Stacja "Kamionko" - w budowie
Moderator: mod-Makieta Modułowa
- kaine
- Kontakt:
Re: Stacja "Kamionko" - w budowie
Do winner_xp
Mam pytanie, jakie masz wstawione na dzień dzisiejszy napędy pod skrzynkami ?
Mam pytanie, jakie masz wstawione na dzień dzisiejszy napędy pod skrzynkami ?
-
- Kontakt:
Zrób dodatkowy moduł 300 i bedzie cacy
i nie bedziesz miał zadnych problemów z mocowaniem,siatką, napędem i jeszcze wieloma innymi rzeczami

-
- Kontakt:
T_Domagalski pisze:Co do wykonania semaforów wjazdowych, to kanapki 4cm nie mają sensu - ani śrub w profile nie włożysz, ani przewodów zasilających nie pociągniesz.

Pod warunkiem, że cały segment nie będzie jednocześnie profilem. Są Tadziu śruby 70mm, można też zastosować szpilki i wkleić je na stałe w segment.

Ostatnio zmieniony 21 maja 2013, 07:57 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
- winner_xp
- Kontakt:
Bez przesady z metalu na pewno nie będzie, może domaluje, i w cale nie powinny źle wyglądać .Ty taki śpec, to zrobiłbyś okucia, na tych płytach przejazdowych...
Faktycznie powinien być na wąskim, ale po obejrzeniu kilku stacji gdzie jeszcze były semafory kształtowe to zastosowanie dwóch słupów kratownicowych nie jest błędem...w rzeczywistości ten bliższy semafor byłby zapewne na słupie wąskim...

Przykład - stacja Ostromecko koło Bydgoszczy.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2013, 07:56 przez winner_xp, łącznie zmieniany 2 razy.
- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
Robota super.winner_xp pisze:Semafory wyjazdowe

Co do wykonania semaforów wjazdowych, to kanapki 4cm nie mają sensu - ani śrub w profile nie włożysz, ani przewodów zasilających nie pociągniesz. Te 15cm zaproponowane przez Konrada brzmią znacznie sensowniej.
- Ranger
- Kontakt:
Może wjazdowe na skrzynkach 15cm albo 30cm długości. Będzie chociaż w siatce. Wcale mi się nie podoba to dzisiejsze odchodzenie budowniczych od siatki sTTandardowej. Potem na zlotach trzeba coś naciągać 
Semaforki ładne, chyba wreszcie i sam sobie poskładam na swoją bocznice coś takiego. Jak zwykle szewc bez butów...
Ty taki śpec, to zrobiłbyś okucia, na tych płytach przejazdowych...

Semaforki ładne, chyba wreszcie i sam sobie poskładam na swoją bocznice coś takiego. Jak zwykle szewc bez butów...
Ty taki śpec, to zrobiłbyś okucia, na tych płytach przejazdowych...
Ostatnio zmieniony 20 maja 2013, 08:01 przez Ranger, łącznie zmieniany 2 razy.
- winner_xp
- Kontakt:
Na stacji coś ruszyło pojawił się przejazd, teraz czekam na rogatki. Mam już napędy więc będą działać tak jak trzeba. Zmontowałem też dwa semafory wyjazdowe jeszcze nie pomalowane(malowanie będzie gdy liczba gotowych przekroczy 4 szt.). Semafory wyjazdowe będą na, albo kanapkach 4 cm, albo na skrzynkach 0,5m długości. Rozważam dorobienie chodnika bo coś mi się wydaje, że bardzo by pasował do tej drogi. Wszelki konstruktywne uwagi mile widziane, to jest mój pierwszy przejazd pierwsza droga więc proszę o wyrozumiałość
Przejazd
Semafory wyjazdowe

Przejazd
Semafory wyjazdowe
-
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedź, myślałem o podobnej technologii i teraz widzę, że można osiągnąć zadowalający efekt.winner_xp pisze:Budynki od podstaw z wymiarowane i wykonane w domu. Mają tolerancje około 2 mm w skali wiec może być. Największy kłopot to własnie faktura cegieł. Wpadłem na pomysł aby biały model (polistyrenowy) pomalować całkowicie farbą w sprayu i potem ręcznie wyskrobać wszystkie cegły, oczywiście nie każdą z osobna tylko sposobem. Efekt jest moim zdaniem dopuszczający. Cała stacja jest wykonywana w technologii homemade i low-cost dlatego do perfekcji to jeszcze brakuje. Może kiedyś skuszę się na lasery i inne takie tam cnc sprawy
Ostatnio zmieniony 08 mar 2013, 14:42 przez Mikołaj, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kaczor
- Kontakt:
No to respekt. Benedyktyńska dłubanina 

- winner_xp
- Kontakt:
Budynki od podstaw z wymiarowane i wykonane w domu. Mają tolerancje około 2 mm w skali wiec może byćTo chyba gotowiec Auchagena.

- KamilW
- Kontakt:
Nie było tematu.
- Misiek
- Kontakt:
Ostatnio zmieniony 07 mar 2013, 13:40 przez Misiek, łącznie zmieniany 2 razy.
- KamilW
- Kontakt:
Ja się tam nie znam ale czy nie lepiej było by przesunąć budynek trochę do przodu żeby rampa rozładunkowa budynku nie była tak blisko kozła, bo z tego co widzę to w tej chwili zmieści się tam jeden wagon i do tego krótki.
- Kaczor
- Kontakt:
To chyba gotowiec Auchagena.
-
- Kontakt:
Mnie również budynek bardzo się podoba. Jak zrobiłeś mur ceglany?