Modele

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
Samowarek
Kontakt:

Re: Modele

Post autor: Samowarek »

Gąbka NRD (ohyda) tak jak było pisane.Folia ??? czasami pod nią elementy mogą pordzewieć a miałem coś takiego (obciążniki w wagonach pod ramą,ośki kół). Stosuję po prostu ręczniki papierowe (zawijam model i wkładam delikatnie do wypraski a potem pudełka) i jak niżej pisano "Gumki daleko od plastiku" porozpuszczały mi wiele rzeczy ale całe szczęście że nic z TT.Tyle z moich spostrzeżeń i doświadczeń. :/
Awatar użytkownika
Adamczewski
Kontakt:

Post autor: Adamczewski »

No i trzeba również uważać na gumki recepturki, też potrafią się ładnie rozłożyć i narobić bałaganu.
Ostatnio zmieniony 08 gru 2011, 23:07 przez Adamczewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Ołgierd
Kontakt:

Post autor: Ołgierd »

Żadnej gąbki z NRD :evil: Gąbka obficie używana na początku lat 90. przez Zeuke BTTB (białe pudełka) to dziś obrzydliwy proszek, włażący we wszystkie szczeliny modelu.
markom
Kontakt:

Post autor: markom »

Folia zapewne rozłoży się po jakichś 450 latach :mrgreen:
Spokojnie możesz trzymać swoje " zabawki " i czekać na tłuste czasy :lol:
Punkt !!
Awatar użytkownika
Adamczewski
Kontakt:

Post autor: Adamczewski »

Z folią jako tako nie powinno być problemu, bardziej obawiałbym się, że bez tej folii, po dłuższym czekaniu na lepsze czasy, model może "zżyć się" ze styropianową wypraską :)
Awatar użytkownika
Sudovia
Kontakt:

Modele

Post autor: Sudovia »

Witam.
Ostatnio pojawiło się dużo taboru Tilliga (wagony jak i lokomotywy), owiniętego w folię(prawdopodobnie po to, aby się model lepiej wyciągało z wypraski) a następnie wsadzonego w wypraskę.
Ja mam pytanko odnośnie tej folii.Czy trzymanie w niej modeli nie jest dla tychże modeli szkodliwe?Czy z czasem nie okaże się , iż nie można jej od modelu odkleić lub ewentualnie schodzi ona z farbą :(
U mnie modele spokojnie "leżą"i czekają na tłuższe czasy :mrgreen: Po czasie nie chcę być niemile zaskoczonym.
Ostatnio miałem podobną sytuację z gąbką pod taborem w setach BTTB.Zrobiła się jakaś cholera klejąca i był mały problem gdyż przykleiła się do taboru :shock:
Czekam na Kolegów opinie w tej sprawie.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”