MakieTTa - TT-maniak
Moderator: mod-Makieta Modułowa
-
- Kontakt:
Re: MakieTTa - TT-maniak
Dzięki za uwage teraz i tak to poprawie bo na nowo kłade tor z nową podsypką
- Witek M.
- Kontakt:
No wlasnie, ja tez nie rozumiem. Na zdjeciu "hpim1066az8.jpg" wyraznie widac luk, a przeciez profile linii jednotorowej maja wyprowadzenie toru w jednej osi i zalozenie jest takie, ze tor dochodzi do profilu przejsciowego pod katem prostym...TT-maniak pisze:Bo róz˙nica mie˛dzy kon´cami modu?u jest taka ,ze tor musi lez˙ec´ krzywo[ ...]
-
- Kontakt:
Bo różnica między końcami modułu jest taka ,ze tor musi leżeć krzywo aby być zgodny ze sttandardem. 

-
- Kontakt:
A ja mam pytanie podchwytliwe - dlaczego tor nie leży prosto
Na zdjęciach widać to wyraźnie. Jeżeli rzeczywiście zacząłęś zabawę od modułu łukowego, popełniłeś kolosalny błąd. Łuk jest znacznie trudniejszy, koniec kropka.
Problem z wyborem nazwy stacji jest pozorny. Prawda jest taka - jeśli solidnie nie poćwiczysz techniki na kilku metrach toru i od razu zabierzesz się za stację - jakby się nie nazywała - nic z niej nie wyjdzie. Z praktyki wiadomo, że poprawienie czegoś zajmuje 10 razy więcej czasu niż zbudowanie od podstaw, nieważne czy z błędem czy bez. Lepiej więc nie poprawiać (nie mówiąc już o podejściu "później się poprawi")

Problem z wyborem nazwy stacji jest pozorny. Prawda jest taka - jeśli solidnie nie poćwiczysz techniki na kilku metrach toru i od razu zabierzesz się za stację - jakby się nie nazywała - nic z niej nie wyjdzie. Z praktyki wiadomo, że poprawienie czegoś zajmuje 10 razy więcej czasu niż zbudowanie od podstaw, nieważne czy z błędem czy bez. Lepiej więc nie poprawiać (nie mówiąc już o podejściu "później się poprawi")
-
- Kontakt:
Mam jeszcze jedno pytanko jak myślićie jaką dać nazwe stacji bo ja myślałem o :
1)-USTRZYKI
1)-BRZEZINY ŚLASKIE(przwdziwa stacja w moiej dzielnicy tylko ,że nie czynna i jeżdżą po niej wagony z piaskiem i węglae z kopalni)
Bo chce druknąć w tym tygodniu a nie wiem, jeszcze jak ma sie nazywać i druga sprawa
jaki peron polecacie gotowiec czy własno zrobiony i jak co to z czego.
Z góry dziękuje za pomoc w obudwyu sprawach
1)-USTRZYKI
1)-BRZEZINY ŚLASKIE(przwdziwa stacja w moiej dzielnicy tylko ,że nie czynna i jeżdżą po niej wagony z piaskiem i węglae z kopalni)
Bo chce druknąć w tym tygodniu a nie wiem, jeszcze jak ma sie nazywać i druga sprawa
jaki peron polecacie gotowiec czy własno zrobiony i jak co to z czego.
Z góry dziękuje za pomoc w obudwyu sprawach
-
- Kontakt:
Zerwałem prawie wszystko (łącznie z torem teraz czeka już tam tylko tor na nową podsypke)
A gdy nie ma co robić na makiecie to se budynek próbuje zrobić z papieru i odrazu postarzam(mój budynke stacyjny)
Foty jak dostane szuter to zrobie wszystkiemu naraz i wstawie. 

A gdy nie ma co robić na makiecie to se budynek próbuje zrobić z papieru i odrazu postarzam(mój budynke stacyjny)

-
- Kontakt:
zobacz w temacie o mojej makiecieGrzegorz TT pisze:Poproszę o efekty prac z tą gąbką. Moim zdaniem jest wyjątkowo nieprzydatna ze względu na strukturę i kolor.macios2 pisze: ... a że robisz z gąbki to fajnie, drzewka fajnie wygladaja ja polecam dla początkujących tą gabeczke (sam używam): http://www.modelmania.com.pl/product_in ... ts_id=9159
-
- Kontakt:
Jeżeli szuter który tak ugwazdałeś jest klejony czymś wodorozcieńczalnym to:
1) nasącz go wodą
2) poczekaj 20 minut
3) wydłub tyle ile się da
4) odwróć moduł "do góry nogami"
5) postukaj w moduł w celu usunięcia resztek luźnego szutru.
Wracając do postu –
http://forumtt.pl/viewtopic.php?p=15427#15427
informuję że za swoją postawę wygrałeś darmową porcję szutru –
http://img295.imageshack.us/my.php?imag ... 856rz8.jpg
Po lewej szuter zdobyty, po prawej przeskalowany Auhagen 63830
Podaj swój adres na PW.

1) nasącz go wodą
2) poczekaj 20 minut
3) wydłub tyle ile się da
4) odwróć moduł "do góry nogami"
5) postukaj w moduł w celu usunięcia resztek luźnego szutru.
Wracając do postu –
http://forumtt.pl/viewtopic.php?p=15427#15427
informuję że za swoją postawę wygrałeś darmową porcję szutru –
http://img295.imageshack.us/my.php?imag ... 856rz8.jpg
Po lewej szuter zdobyty, po prawej przeskalowany Auhagen 63830
Podaj swój adres na PW.

-
- Kontakt:
Nie rozumiem pytania jeżeli ci o profile końcowe to wogóle ich jeszcze nie mam one będą póżniej dostosowane do sttandardu. 

-
- Kontakt:
Teraz chyba rozumiesz dlaczego jakiś czas temu napisano że bez dobrego materiały nie ma co myśleć o dobrych efektach... Powiedz mi jeszce tylko jak to co budujesz ma się do koncepcji makiet modułowych i sTTandardu?
-
- Kontakt:
A musi być to akurat wikol.Bo jak mówiłem mam tylko tubke a mam jeszcze inny klej do drewna.
Dzięki jak zrobie jedno drzewko metodą którą mówiłeś to cały moduł pokryje kilkoma jeszcze drzewami.
A co myślisz o reszcie modułu?
Czy dobrze wykonałem zieleń?dzisiaj podwieczór zamieszcze foty modułu z słupem telegraficznym.

Dzięki jak zrobie jedno drzewko metodą którą mówiłeś to cały moduł pokryje kilkoma jeszcze drzewami.

A co myślisz o reszcie modułu?

Czy dobrze wykonałem zieleń?dzisiaj podwieczór zamieszcze foty modułu z słupem telegraficznym.

-
- Kontakt:
Całkiem niezłe gdyby nie pień tego drzewaTT-maniak pisze: [url=http://img206.imageshack.us/img206/5959/hpim1066az8.th.jpg]Obrazek[/URL]

Zastosuj "lżejszą konstrukcję" drzewa, czyli cieńszy drut, więcej konarów. Całość pokryj wikolem zmieszanym ze szpachlą lub nawet gipsem i pomaluj pigmentem.
-
- Kontakt:
Kilka fotek z makiety.

Tylko problem jest taki że ja już mam tory wszystko ale moge zamiast robić tych modułów przejść na drugi koniec makiety gdzie mam jesdzcze jeden moduł szlakowy i znówna nim poćwiczyć.
W modelmani zamówiłem sobie szuter i troche trawy za 2 tyg powinienem to miec.

Tylko problem jest taki że ja już mam tory wszystko ale moge zamiast robić tych modułów przejść na drugi koniec makiety gdzie mam jesdzcze jeden moduł szlakowy i znówna nim poćwiczyć.
W modelmani zamówiłem sobie szuter i troche trawy za 2 tyg powinienem to miec.
Ostatnio zmieniony 11 lis 2006, 14:07 przez TT-maniak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Poproszę o efekty prac z tą gąbką. Moim zdaniem jest wyjątkowo nieprzydatna ze względu na strukturę i kolor.macios2 pisze: ... a że robisz z gąbki to fajnie, drzewka fajnie wygladaja ja polecam dla początkujących tą gabeczke (sam używam): http://www.modelmania.com.pl/product_in ... ts_id=9159
-
- Kontakt:
Szuter wywal! To paksudztwo nic z tym nie zrobisz. Co do łaki to jest świetna też sobie taką sprawię, a że robisz z gąbki to fajnie, drzewka fajnie wygladaja ja polecam dla początkujących tą gabeczke (sam używam): http://www.modelmania.com.pl/product_in ... ts_id=9159