Na prawdziwej kolei też jest problem z wiązarami

Zdjęcie zamieszczone na fb przez użytkownika "Train photography and videos"
Moderator: mod-Tabor
tak - w Tillisiowej 95 tak jest i przepraszam za błąd. coprawda 3+2 jest lepsze niż solowa oś napedzana ale układ z nowej V36 (2+1) przy niewielkim dociśnięciu blaszek pobierajacych prąd (żeby pobierały ten prąd
i to nas łączy... w bólu...
Raczej pobożne życzenie.
Mnie to wygląda na czarny plastik, ale może się mylę. Średnio chce mi się wierzyć żeby zrezygnowali z kilku dodatkowych zębatek plastikowych by wstawić jedną porządną, metalową.
Jeżeli się nie mylę to w BR84/95 są trzy osie napędzane "normalnie", a pozostałe dwie dla ozdoby. Tu mamy napędzaną "normalnie" tylko jedną oś, w dodatku koła są większe niż w BR84/95.
No to teraz wyobraź sobie sytuację (wcale nie rzadką), w której lokomotywa buksuje kołami w miejscu. Środkowa (II) oś się wciąż kręci mimo gumek, bo jest napędzana z silnika. Natomiast oś przednia (I) stoi, bo jest unieruchomiona gumką. Praktycznie cała moc silnika idzie wtedy na zerwanie korbowodów, które muszą przekręcać tę unieruchomioną oś.
No i dobrze widzisz, a wiesz czemu tak jest ?T_Domagalski pisze: ↑03 mar 2025, 19:40Bo jeśli dobrze widzę, to dwie gumki przyczepnościowe nawet są, ale po przekątnej - na I i II osi.
I pewnie niezostalbys milionerem, sztuka jest produkować coś za 1$, sprzedawać za 3$ i każdy potrzebuje min 2 sztuki.T_Domagalski pisze: ↑04 mar 2025, 15:08A ja mam spore wątpliwości co do wiedzy posiadanej przez niektórych konstruktorów.
Szczególnie, gdy patrzę na tę zębatkę w BR78 o rozmiarze 9Z lub 10Z, o koszmarnie dużym module 0,4 - 0,5M oraz (jeśli dobrze widzę) obrysie ewolwentowym....![]()
Może w CAD-zie to ładnie wygląda... Ale prawa fizyki są nieubłagalne. Gdybym ja zaprojektował taką przekładnię na zajęciach z PKM, to bym z nich wyleciał z hukiem.![]()
A ja mam spore wątpliwości co do wiedzy posiadanej przez niektórych konstruktorów.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości