Stacja "Kamionko" - w budowie

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kaine
Kontakt:

Re: Stacja "Kamionko" - w budowie

Post autor: kaine »

Do winner_xp
Mam pytanie, jakie masz wstawione na dzień dzisiejszy napędy pod skrzynkami ?
mareks
Kontakt:

Post autor: mareks »

Zrób dodatkowy moduł 300 i bedzie cacy :mrgreen: i nie bedziesz miał zadnych problemów z mocowaniem,siatką, napędem i jeszcze wieloma innymi rzeczami
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

T_Domagalski pisze:Co do wykonania semaforów wjazdowych, to kanapki 4cm nie mają sensu - ani śrub w profile nie włożysz, ani przewodów zasilających nie pociągniesz.
:roll:
Pod warunkiem, że cały segment nie będzie jednocześnie profilem. Są Tadziu śruby 70mm, można też zastosować szpilki i wkleić je na stałe w segment.
:mrgreen:
Ostatnio zmieniony 21 maja 2013, 07:57 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
winner_xp
Kontakt:

Post autor: winner_xp »

Ty taki śpec, to zrobiłbyś okucia, na tych płytach przejazdowych...
Bez przesady z metalu na pewno nie będzie, może domaluje, i w cale nie powinny źle wyglądać .
...w rzeczywistości ten bliższy semafor byłby zapewne na słupie wąskim...
Faktycznie powinien być na wąskim, ale po obejrzeniu kilku stacji gdzie jeszcze były semafory kształtowe to zastosowanie dwóch słupów kratownicowych nie jest błędem :)
Przykład - stacja Ostromecko koło Bydgoszczy.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2013, 07:56 przez winner_xp, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

winner_xp pisze:Semafory wyjazdowe
Robota super. :> Choć w rzeczywistości ten bliższy semafor byłby zapewne na słupie wąskim, a nie kratowym, ze względu na ograniczone miejsce w pobliżu ukresu.
Co do wykonania semaforów wjazdowych, to kanapki 4cm nie mają sensu - ani śrub w profile nie włożysz, ani przewodów zasilających nie pociągniesz. Te 15cm zaproponowane przez Konrada brzmią znacznie sensowniej.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Może wjazdowe na skrzynkach 15cm albo 30cm długości. Będzie chociaż w siatce. Wcale mi się nie podoba to dzisiejsze odchodzenie budowniczych od siatki sTTandardowej. Potem na zlotach trzeba coś naciągać ;)
Semaforki ładne, chyba wreszcie i sam sobie poskładam na swoją bocznice coś takiego. Jak zwykle szewc bez butów...
Ty taki śpec, to zrobiłbyś okucia, na tych płytach przejazdowych...
Ostatnio zmieniony 20 maja 2013, 08:01 przez Ranger, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
winner_xp
Kontakt:

Na stacji coś ruszyło pojawił się przejazd, teraz czekam na rogatki. Mam już napędy więc będą działać tak jak trzeba. Zmontowałem też dwa semafory wyjazdowe jeszcze nie pomalowane(malowanie będzie gdy liczba gotowych przekroczy 4 szt.). Semafory wyjazdowe będą na, albo kanapkach 4 cm, albo na skrzynkach 0,5m długości. Rozważam dorobienie chodnika bo coś mi się wydaje, że bardzo by pasował do tej drogi. Wszelki konstruktywne uwagi mile widziane, to jest mój pierwszy przejazd pierwsza droga więc proszę o wyrozumiałość :mrgreen:
Przejazd
Semafory wyjazdowe
Mikołaj
Kontakt:

Post autor: Mikołaj »

winner_xp pisze:Budynki od podstaw z wymiarowane i wykonane w domu. Mają tolerancje około 2 mm w skali wiec może być ;). Największy kłopot to własnie faktura cegieł. Wpadłem na pomysł aby biały model (polistyrenowy) pomalować całkowicie farbą w sprayu i potem ręcznie wyskrobać wszystkie cegły, oczywiście nie każdą z osobna tylko sposobem. Efekt jest moim zdaniem dopuszczający. Cała stacja jest wykonywana w technologii homemade i low-cost dlatego do perfekcji to jeszcze brakuje. Może kiedyś skuszę się na lasery i inne takie tam cnc sprawy ;)
Dzięki za odpowiedź, myślałem o podobnej technologii i teraz widzę, że można osiągnąć zadowalający efekt.
Ostatnio zmieniony 08 mar 2013, 14:42 przez Mikołaj, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kaczor
Kontakt:

Post autor: Kaczor »

No to respekt. Benedyktyńska dłubanina ;)
Awatar użytkownika
winner_xp
Kontakt:

To chyba gotowiec Auchagena.
Budynki od podstaw z wymiarowane i wykonane w domu. Mają tolerancje około 2 mm w skali wiec może być ;). Największy kłopot to własnie faktura cegieł. Wpadłem na pomysł aby biały model (polistyrenowy) pomalować całkowicie farbą w sprayu i potem ręcznie wyskrobać wszystkie cegły, oczywiście nie każdą z osobna tylko sposobem. Efekt jest moim zdaniem dopuszczający. Cała stacja jest wykonywana w technologii homemade i low-cost dlatego do perfekcji to jeszcze brakuje. Może kiedyś skuszę się na lasery i inne takie tam cnc sprawy ;)
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Post autor: KamilW »

Nie było tematu.
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

Ostatnio zmieniony 07 mar 2013, 13:40 przez Misiek, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Post autor: KamilW »

Ja się tam nie znam ale czy nie lepiej było by przesunąć budynek trochę do przodu żeby rampa rozładunkowa budynku nie była tak blisko kozła, bo z tego co widzę to w tej chwili zmieści się tam jeden wagon i do tego krótki.
Awatar użytkownika
Kaczor
Kontakt:

Post autor: Kaczor »

To chyba gotowiec Auchagena.
Mikołaj
Kontakt:

Post autor: Mikołaj »

Mnie również budynek bardzo się podoba. Jak zrobiłeś mur ceglany?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”