W związku z tym, że państwo zmieniliście projekt chciałem sie spytać czy bocznica u prawego dolnego rogu makiety to miejsce na lokomotywownię, a bocznica wchodząca do środka owalu, to bocznica do magazynu, a bocznica w lewym dolnym rogu, daje przyszłościową możliwość zjazdu z maikety
Makieta TT dla dzieci by Monika i Darek
Moderator: mod-Makieta
-
Peter_KR
- Kontakt:
Re: Makieta TT dla dzieci by Monika i Darek
Witam!
W związku z tym, że państwo zmieniliście projekt chciałem sie spytać czy bocznica u prawego dolnego rogu makiety to miejsce na lokomotywownię, a bocznica wchodząca do środka owalu, to bocznica do magazynu, a bocznica w lewym dolnym rogu, daje przyszłościową możliwość zjazdu z maikety
Czy też państwo postanowili zmienić także zabudowę??
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Już śpieszę z pomocą - strona naszego administratora jak zwykle przydatna. Zwróćcie uwagę na sposób lutowania okablowania.monique222 pisze:Powiem szczerze nie wiem czy to taki domowy sposób chyba że to ja wyobrażam sobie że to może troszku prościej wyglądać. Szkoda że zdjęcia kiepskiej jakości na tej stronie
http://as.rumia.edu.pl/tt/makieta/piwnica/20070729.asp
Wszystkie kable, a ze schematu wynika że dużo tego nie będzie "chowamy" pod makietę. Po prostu wiertełko = dziura, kabelki od urządzeń / zasilania pod płytę i tak trzeba ułożyć sobie ścieżkę do jednego punktu pod makietą. Tu łączymy je do zasilania. Tu są przykłady:
http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalogi. ... 8&kat=gle4
http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalogi. ... 9&kat=gle3
http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalogi. ... 0&kat=gle3
http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalogi. ... 1&kat=gle3
Ostatnio zmieniony 16 gru 2011, 11:42 przez Maciej, łącznie zmieniany 3 razy.
-
monique222
- Kontakt:
Powiem szczerze nie wiem czy to taki domowy sposób chyba że to ja wyobrażam sobie że to może troszku prościej wyglądać. Szkoda że zdjęcia kiepskiej jakości na tej stronie
-
Samowarek
- Kontakt:
Przykład domowego sposobu : http://www.meine-n-welt.de/Baubericht/E ... ktrik.html
Ostatnio zmieniony 13 gru 2011, 21:25 przez Samowarek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
monique222
- Kontakt:
Witamy
Za kilka dni ruszamy z budową mam kolejne pytanie jak poprowadzić pod całą makietą prąd wiem ze można użyć listw zerowych a jakieś domowe sposoby aby to wszystko połączyć.
Jeżeli chodzi o projekt zdecydowaliśmy się na projekt jarkott przy okazji dziękujemy za zainteresowanie a oto projekt
Za kilka dni ruszamy z budową mam kolejne pytanie jak poprowadzić pod całą makietą prąd wiem ze można użyć listw zerowych a jakieś domowe sposoby aby to wszystko połączyć.
Jeżeli chodzi o projekt zdecydowaliśmy się na projekt jarkott przy okazji dziękujemy za zainteresowanie a oto projekt
Ostatnio zmieniony 13 gru 2011, 14:51 przez monique222, łącznie zmieniany 4 razy.
-
Peter_KR
- Kontakt:
Zwrotnice są zgodne z planem tylko jeszcze w jakich ilościach je zakupiliście. Miały być po 2-wie łukowe i jedna prosta. Jeżeli tak jest to jest w porządku. W sprawie linku pokazanego przez samowarka polecam udać się do strony 5 wątku, gdzie macie państwo fotorelacje jak złożyć zwrotnicę. Niemniej zaznaczam, że jest to zwrotnica innego typu i mogą pojawić się różnice dlatego radze by robić powoli i stosując zasadę modelarzy plastykowych:
"Pięć razy spasować zanim brać się za przyklejanie"
"Pięć razy spasować zanim brać się za przyklejanie"
-
Samowarek
- Kontakt:
To nie nr.torów tylko zwrotnic:
83416-zwrotnica łukowa lewa 30 stopni(oksydowana)
83417- jw. tylko prawa
83430- EW1 prosta 15 stopni
Z waszego postu wynikało że są problemy z montażem cytat (instrukcja jest straszna i tak naprawde nic nie pokazuje)Więc naprowadziłem na odpowiednią stronę.
Co do tego czy zakup zwrotnic jest trafny chyba był z kimś uzgadniany kto pomagał w projektowaniu makiety-torowiska.
Głowa do góry,zawsze jest jeszcze czas na korektę i na końcu może się okazać że wszystko jest OK!
Pozdrawiam
83416-zwrotnica łukowa lewa 30 stopni(oksydowana)
83417- jw. tylko prawa
83430- EW1 prosta 15 stopni
Z waszego postu wynikało że są problemy z montażem cytat (instrukcja jest straszna i tak naprawde nic nie pokazuje)Więc naprowadziłem na odpowiednią stronę.
Co do tego czy zakup zwrotnic jest trafny chyba był z kimś uzgadniany kto pomagał w projektowaniu makiety-torowiska.
Głowa do góry,zawsze jest jeszcze czas na korektę i na końcu może się okazać że wszystko jest OK!
Pozdrawiam
-
monique222
- Kontakt:
Kolego z tego tematu nic nie wynika teraz to nie wiem czy zakupiłem dobre tory nr tilligSamowarek pisze:Na FORUM TT ten temat był przerabiany (o ile są to zwrotnice jak się domyślam do samodzielnego montażu) http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=2185& ... sc&start=0
83416
83417
83430
Ostatnio zmieniony 02 gru 2011, 10:55 przez monique222, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Samowarek
- Kontakt:
Na FORUM TT ten temat był przerabiany (o ile są to zwrotnice jak się domyślam do samodzielnego montażu) http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=2185& ... sc&start=0
-
monique222
- Kontakt:
Witamy poraz kolejny, dotarły do nas zwrotnice i tu problem gdyż nie wiemy jak je zmontować do kupy instrukcja jest straszna i tak naprawde nic nie pokazuje.
Pozdrawiamy
Pozdrawiamy
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Naprawdę nie nerwowo. Wyśle, a czasami trzeba mu przypomniećmonique222 pisze:nie mamy rozjazdów makieciarz.pl wysyła od kilku dni.
Na pewno wyśle
Pozostałe prace ......spokój......cisza.......nie nerwowo......będzie dobrze........w końcu czas tu płynie 1:120 x wolniej
Ostatnio zmieniony 27 lis 2011, 10:09 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
- daraśekp
- Kontakt:
No i oczywiście przy okazji robić zdjęcia z kolejnych etapów prac, fotki wrzucić na Forum.
Życzę udanych postępów. Pozdrawiam
Życzę udanych postępów. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 26 lis 2011, 11:47 przez daraśekp, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Samowarek
- Kontakt:
Macie najprawdopodobniej szyny długości 1m. Podesłałem post jak je wyginać. Więc trzeba zrobić wyginarkę. To też zajmie trochę czasu?
Ostatnio zmieniony 26 lis 2011, 15:26 przez Samowarek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
monique222
- Kontakt:
Dziękuje kolego Samowarek a o jakich pracach kolega myśli będziemy wdzięczni za podpowiedź
-
Samowarek
- Kontakt:
Pomalutku! Znacie chyba przysłowie "kto się spieszy, ten robi dwa razy". Torowisko z rozjazdami trzeba poskładać na sucho idealnie spasować, odrysować i dopiero bawić się w przyklejanie podtorza(korka). Jak kolejność będzie odwrotna, to najprawdopodobniej korek trzeba będzie zrywać i robić poprawki. Jest tel., dzwonić dlaczego są opóźnienia w dostawie. Jest wiele innych prac zamiennych które można wykonać teraz.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 26 lis 2011, 15:24 przez Samowarek, łącznie zmieniany 1 raz.