MakieTTa - TT-maniak
Moderator: mod-Makieta Modułowa
- Karol
- Moderator
- Kontakt:
Re: MakieTTa - TT-maniak
Czy da sie to wymyć? Jak tak to raczej to zrób. Proponuje kupić pigment emulsyjny czarny i brązowy. Najprostsza metoda to: jedna kropelka tego specyfiku na wilgotną szmatke i delikatnie go wcierasz w mur.
-
- Kontakt:
Oto kilka fotek mojego budynku dworcowego.Nie jest on doskonały ale jest to mój
pierwszy budynek przy ,który oprócz składania coś robie więc prosze o surowe komentarze
Oto one:
Pierwsza fotka:

Druga fotka:

Trzeci fotka:

pierwszy budynek przy ,który oprócz składania coś robie więc prosze o surowe komentarze
Oto one:
Pierwsza fotka:

Druga fotka:

Trzeci fotka:

Ostatnio zmieniony 16 lis 2006, 20:12 przez TT-maniak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Moim zdaniem jest doskonały na linie drugorzędne.TT-maniak pisze:ale czy ten szuter nie jest za drobny
-
- Kontakt:
Dostałem przesyłke
Grzegorzu ale czy ten szuter nie jest za drobny
To by bardzo pasowało na piasek i kurz na makiete ale na szuter.
Narazie czekam na deski do zrobienia profili jak zrobie ten profil to zobacze a narazie będe ćwiczył na sucho ale z rurkami

To by bardzo pasowało na piasek i kurz na makiete ale na szuter.

Narazie czekam na deski do zrobienia profili jak zrobie ten profil to zobacze a narazie będe ćwiczył na sucho ale z rurkami

Ostatnio zmieniony 16 lis 2006, 18:57 przez TT-maniak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Czyli 160mm do deski pod ślpą podsypką i torem a reaszta to korek + tor.
Raport jeszcze bez zdjęć może w tą sobotę pójde z tatą przygotować moduł do sttandardu.
Do tego czasu zajme się czytaniem dokładnie całego forum.
Oraz nabyciem korka na moduł a potem na całą makiete.
Dzisiaj tata mi kupił wiaderko wikolu
Raport jeszcze bez zdjęć może w tą sobotę pójde z tatą przygotować moduł do sttandardu.
Do tego czasu zajme się czytaniem dokładnie całego forum.
Oraz nabyciem korka na moduł a potem na całą makiete.

Dzisiaj tata mi kupił wiaderko wikolu

- T_Domagalski
- Moderator
- Kontakt:
TT-maniak pisze:Z tego co przeczytałem to wysokosć modułu to 160 mm czyli 16 cm wysokość ma być do główki szyny czyli do jej góry.
Małe sprostowanie - wysokość 160mm to wysokośc od "dna" skrzyni do płaszczyzny podtorza, czyli deski, na której zostanie dopiero później położona ślepa podsypka i tor. Jednym słowem - jest to wysokośc samej skrzynki modułu.Grzegorz TT pisze:Otóż nie i nie!! 160 mm to wysokość do "ślepej podsypki". Do tego wymiaru trzeba jeszcze dodać 7,2 mm (3mm na "ślepą podsypkę"-korek i 4,2mm tor). Czyli główka toru jest na wysokości 167,2mm od podstawy.
Swoją droga chciałbym sie dowiedzieć, skąd wzięło się u TT-Maniaka takie przeinaczenie. Wydaje mi się, że rysunki sa na tyle czytelne, że trudno jest się pomylić... Ale może trzeba coś jeszcze doprecyzować

Do głowki szyny to liczona jest wysokośc modułu nad podłogą...
-
- Kontakt:
Dalej nic nie rozumiem. Jaki moduł?? Jaki tor i dlaczego "krzywy"?? Skrzynia była krzywa czy co?? Jaki profil?? Bez jakiegokolwiek rysunku - rzutu z góry - błądzimy we mgle
-
- Kontakt:
Skoro nasz kolega TT-maniak nie może przyjechać na warsztaty - warsztaty "przyjadą" do TT-maniaka.
Kolegów z doświadczeniem w budowie modułów proszę o ewentualne prostowanie błędów.
Kolegów z doświadczeniem w budowie modułów proszę o ewentualne prostowanie błędów.
Otóż nie i nie!! 160 mm to wysokość do "ślepej podsypki". Do tego wymiaru trzeba jeszcze dodać 7,2 mm (3mm na "ślepą podsypkę"-korek i 4,2mm tor). Czyli główka toru jest na wysokości 167,2mm od podstawy.TT-maniak pisze:Z tego co przeczytałem to wysokosć modułu to 160 mm czyli 16 cm wysokość ma być do główki szyny czyli do jej góry.
-
- Kontakt:
Jasne, ale nie będzie to moduł tylko segment. Musisz się dostosować, a najlepiej najpierw zapoznaj się dokładnie zasadami budowy modułów a potem zaczynaj budowę... Inna kolejność to porażka...
-
- Kontakt:
Z tego co przeczytałem to wysokosć modułu to 160 mm czyli 16 cm wysokość ma być do główki szyny czyli do jej góry.
Bo mój moduł też ma taką wysokość od dołu do główki szyny ale ja nie mam tak ukształtowanego profilu i czy dopuszcza sie wysokość taką samą wszystkie otwory na śrubki w tych samych miejscach tylkoo że bez tego ukształtowania.Bez korka itd.
bo jak nie to ja postaram się tak to mniej więcej ukształtować nałoże korek przytne ile będzie trzeba i będzie myśle dobrze.
Bo mój moduł też ma taką wysokość od dołu do główki szyny ale ja nie mam tak ukształtowanego profilu i czy dopuszcza sie wysokość taką samą wszystkie otwory na śrubki w tych samych miejscach tylkoo że bez tego ukształtowania.Bez korka itd.
bo jak nie to ja postaram się tak to mniej więcej ukształtować nałoże korek przytne ile będzie trzeba i będzie myśle dobrze.

-
- Kontakt:
Widzę że kolega nie odrobił pracy domowej.TT-maniak pisze:Mam problem kolejnyjak mam kłaść tory żeby ich potem nie poprawiać to pytam się teraz na korku lub innym tworzywie czy odrazu na dechę.

Ostatnio zmieniony 14 lis 2006, 18:05 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Mam problem kolejny
jak mam kłaść tory żeby ich potem nie poprawiać to pytam się teraz na korku lub innym tworzywie czy odrazu na dechę. 

-
- Kontakt:
Tak jakby się nie dało pewnych rzeczy od razu zrobić porządnie... 

-
- Kontakt:
Teraz ja nie rozumie co ty piszesz to jeszt tak że tor łączący moduł szlakowy na zdjęciach z modułem stacyjnym nie był idealnie na środku więc musiałem troche skrzywić tor.
-
- Kontakt:
TT-maniak pisze:Bo różnica między końcami modułu jest taka ,ze tor musi leżeć krzywo aby być zgodny ze sttandardem.

Przestałem cokolwiek rozumieć. Bez pół....znaczy dobrego rysunku nie razbieriosz....