Kolorystyka "boczniaków" - pytania
Moderator: mod-Tabor
-
- Kontakt:
Re: Kolorystyka "boczniaków" - pytania
No i znowu wielkie dzięki!
Fajna strona. Ciekawy tez ten wagonik który wygląda jak dłuższy Bi i ma 3 osie. Bardzo lubie ten okres, nie wiem, czy nie najbardziej. Fajnie, ze to sie nie będzie gryzło, jak połączę rózne kolory, bo prawdę mówiąc cały skład zielonych "boczniaków" wyglada bardzo sugestywnie - ale dość monotonnie :-) Acha, okazało się, ze mam dwa czerwone bagażowce do "prusaków" dwuosiowych - więc jeden idzie pod aerograf i będzie miał "zieloną sekcję" kadłuba :-D Ukłony i podziękowania dla Wszystkich Kolegów!

- oelka
- Moderator
- Kontakt:
KPEV, czyli kolej pruskie stosowały różną kolorystykę pudeł wagonowych w zależności od klasy wagonu. Tak więc można łączyć wagony w różnych kolorach, a można też trafić na wagony gdzie pudło było malowane w różne kolory, jeśli wagon posiadał przedziały różnych klas.niunia1968 pisze:Witam! Mam w swoim zbiorku kilkanaście "boczniaków" trzykołowych - zielonych i jakieś tam (niestety pojedyncze...:-( ) brązowe. Na aukcjach widziałem jakieś popielatoszare (może srebrne, tylko ze zdjęć źle "czytam" kolor). Czy któryś z Kolegów pomoże i podpowie co to za ubarwienie? I czy łączenie składu z kilku kolorów (zielone i brązowe, może też i te szare, np.) jest czymś normalnym, czy tak po prostu nie było?
Opis kolorystyki KPEV: http://bekleidungsamt.de/GOE/GOE.htm
W skrócie dla wagonów pasażerskich:
Dach ciemnoszary
Ściany:
1 kl - zielony z żółtą obwódką
2 kl - zielony
3 kl - brązowy
4 kl - szary
wagony bagażowe - czerwonobrązowe.
Podwozie czarne.
Krzysztof
-
- Kontakt:
TUTAJ są te 3 "kolorowe" wagony BTTB, o które pytałeś. Wszystkie w oznaczeniu kolei KPEV: zielony kl.2, brązowy z budką hamulcowego kl.3 i jasnoszary kl.4.
Według mnie możesz formować dowolne składy z tych 3 typów wagonów. Ja mam 2x zielony, 1x brazowy i 1x szary i bardzo ładnie się prezentują.
Pozdrawiam
PiotrZ
Według mnie możesz formować dowolne składy z tych 3 typów wagonów. Ja mam 2x zielony, 1x brazowy i 1x szary i bardzo ładnie się prezentują.
Pozdrawiam
PiotrZ
-
- Kontakt:
Koledzy, ale macie bazy danych! :-D Tylko pozazdrościć i uczyć się od Was! :-D Fajnie, że tu trafiłem! Ukłony dla Was! 

-
- Kontakt:
O. rany! Dzięki:-D!!! Ale superanckie te "dzielone" pół na pół 2 i 3 klasa :-D Mam z tej pierwszej epoki też ze 20 sztuk, ale takiego dzielonego kolorami pół na pół to jeszcze nie widziałem! :-D Ale Bajer! :-D Dzięki i pozdrówki! :-D
Właśnie mi po stole jeżdżą "prusaki" z pruską BR-56 - Udało mi się dorwać zieloną na Allegro, faktycznie nieczęsto się ją widzi :-D Super-Zabawa! Ukłony!
Waldek
Właśnie mi po stole jeżdżą "prusaki" z pruską BR-56 - Udało mi się dorwać zieloną na Allegro, faktycznie nieczęsto się ją widzi :-D Super-Zabawa! Ukłony!
Waldek
Ostatnio zmieniony 25 lis 2011, 18:44 przez niunia1968, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Przyjrzyj się oznaczeniom, przede wszystkim zarząd. Dodatkowo typ/numer wagonu.
Te informacje umiejscowią Tobie wagon w Epoce i zarządzie kolejowym.
Generalnie te wagony w kolorach brązowych i szarych to okres I Ep.
TU masz przykład setu z I Ep. z wymienionymi kolorami, choć nie boczniaki,
TU brąz i zieleń.
Te informacje umiejscowią Tobie wagon w Epoce i zarządzie kolejowym.
Generalnie te wagony w kolorach brązowych i szarych to okres I Ep.

- merry
- Kontakt:
A czy nie ma to przypadkiem czegoś wspólnego z klasą?
Np. http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalog.asp?id=13146 ?
Np. http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalog.asp?id=13146 ?
-
- Kontakt:
Kolorystyka "boczniaków" - pytania
Witam! Mam w swoim zbiorku kilkanaście "boczniaków" trzykołowych - zielonych i jakieś tam (niestety pojedyncze...:-( ) brązowe. Na aukcjach widziałem jakieś popielatoszare (może srebrne, tylko ze zdjęć źle "czytam" kolor). Czy któryś z Kolegów pomoże i podpowie co to za ubarwienie? I czy łączenie składu z kilku kolorów (zielone i brązowe, może też i te szare, np.) jest czymś normalnym, czy tak po prostu nie było? Będę zobowiązany. Ukłony!
Ostatnio zmieniony 25 lis 2011, 17:07 przez niunia1968, łącznie zmieniany 1 raz.