MakieTTownia Mariusza

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
Samowarek
Kontakt:

Re: MakieTTownia Mariusza

Post autor: Samowarek »

Dwa mniejsze jeden nad drugim i połączyć w szeregowo (nawet może być cieplej) :mrgreen:
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Post autor: womo »

Mariusz mam pytanie. Czy gdzieś po drodze miałeś kaloryfer? Zacząłem planować makietę też wzdłuż ścian i na jednej mam kaloryfer. Czy wystarczy jak zostawię od niego odstęp 5cm?
Ostatnio zmieniony 14 sty 2012, 12:09 przez womo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Robcio1910
Kontakt:

Post autor: Robcio1910 »

monique222 pisze:No my też z żonką bardzo zazdrościmy ale niestety na 59 metrach nie ma szans aby kiedykolwiek taką makietę zbudować miejsce nie pozwala chyba ze zbudujemy coś na suficie :).

Jak się nie da ... ja w swoim pokoju o powierzchni 9m2 mam torcik o wymiarach 3,5m x 1,25m. Wisi na ścianie, a do zabawy odchylany jest od ściany i podparty na trzech nogach. :mrgreen:
Nadmieniam, że oprócz makiety w pokoju znajduje się regał 4,5m długości, wersalka, biurko z komputerem i dwie komody. :D
Zobacz moją stronkę w internecie, dział KolejkiTT/Moja makieta i 22 odcinki z etapów jej budowy. :P
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 31 gru 2011, 09:46 przez Robcio1910, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Budynki wachlarza auhagena mają ten mechanizm zamykania bram i u mnie to też działa.
Moja makieta i szopa nie jest kopią niczego. To moja bujna wyobraźnia, choć oczywiście że czerpię wzorce z prawdziwej kolei i wszystko tam musi mieć ręce i nogi jak na prawdziwej kolei. Wloty do tuneli były kompromisem, są troszkę nienaturalne z powodu torów nad nimi. Miał być wiadukt i lepiej by to wyglądało, ale zajęło by mi to więcej miejsca, co mi nie pasowało. Gdy zacząłem bawić się scramem wyszło, że nie zmieści się tyle torów stacyjnych ile bym chciał. Nie mam też gdzie wsadzić pętli. Tak samo zbrakło miejsca na....budynek stacyjny :mrgreen: powinien stać tam gdzie ja stoję ;)
Samowarek
Kontakt:

Podsyłam Ci może skorzystasz jak zrobić samoczynne zamykanie (przy wjeżdzie) i otwieranie (przy wyjeżdzie) loków z parowozowni.Są zdjęcia resztę trzeba się domyślić ale jak widać zasada jest b.prosta.Jak masz już poklejone na amen to z tego chyba nic nie będzie a może?Pozdrawiam i życzę miłej pracy nad makietą.
Marek
PS.zdjęcia na dole a jak wyświetli stronę główną kliknij na anlagenbau
http://www.ttfiligran.de/anlagenbau.asp
Awatar użytkownika
tydzial
Kontakt:

Post autor: tydzial »

Ja mam 49,89m i zobacz moje fotki z budowy makiety .Mariusz a ta szopa to na wzór z Piły ?
monique222
Kontakt:

Post autor: monique222 »

No my też z żonką bardzo zazdrościmy ale niestety na 59 metrach nie ma szans aby kiedykolwiek taką makietę zbudować miejsce nie pozwala chyba ze zbudujemy coś na suficie :).

Pozdrawiamy
Samowarek
Kontakt:

Z braku mieszkanka aż się zdołował.Oj ładniunio się robi :mrgreen:
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Obrazek
Sprawa dotyczy co najmniej dwóch wyrobów Tilliga:
- Krzyżak K2 (83170),
- Rozjazd DGV (83210).

W obu przypadkach, krzyżownice nie są do niczego podłączone (wiszą w powietrzu, rys po lewej). Są to odcinki o długości co najmniej 1 cm - bez zasilania lokomotywy !!
By to naprawić rozciąłem krzyżownice i lutuję odcinki torów do sąsiednich szyn, natomiast sam czubek krzyżownicy wykonałem z plastiku (podkłady) i wklejam pomiędzy końcówki szyn, jak na rys po prawej.
Po modyfikacji, lokomotywy, które zatrzymywały się na DGV, teraz przejeżdżają 'licząc podkłady' bez stawania.
:mrgreen:
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Chcę tu podziękować Jarkowi. Zadzwonił wytłumaczył i jest wszystko jasne. Jak za ... nie wiem za ile zrobię, to na pewno się pochwalę jak działa. Wszystkim dzięki !!
Zapomniałbym o naszym adminie. Jego pomysł jest prosty i tańszy, choć bardziej pracochłonny.
Ostatnio zmieniony 14 lis 2011, 21:04 przez Mariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Niejeden+
Kontakt:

Post autor: Niejeden+ »

Zdjęć jeszcze nie posiadam, bo stacja jest w budowie.
Jest to narazie 6 modułów po 90cm. Elektryka jest zrobiona zgodnie z sttandardem.
Krzyżówka podłączona jest poprzez lutowanie w środku toru, podłączenie obojętnie może być z toru obok lub prosto z zasilacza to kwestia gustu i estetyki. Ważna jest tylko zgodność czyli prawy do prawego itd.
Zewnętrzne szyny muszą być odizolowane od rozjazdów, ponieważ rozjazd zmienia polaryzację. Przejezdność uzyskujesz w momencie kiedy ustawiony jest prawidłowo cały przebieg.
Kilka zdjęć znajdziesz w relacj z Żyliny
Ostatnio zmieniony 14 lis 2011, 18:50 przez Niejeden+, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tydzial
Kontakt:

Post autor: tydzial »

Mariusz a te rozjazdy to EW1 czy EW2-3 jak są EW2-3 to wymieni na EW1 i po kłopocie.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

No właśnie, oddzielnie zasilona. Skąd? W jaki sposób ją zasilasz, od czego uzależniasz to zasilanie? I pokaż swoją makietę i jak zrobiłeś elektrykę na niej.
Już dostałem propozycję zastąpienia dzióbka plastikiem jak w ew1 czy dłuższym krzyżaku.
Awatar użytkownika
Niejeden+
Kontakt:

Post autor: Niejeden+ »

W tych miejscach, które pokazałeś powinny być założone złączki izolacyjne, które były w komlecie.
Na mojej stacji mam podobny układ, z jednej strony 2 angliki, a po drugiej dwa rozjazdy.
Cała krzyżówka jest odizolowana, a następnie oddzielnie podłączona.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Oj Samowarek. A czy ja pisze, że linia kolejowa na moście jest dwutorowa ?? !! Każdy widzi, że jeden tor tam jest !! A w Obornikach jest dokładnie tak jak w moim projekcie. Kiedyś przy moście był podg. a teraz wszystko jest nastawiane ze stacji odległej o 2,5km
Nie przejmuj się moim projektem aż tak bardzo. Tarcz ostrzegawczych nie będzie, nie mam tyle miejsca.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”