Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...

Dział poświęcony prawdziwej Kolei i wszystkiemu co z nią związane czyli tabor, newsy, ciekawostki, itd.

Moderator: mod-Kolej w skali 1:1

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Re: Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...

Post autor: DBv »

Dziekuje za szczególowe informacje. Jakwidać, docierają czasami i znacznie dalej niż wschodnie Niemcy.
No cóż, z czasem okaze sie czy czerwień to nowe barwy PKP Cargo. Byłoby to nawet logiczne, skoro wybrali tą paskudną czerwień dla lokomotyw. Przede wszystkim jednak, taki kolor taboru lepiej (niż np żółty) maskuje rdzawe naloty i to chyba do operatora przemawia. Także nie dość, że kicz (lokomotywy PKP), to jeszcze bałagan.
Awatar użytkownika
DZIK
Kontakt:

Post autor: DZIK »

Oto, co udało mi się ustalić w temacie:

Będące w naszym zainteresowaniu wagony w „dziwnym” czerwonym malowaniu wykorzystywane są do wahadeł przeznaczonych do przewozu towarów za granicę naszego kraju.
Wagonami samowyładowczymi serii Falns typu 441 V, PKP Cargo S.A. wozi kamień wapienny z Sitkówki / ZPT Kielce / oraz z Opola do czterech elektrowni we wschodnich Niemczech, w pobliżu granicy z Polską: Boxberg, Schwartzpumpe, Janschwalde i Peitz. Do Polski wracają załadowane produktem ubocznym spalania węgla – wykorzystywanym do produkcji płyt gipsowych.
Produkowane są w Zielonej Górze – w zakładzie będącym częścią firmy „Tabor Szynowy” Opole S.A. Pierwsza partia 40 szt. stanęła na tory w maju ub. roku a docelowo PKP Cargo S.A zamierza eksploatować ich 250 szt.
Falns 441 V to podobno całkiem nowa konstrukcja, / zaprojektowane w Zielonej Górze, zgodnie z wymaganiami i wytycznymi PKP Cargo / będąca jednak rozwinięciem produkowanych wcześniej 440 V i 436 V.
Jeśli ktoś potrzebuje podstawowe dane techniczne tego wagonu – to służę.

Dokładnej odpowiedzi na pytanie, „dlaczego czerwone?” niestety nie znalazłem. Możemy sobie jedynie pogdybać, że czerwone pasują kolorystycznie do niemieckich lokomotyw. Przeznaczone do wyjazdów za granicę mają ładnie prezentować logo „PKP CARGO”. Ciężko też przewidzieć czy przy modernizacji w ramach napraw głównych wagonów, nagle nie zmienią swych barw. Pożyjemy – zobaczymy.
89/94
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

DBv pisze:PS
Czy ktoś wie już skąd się wzięły te czerwone kolory?
Jak to skąd? Pewnie znów jakaś mądra głowa zasiadła i stwierdziła, że od dziś Cargo będzie malowane na czerwono, bo tak!

A poza tym to w Niemczech też mają czerwone i czerwony jest jazzy i trendi.

Tak samo było z przemalowywaniem zielonych lokomotyw, bo podobno nasze musiały się wyróżnaić, bo zielony był ten nie teges. Tyle, że zielone lokomotywy są rzadkością na kolejach i sam osobiście uważam, że takie malowanie nas wyróżnia. Ale nie - zrobili takie paszkwile, że tych przemalowanych nie powinni wogóle wypuszczać w obawie przed zawałami ludzi...

A nie można by ich rypnąć na biało u góry do dolnej linii okien i czerwono na dole z godłem pośrodku?
Ostatnio zmieniony 19 lip 2006, 01:04 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

No i znowu go znalazłem. Dokładnie w sobotę na stacji Gloggnitz:

Obrazek

No i oczywiście w składzie były też i zółto-niebieskie:

Obrazek

Tradycyjne brazowe (w różnychwersjach opisu):

Obrazek

I takie oto szare:

Obrazek

Także całkowity misz-masz. A całość ciągnięta między innymi przez:

Obrazek

No właśnie... "między innymi" bo oprócz Taurusa był i R1142. Na tej trasie przy składach towarowych i wszystkich pasażerkich powyżej mniej więcej 8 wagonów podwójna trakcja aż do Murzzuschlag to norma:

Obrazek

No i oczywiście cały skład polskich Falnsów. Falns-ów podązających w kierunku Bruck a.d./Mur. A tutaj jeszcze w innym miejscu, przejazd przez stację Payerbach -Reichenau.

Obrazek

Jak nic skład zmierza na "najprawdziwszą" Semmeringbahn... A to oznacza, że polskie wagoniki podążać będą taką oto m.in trasą:

Obrazek

PS
Czy ktoś wie już skąd się wzięły te czerwone kolory?
Ostatnio zmieniony 08 sie 2006, 23:40 przez DBv, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
kolejarz
Kontakt:

Post autor: kolejarz »

DBv pisze: [...]
A to wszystko ciągnięte przez Taurusa. Tak wiec jak ktoś zbiera polski tabor, a przy okazji nie mógł oprzeć sie urokowi Pikowskiej konstrukcji, to jak sie okazuje może zestawić całkiem "realny" składzik:)
No i to jest super informacja!!
Już wiem do czego mogę swojego Taurusa podpiąć...Mam loka do PKP...
Jeszcze tylko się zapytam, jakie miał malowanie ??
Ostatnio zmieniony 20 maja 2006, 00:01 przez kolejarz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

DZIK pisze:Opisywane wagony w czerwonym malowaniu cargo, często śmigają po śląskich torowiskach. W ostatnich dniach widziałem je w Zabrzu i w Bytomiu. Korzystając ze znajomości w śląskiej centrali Cargo , postaram się dowiedzieć o co chodzi.
Byłoby miło dowiedziec sie dlaczego czerwone :)

Swoją droga wczoraj widziałem cały skład Falsów PKP. Były żółto-niebieskie, szare (również te z niebieskim logo PKP), brązowe no i omawiane tu czerwone. A to wszystko ciągnięte przez Taurusa. Tak wiec jak ktoś zbiera polski tabor, a przy okazji nie mogł oprzec sie urokowi Pikowskiej konstrukcji, to jak sie okazuje może zestawić calkiem "realny" składzik:)
Awatar użytkownika
DZIK
Kontakt:

Post autor: DZIK »

Opisywane wagony w czerwonym malowaniu cargo, często śmigają po śląskich torowiskach. W ostatnich dniach widziałem je w Zabrzu i w Bytomiu. Korzystając ze znajomości w śląskiej centrali Cargo , postaram się dowiedzieć o co chodzi.
89/94
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Ok, ale chodziło o to dlaczego czerwony. ktoś coś wie na ten temat? Czy PKP Cargo zminia barwy, czy może te wagony wyprodukowano dla DBAG, a ostatecznie zakupiło je PKP?
Tomasz Czapik
Kontakt:

Post autor: Tomasz Czapik »

O ile się nie mylę jest Falns typu 441V zbudowany w byłym Zastalu w Zielonej Górze w liczbie ok 160.
Awatar użytkownika
BR101 112-1
Kontakt:

Post autor: BR101 112-1 »

Widziałem takie na stacji Wr. Brochów :D , oto efekty:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

No jeżeli miałoby to faktycznie pomóc...

Wien Zentralverschiebebahnhof
24.04.2006 - godz.13:45

Wagon był konkretnie jeden w składzie mieszanym tzn niezłożonym tylko z wagonow Fals.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

DBv pisze:Czy ktoś coś wie, może ma fotografie wagonu typu Fals, w wersji PKP Cargo, w czerwonym malowaniu? Widziałem tu takiego ostatnio, niestety zdość dużej odległości. Ile takich wagonów jest, dlaczego sa malowane na czerwono?
Przede wszystkim napisz gdzie je widziales i o ktorej godzinie. To bardzo moze ulatwic poszukiwania informacji.

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...

Czy ktoś coś wie, może ma fotografie wagonu typu Fals, w wersji PKP Cargo, w czerwonym malowaniu? Widziałem tu takiego ostatnio, niestety zdość dużej odległości. Ile takich wagonów jest, dlaczego sa malowane na czerwono? Czy to zmina w sposobie malowania i zamiast zolto-niebieskich, teraz bedą czerwone? A może to wyjątek? Czy wagony te należą do PKP Cargo, czy może po prostu zostały np wynajęte od DBAG i dlatego maja typowe dla DBAG czerwone malowanie z logo PKP Cargo? Wszelkie informacje mile widziane.
Ostatnio zmieniony 18 lip 2006, 23:46 przez DBv, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolej w skali 1:1”