Makieta TT dla dzieci by Monika i Darek

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
monique222
Kontakt:

Re: Makieta TT dla dzieci by Monika i Darek

Post autor: monique222 »

Witam Panowie.
Kolejny problem to wypadający drucik jak montuje go z boku rozjazdu zdaje mi się ze za duży skok jest conrada i nie daje sobie rady i wypada nie wiem jak zdjęcie tego zrobić bo na moje oko napęd zamontowany jest prawidłowo
Awatar użytkownika
solar
Kontakt:

Post autor: solar »

A możesz wykonać zdjęcia tego jak to wykonałeś, może bardziej pomożemy jak zobaczymy?
monique222
Kontakt:

My też jak jarkott podpowiedział chcieliśmy zamontować z boku ale chyba coś conrad jest trefny bo prowadnica nierówno pracuje i nieraz wypada z mocowania spędziłem dziś nad tym kilka godzin rozwierciłem również większe otwory aby mogła swobodnie pracować a tu taka niespodzianka ze środkiem gorzej bo będę musiał odklejać tory od korka
Ostatnio zmieniony 27 gru 2011, 21:39 przez monique222, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
solar
Kontakt:

Ja montowałem wszystkie w środku toru i działa dobrze. Użyj twardszego pręcika i empirycznie dopasuj jego długość tak aby nie wysuwał się za wysoko nad otwór w torze.
Ostatnio zmieniony 27 gru 2011, 21:38 przez solar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jarkott
Kontakt:

Post autor: jarkott »

Ja montowałem Conrady na wszystkich rozjazdach z boku
Furia
Kontakt:

Post autor: Furia »

Najlepiej na środku, a boki ucinamy :)
monique222
Kontakt:

Panowie potrzebujemy małej podpowiedzi chciałem dziś zamontować jeden napęd i powstał problem conrada montujecie do bocznych mocowań od zwrotnicy czy w ten otwór który jest w środku toru ??
monique222
Kontakt:

Dziękujemy za zaproszenia, budowa narazie staneła zostanie wznowiona w nowym roku zamówiliśmy jednak tory łukowe i z nich będziemy budować łuki a nie jak wcześniej było zakładane z flexów

Pozdrawiamy
Awatar użytkownika
jarkott
Kontakt:

Post autor: jarkott »

Polecam warsztaty modelarskie, szczegóły na stronie: http://www.pzmk.org.pl/node/141
Ostatnio zmieniony 16 gru 2011, 11:48 przez jarkott, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

W ostateczności zapraszam do Krajenki z całą makietą. Razem damy radę ;)
monique222
Kontakt:

Jutro zaczniemy układać i kleić wszystko od nowa i z większą prezycją zastosuje jak kolega wyżej napisał zszywek tapicerskich może to pomoże :)

Pozdrawiamy
Awatar użytkownika
solar
Kontakt:

Spokojnie, nie nerwowo !! :>
Układ torów macie na tyle dobry, że na pewno sobie z nim poradzicie. Może na początek rozrysować całość na powierzchni, na której będziecie układać tory. Wytyczyć oś torów, a następnie nakleić paski z korka. Zalecam ciąć korek na wąskie dwa paski i przyklejać wzdłuż wytyczonej wcześniej trasy (jako podkład pod tory) i dopiero potem mocować na nim tory. Albo przykleić korek na prawie całej powierzchni. Pamiętajcie, że w przypadku klejenia na Wikolu trzeba odczekać prawie dobę aż klej wyschnie, albo - jak w moim przypadku - układałem paski z korka na sklejce posmarowanej wikolem i w pobliżu osi torów co ok. 5-8 cm strzelałem zszywki tapicerskie. Dobrze mocował korek do sklejki. Po wyschnięciu - na drugi lub trzeci dzień - można je wyjąc szczypcami.
Głowa do góry, prawie każdy z nas miał (ma) problemy z budową makiety. Nikt nie powiedział, że będzie łatwo i z górki :mrgreen: Za to ile satysfakcji jak się coś samemu zrobi !! :mrgreen:
A i jeszcze jedno: Przy połączeniu torów typu Flex na łukach zaleca się przesunąć łączenia torów o kilka podkładów, tak jak to przedstawia ten rysunek u góry TU
monique222 pisze:mam kolejne pytanie jak poprowadzić pod całą makietą prąd wiem ze można użyć listw zerowych
Albo listw zaciskowych i grzebieni łączeniowych jak w tym wątku
Co do układania przewodów elektrycznych pod makietą sposobów jest mnóstwo, byle wyglądało to estetycznie. Prądowi i tak jest obojętne czy płynie przez przewodnik pionowo, poziomo, w zagiętym przewodzie w lewo, czy w prawo :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 16 gru 2011, 11:47 przez solar, łącznie zmieniany 2 razy.
Samowarek
Kontakt:

Post autor: Samowarek »

Wnioskuję że pierwszy był korek ?? ?? Może się mylę, więc z góry przepraszam. Jak pisałem już wcześniej tory muszą być złożone i dopasowane na sucho (bez żadnych naprężeń) wtedy nie ma już żadnego nieposłuszeństwa jakie mogą sprawiać flexy. Przyklejając je korzystamy ze szpilek krawieckich z dużymi łebkami lub malutkich gwoździków (otworki są po odwrotnej stronie flexów) i wbicie ich w korek nie sprawia trudności i nie ma co się załamywać mnie też czasami nic nie wychodzi ale cierpliwość i spokój w dalszej pracy wynagradza. Głowa do góry to końcowy wynik będzie po Waszej stronie. Może by tak parę zdjęć nawet tych z nieudanej pracy to ktoś z Forum na pewno doradzi. :/
Ostatnio zmieniony 16 gru 2011, 11:46 przez Samowarek, łącznie zmieniany 1 raz.
monique222
Kontakt:

Przepraszam że post pod postem ale nie znacie może kogoś kto by mi pomógł w budowie tej makiety może jest ktoś z gorzowa albo okolic niestety nie za bardzo nam wychodzi układanie torów flexy nie są za bardzo posłuszne postaram się jutro na nowo zakupić korek bo wszystko zerwałem i jutro jeszcze raz od początku zacznę budowę może wyjdzie lepiej bo jak narazie, makieta kontra nowaki = 2:0 :(

Pozdrawiamy
Ostatnio zmieniony 14 gru 2011, 21:51 przez monique222, łącznie zmieniany 1 raz.
monique222
Kontakt:

Zabudowa zostaje ta sama wszystko się zgadza dziś może jutro zacyznam naklejać na makietę korek a później mocować tory zobaczymy jak to wyjdzie dam jakieś zdjęcia

Pozdrawiamy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”