Raz wolniej, raz szybciej...

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
ArturSwider

Re: Raz wolniej, raz szybciej...

Post autor: ArturSwider »

Hi,
A czy wiecie gdzie kupić tory modelowe najrozsądniej?
www.techno-hobby.pl

lub

www.modelmania.com.pl
d23adas
Kontakt:

Post autor: d23adas »

dzięki za poradę. dzisiaj troszkę przy niej podłubię i zobaczę efekty. A czy wiecie gdzie kupić tory modelowe najrozsądniej?
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Post autor: miano »

Witam

U minie przed rozbiórką starej makiety na podjazdach 130 też nie dawała rady, a mniejsze chodziły. Okazało się że tory były zbyt wypukłe i się wieszała na ciężarku. A sama makieta mimo iż przechowywana w złych warunkach (piwnica w bloku) po 12 latach i transporcie przyczepą o dziwo częściowo działała - jednym torem szło zrobić pełne koło. Ale i tak ją rozebrałem ze wględu że podłoże z płyty pilśniowej, które się pofalowało. Teraz buduję nową ale utknąłem ze wględu na brak czasu i "syndrom torów modelowych"

Pozdrawiam Piottrek
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: raz wolniej, raz szybciej. pomocy!!!!

Post autor: ArturSchŁ »

d23adas pisze:... np br 130 staje a manewrowka daje rade.
... makiete buduje w piwnicy i tam szybko sniedzieja
Piwnica = wilgoć + kurz => śmierć dla makiety - niestety. Musisz zadbać o ochronę przed kurzem (po oczyszczeiu lub wymianie torów na modelowe) oraz o maksymalnym osuszeniu pomieszczenia (prawdopodobnie są to sprzeczne potrzeby :-(

Fakt że jedna loka się zachowuje lepiej inna gorzej (na jakimś fragmencie torów) może świadczyć raczej o specyficznym układzie przerw w zasilaniu, niż o winie lokomotywek - te by identycznie się zachowywały (przerywały) w różnych miejscach.

Wniosek: CZYSZCZONKO i SMAROWANKO torów i loków...

PS: mam identyczną sytuację, gdyż moje skarby też stały przez "kilka" ładnych lat w piwnicy (z piecem CO).
Awatar użytkownika
brovarek
Kontakt:

Post autor: brovarek »

Przy pewnej długości torowiska występuje naturalny spadek napięcia, najprawdopodobniej to jest przyczyną. Spróbuj dolutować w odstępach ok 30 cm dodatkowe przewody zasilające bezpośrednio do szyn, szczególnie właśnie przed zjadami i tuż za nimi - wygięte tory raczej kiepsko łączą na stykach, dodatkowo możesz to zrobić w okolicach zwrotnic.
O szynach znajdziesz na tym forum wszystko , wnioski musisz wyciągnąć sam.Jeżeli masz środki na zakup, spróbuj wymienić tory na modelowe na jakimś odcinku i wtedy sam się przekonasz, czy warto inwestować Dodatkowo oczywiście czyszczenie torów - obowiązkowo! Ja używam takich gąbek do czyszczenia rur miedzianych przed lutowaniem, ale czytałem na forum o kilku innych sposobach , pewnie coś dla siebie znajdziesz. No i uprzedzając pewnie pytania, wstaw jakieś fotki i plan torowiska.
Pozdrawiam
d23adas
Kontakt:

Raz wolniej, raz szybciej...

Post autor: d23adas »

witam
kiedys paralem sie modelarstwem, ale lotniczym i wpadlem po kilkunastu latach na pomysl zeby zbudowac makiete. wybralem skale tt i zaczalem budowac. jest to moja pierwsza makieta i wiele sie ucze, bo torcik zlozylem ale jak puszczam lokomotywy to jada raz szybciej a raz wolniej. na podjazdy z jednej strony wjezdzaja jak szalone a z innej staja. np br 130 staje a manewrowka daje rade. nie wiem czy to wina torow bo makiete buduje w piwnicy i tam szybko sniedzieja, czy lokomotyw. po kilku dobrych okrazeniach nabieraja predkosci. a moze laczenia torow musze posprawdzac bo to sa stare tory z allegro i nie lacza? sam juz nie wiem bo loko zwalnia a nie szarpie. prosze o pomoc!!!
Ostatnio zmieniony 10 sie 2006, 00:06 przez d23adas, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”