MakieTTa - TT-maniak

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
TT-maniak
Kontakt:

Re: MakieTTa - TT-maniak

Post autor: TT-maniak »

Dzięki za uwage teraz i tak to poprawie bo na nowo kłade tor z nową podsypką
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

Post autor: Witek M. »

TT-maniak pisze:Bo róz˙nica mie˛dzy kon´cami modu?u jest taka ,ze tor musi lez˙ec´ krzywo[ ...]
No wlasnie, ja tez nie rozumiem. Na zdjeciu "hpim1066az8.jpg" wyraznie widac luk, a przeciez profile linii jednotorowej maja wyprowadzenie toru w jednej osi i zalozenie jest takie, ze tor dochodzi do profilu przejsciowego pod katem prostym...
TT-maniak
Kontakt:

Bo różnica między końcami modułu jest taka ,ze tor musi leżeć krzywo aby być zgodny ze sttandardem. :D
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

A ja mam pytanie podchwytliwe - dlaczego tor nie leży prosto ?? Na zdjęciach widać to wyraźnie. Jeżeli rzeczywiście zacząłęś zabawę od modułu łukowego, popełniłeś kolosalny błąd. Łuk jest znacznie trudniejszy, koniec kropka.
Problem z wyborem nazwy stacji jest pozorny. Prawda jest taka - jeśli solidnie nie poćwiczysz techniki na kilku metrach toru i od razu zabierzesz się za stację - jakby się nie nazywała - nic z niej nie wyjdzie. Z praktyki wiadomo, że poprawienie czegoś zajmuje 10 razy więcej czasu niż zbudowanie od podstaw, nieważne czy z błędem czy bez. Lepiej więc nie poprawiać (nie mówiąc już o podejściu "później się poprawi")
TT-maniak
Kontakt:

Mam jeszcze jedno pytanko jak myślićie jaką dać nazwe stacji bo ja myślałem o :
1)-USTRZYKI
1)-BRZEZINY ŚLASKIE(przwdziwa stacja w moiej dzielnicy tylko ,że nie czynna i jeżdżą po niej wagony z piaskiem i węglae z kopalni)
Bo chce druknąć w tym tygodniu a nie wiem, jeszcze jak ma sie nazywać i druga sprawa
jaki peron polecacie gotowiec czy własno zrobiony i jak co to z czego.
Z góry dziękuje za pomoc w obudwyu sprawach
TT-maniak
Kontakt:

Zerwałem prawie wszystko (łącznie z torem teraz czeka już tam tylko tor na nową podsypke) :D
A gdy nie ma co robić na makiecie to se budynek próbuje zrobić z papieru i odrazu postarzam(mój budynke stacyjny) :D :D Foty jak dostane szuter to zrobie wszystkiemu naraz i wstawie. ;)
macios2
Kontakt:

Post autor: macios2 »

Grzegorz TT pisze:
macios2 pisze: ... a że robisz z gąbki to fajnie, drzewka fajnie wygladaja ja polecam dla początkujących tą gabeczke (sam używam): http://www.modelmania.com.pl/product_in ... ts_id=9159
Poproszę o efekty prac z tą gąbką. Moim zdaniem jest wyjątkowo nieprzydatna ze względu na strukturę i kolor.
zobacz w temacie o mojej makiecie
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Jeżeli szuter który tak ugwazdałeś jest klejony czymś wodorozcieńczalnym to:
1) nasącz go wodą
2) poczekaj 20 minut
3) wydłub tyle ile się da
4) odwróć moduł "do góry nogami"
5) postukaj w moduł w celu usunięcia resztek luźnego szutru.

Wracając do postu –
http://forumtt.pl/viewtopic.php?p=15427#15427
informuję że za swoją postawę wygrałeś darmową porcję szutru –
http://img295.imageshack.us/my.php?imag ... 856rz8.jpg
Po lewej szuter zdobyty, po prawej przeskalowany Auhagen 63830
Podaj swój adres na PW.
:mrgreen:
TT-maniak
Kontakt:

Nie rozumiem pytania jeżeli ci o profile końcowe to wogóle ich jeszcze nie mam one będą póżniej dostosowane do sttandardu. :D
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

Teraz chyba rozumiesz dlaczego jakiś czas temu napisano że bez dobrego materiały nie ma co myśleć o dobrych efektach... Powiedz mi jeszce tylko jak to co budujesz ma się do koncepcji makiet modułowych i sTTandardu?
TT-maniak
Kontakt:

A musi być to akurat wikol.Bo jak mówiłem mam tylko tubke a mam jeszcze inny klej do drewna. :mrgreen:
Dzięki jak zrobie jedno drzewko metodą którą mówiłeś to cały moduł pokryje kilkoma jeszcze drzewami. :D
A co myślisz o reszcie modułu? :lol:
Czy dobrze wykonałem zieleń?dzisiaj podwieczór zamieszcze foty modułu z słupem telegraficznym. :>
Kilkujadek
Kontakt:

Całkiem niezłe gdyby nie pień tego drzewa :? Widać bardzo grube druty - na oko 0,5mm. :/
Zastosuj "lżejszą konstrukcję" drzewa, czyli cieńszy drut, więcej konarów. Całość pokryj wikolem zmieszanym ze szpachlą lub nawet gipsem i pomaluj pigmentem.
TT-maniak
Kontakt:

Kilka fotek z makiety.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tylko problem jest taki że ja już mam tory wszystko ale moge zamiast robić tych modułów przejść na drugi koniec makiety gdzie mam jesdzcze jeden moduł szlakowy i znówna nim poćwiczyć.
W modelmani zamówiłem sobie szuter i troche trawy za 2 tyg powinienem to miec.
Ostatnio zmieniony 11 lis 2006, 14:07 przez TT-maniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

macios2 pisze: ... a że robisz z gąbki to fajnie, drzewka fajnie wygladaja ja polecam dla początkujących tą gabeczke (sam używam): http://www.modelmania.com.pl/product_in ... ts_id=9159
Poproszę o efekty prac z tą gąbką. Moim zdaniem jest wyjątkowo nieprzydatna ze względu na strukturę i kolor.
macios2
Kontakt:

Post autor: macios2 »

Szuter wywal! To paksudztwo nic z tym nie zrobisz. Co do łaki to jest świetna też sobie taką sprawię, a że robisz z gąbki to fajnie, drzewka fajnie wygladaja ja polecam dla początkujących tą gabeczke (sam używam): http://www.modelmania.com.pl/product_in ... ts_id=9159
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”