weiBmetall, czyli "szajsmetal" to przekleństwo ...
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
- daraśekp
- Kontakt:
Re: weiBmetall, czyli "szajsmetal" to przekleństwo ...
Ja bym tego tematu nie olewał, heh. Jeśli chodzi o grubość blachy, to przecież można zlutować kilka warstw. Nie znam się jednak na tym fachu, jedynie delikatnie i nieśmiało podsuwam temat. Jeśli faktycznie uzbierało by się więcej chętnych (właściciele starszych modeli przejrzeć stan) to pewnie projekt by się opłacił 

- golab
- Kontakt:
- Marcin
- Kontakt:
NO TO OLEWAMYgolab pisze:Ja to bym spróbował olać to to z żywicy, jeśli masz nieuszkodzoną matkę

Ostatnio zmieniony 08 sty 2012, 18:29 przez Marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
- golab
- Kontakt:
Ja to bym spróbował olać to to z żywicy, jeśli masz nieuszkodzoną matkę
- Marcin
- Kontakt:
detale z blachy tej grubości to juz temat na elektrodrążenie, tak grubych blach nie da sie trawić na "ostre kanty" bo sie potrawią w każdym kierunku, są pewne ograniczenia grubosciowe.
- daraśekp
- Kontakt:
Może któryś z naszych fototrawiennych kolegów byłby w stanie cóś takiego wykombinować w przystępnej cenie
Pewnie znalazło by się więcej chętnych na takie cóś 

Ostatnio zmieniony 08 sty 2012, 14:11 przez daraśekp, łącznie zmieniany 1 raz.
- Marcin
- Kontakt:
- daraśekp
- Kontakt:
Czy te metalowe cusie można gdzieś dostać, ale z jakiegoś nieszajsmetalowego materiału
Orientuje się może któryś z kolegów
Pozdrawiam

Orientuje się może któryś z kolegów

Pozdrawiam
-
- Kontakt:
Witam serdecznie
Taki sam problem miałem u siebie. Chciałem rozebrać wagon i nie zwróciłem uwagi, że jest on nitowany. Oczywiście połamałem kulisę. żeby nie ponosić kosztów swojej nieuwagi postanowiłem ją zreperować. Złożyłem połamaną kulisę w miejscu jej funkcjonowania, dopasowując części. Te części, które uznałem za prawidłowo umiejscowione przyklejałem kolejno "kropelką". Uwaga na niebezpieczeństwo sklejenia cżęści ruchomych. Trochę szlfowania części przedniej kulisy i działa.
Życzę powodzenia jeśli próba naprawy zostanie podjęta.
Pozdrawiam
Taki sam problem miałem u siebie. Chciałem rozebrać wagon i nie zwróciłem uwagi, że jest on nitowany. Oczywiście połamałem kulisę. żeby nie ponosić kosztów swojej nieuwagi postanowiłem ją zreperować. Złożyłem połamaną kulisę w miejscu jej funkcjonowania, dopasowując części. Te części, które uznałem za prawidłowo umiejscowione przyklejałem kolejno "kropelką". Uwaga na niebezpieczeństwo sklejenia cżęści ruchomych. Trochę szlfowania części przedniej kulisy i działa.
Życzę powodzenia jeśli próba naprawy zostanie podjęta.
Pozdrawiam
- Zbyszek Zajner
- Kontakt:
No i znów udało mi się coś napisać. Wstawiam obiecane zdjęcia samoistnie uszkodzonych elementów z "szajsmetalu"/ To ten element, o którym wcześniej pisałem, fragment podwozia w którym trzyma się wózek w wagonach pocztowych lub eilzugwagenach. Oprócz oczywistego uszkodzenia widoczne jest spękanie w postaci siateczki na tym detalu. Teraz mam tylko dylemat czy kupować całe nowe podwozie czy nowy wagon. Buda nieruszona a spód, cóż sami widzicie...

Ostatnio zmieniony 12 lip 2010, 13:20 przez Zbyszek Zajner, łącznie zmieniany 1 raz.
- golab
- Kontakt:
A może ktoś kto ma jeszcze te elementy 01 i eilzugów w całości zleci ich odlanie np z żywicy ?
Ja tak zrobiłem z ustawicznie pękającymi przy śrubkach wózkami do ludmił, z niecierpliwością czekam na efekty
PS. Szajsmetalowate elementy np w wózkach krokodyli BTTB powymieniałem całkiem niedawno na Tilligowskie - pasują idealnie, a stare się pokrzywiły i przy próbie prostowania ... bęc
Poza tym naprawiałem kiedyś w BR35 jeden z elementów podwozia właśnie z szajsmetalu - cyną i lutownicą. Musi to być podobny stop, bo z cyną łączy się idealnie, Póżniej szlifowanie i jakoś działało
Ja tak zrobiłem z ustawicznie pękającymi przy śrubkach wózkami do ludmił, z niecierpliwością czekam na efekty

PS. Szajsmetalowate elementy np w wózkach krokodyli BTTB powymieniałem całkiem niedawno na Tilligowskie - pasują idealnie, a stare się pokrzywiły i przy próbie prostowania ... bęc
Poza tym naprawiałem kiedyś w BR35 jeden z elementów podwozia właśnie z szajsmetalu - cyną i lutownicą. Musi to być podobny stop, bo z cyną łączy się idealnie, Póżniej szlifowanie i jakoś działało
- BarTTmań
- Kontakt:
Kurde, faktycznie też zauważyłem ten nalot, od spodu najstarszych Old-Timer'ów BTTB. 
Pędzelkiem schodzi jak pyłek... Mocniej nie będę go traktował...

Pędzelkiem schodzi jak pyłek... Mocniej nie będę go traktował...
- krzysztof
- Kontakt:
a znasz numer katalogowy części? czy był w ulotce lub chociaz odciśnięty na detalu?
ja kiedys w taki sposób zamawiałem i dostałem wyposażenie wnetrza restauracyjnego.
ja kiedys w taki sposób zamawiałem i dostałem wyposażenie wnetrza restauracyjnego.
- Zbyszek Zajner
- Kontakt:
Dzięki Arturze za przeniesienie tego wątku i Kolegom za posty. Niestety poczta, w której element się rozpadł, należy już do produkcji Tilliga. Wagon ma co prawda około 4-5 latek ale pudło to rasowy Tillig. Ciekaw jestem czy dostanę ten detal jako część? 

-
- Kontakt:
Czyli lepiej wystrzegać się przechowywania taboru w niskich temperaturachciekma pisze:... Odnośnie zarazy cynowej to słuszna uwaga - bo jest to głównie stop cyny.
Ostatnio zmieniony 28 maja 2010, 19:01 przez sloj, łącznie zmieniany 1 raz.