego typu i mogą pojawić się różnice dlatego radze by robić powoli i stosując zasadę modelarzy plastykowych:
"Pięć razy spasować zanim brać się za przyklejanie"
Samowarek
Kontakt:

To nie nr.torów tylko zwrotnic:
83416-zwrotnica łukowa lewa 30 stopni(oksydowana)
83417- jw. tylko prawa
83430- EW1 prosta 15 stopni
Z waszego postu wynikało że są problemy z montażem cytat (instrukcja jest straszna i tak naprawde nic nie pokazuje)Więc naprowadziłem na odpowiednią stronę.
Co do tego czy zakup zwrotnic jest trafny chyba był z kimś uzgadniany kto pomagał w projektowaniu makiety-torowiska.
Głowa do góry,zawsze jest jeszcze czas na korektę i na końcu może się okazać że wszystko jest OK!
Pozdrawiam :lol:
monique222
Kontakt:

Samowarek pisze:Na FORUM TT ten temat był przerabiany (o ile są to zwrotnice jak się domyślam do samodzielnego montażu) http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=2185& ... sc&start=0
Kolego z tego tematu nic nie wynika teraz to nie wiem czy zakupiłem dobre tory nr tillig
83416
83417
83430
Ostatnio zmieniony 02 gru 2011, 10:55 przez monique222, łącznie zmieniany 1 raz.
Samowarek
Kontakt:

Na FORUM TT ten temat był przerabiany (o ile są to zwrotnice jak się domyślam do samodzielnego montażu) http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=2185& ... sc&start=0
monique222
Kontakt:

Witamy poraz kolejny, dotarły do nas zwrotnice i tu problem gdyż nie wiemy jak je zmontować do kupy instrukcja jest straszna i tak naprawde nic nie pokazuje.

Pozdrawiamy
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

monique222 pisze:nie mamy rozjazdów makieciarz.pl wysyła od kilku dni.
Naprawdę nie nerwowo. Wyśle, a czasami trzeba mu przypomnieć ;) zarobiony chłop jest :lol:
Na pewno wyśle ;)
Pozostałe prace ......spokój......cisza.......nie nerwowo......będzie dobrze........w końcu czas tu płynie 1:120 x wolniej 8)
Ostatnio zmieniony 27 lis 2011, 10:09 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
daraśekp
Kontakt:

Post autor: daraśekp »

No i oczywiście przy okazji robić zdjęcia z kolejnych etapów prac, fotki wrzucić na Forum.
Życzę udanych postępów. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 26 lis 2011, 11:47 przez daraśekp, łącznie zmieniany 1 raz.
Samowarek
Kontakt:

Macie najprawdopodobniej szyny długości 1m. Podesłałem post jak je wyginać. Więc trzeba zrobić wyginarkę. To też zajmie trochę czasu?
Ostatnio zmieniony 26 lis 2011, 15:26 przez Samowarek, łącznie zmieniany 1 raz.
monique222
Kontakt:

Dziękuje kolego Samowarek a o jakich pracach kolega myśli będziemy wdzięczni za podpowiedź
Samowarek
Kontakt:

Pomalutku! Znacie chyba przysłowie "kto się spieszy, ten robi dwa razy". Torowisko z rozjazdami trzeba poskładać na sucho idealnie spasować, odrysować i dopiero bawić się w przyklejanie podtorza(korka). Jak kolejność będzie odwrotna, to najprawdopodobniej korek trzeba będzie zrywać i robić poprawki. Jest tel., dzwonić dlaczego są opóźnienia w dostawie. Jest wiele innych prac zamiennych które można wykonać teraz.
Pozdrawiam :lol:
Ostatnio zmieniony 26 lis 2011, 15:24 przez Samowarek, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”