Chciałem się grzecznie zapyać czy pociąg nr 66252 pojedzie?

Dział poświęcony prawdziwej Kolei i wszystkiemu co z nią związane czyli tabor, newsy, ciekawostki, itd.

Moderator: mod-Kolej w skali 1:1

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Re: Chciałem się grzecznie zapyać czy pociąg nr 66252 pojedzie?

Post autor: oelka »

TomekW pisze:Ta plansza jest reklamą połączenia Dworzec Główny - Port Lotniczy Balice które otwarto w okolicach pielgrzymki papieskiej. Z tego co pisze Świat Kolei jest to połączenie o największej liczbie kursów w kraju (36 na dobę)
Za to ze znikoma liczba pasazerow. I wrogiem w postaci ludzi mieszkajacych w poblizu torow. I jeszcze konia z rzedem temu co na lotnisku znajdzie informacje o takim polaczeniu.

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
Awatar użytkownika
TomekW
Kontakt:

Post autor: TomekW »

maciej_kolej pisze: to plansza reklamowa:
[url=http://img177.imageshack.us/img177/6212/dsc06315cy6.th.jpg]Obrazek[/URL]
Ta plansza jest reklamą połączenia Dworzec Główny - Port Lotniczy Balice które otwarto w okolicach pielgrzymki papieskiej. Z tego co pisze Świat Kolei jest to połączenie o największej liczbie kursów w kraju (36 na dobę)
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Obawiam się że PKP przerosła butna siła we własny system. Ten monolit (nie mam na myśłi tradycji itd.) zbyt uwieżył w opiekuńczość państwa i poległ. Co z tego że są TLK
i lekko nie trafione promocje. Kto z nich korzysta warszawka i reszta dużych miast (no doliczmy kilka kurortów), a ile ich jest 5 może 6. Reszta kraju niech sobie radzi :D
Ostatnio zmieniony 07 sie 2006, 22:18 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

maciej_kolej pisze:No to jeszcze dodam ciekawostkę ze stacji Kraków Główny...
...to plansza reklamowa:
To teraz Koleje Regionalne połączą się z liniami lotniczymi?? :shock:
Kiedyś był taki napis reklamowy - "LOT-em bliżej" Ktoś dopisał - "ZIEMI" :lol:
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

No to jeszcze dodam ciekawostkę ze stacji Kraków Główny. Piękny dworzec ma stać w pobliżu klocja ze szkłą i stali ale to ina bajka, takie czasy, a tymczasem PKP próbuje toczyć nierówną walkę - zachęcając zdaje się że zniechęca...........
to plansza reklamowa:
Obrazek
a to plansza obok:
Obrazek
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Czyli może być dużo hałasu o nic. A szkoda, bo konkurencja dobrze by zrobiła PKP szczególnie na liniach lokalnych.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

maciej_kolej pisze:Możesz rozwinąć słowo "dopłat". ?? Czy chodzi o dopłaty: (abstrachuję) np przewoznik ze Słowacji obsługuje ruch pomiędzy Słowackim miastem A i polskim miastem B. W Polsce dopłaca do tego samorząd/urząd marszałkowski itp? Czy sa to środki z UE?
UE moze dac srodki na inwestycje, ale nie na prowadzenie ruchu - to juz kwestia wladz lokalnych i samorzadow. W naszym przypadku dofinansowanie kolejowych lokalnych przewozow pasazerskich lezy w gestii urzedu marszalkowskiego, chociaz nic nie stoi na przeszkodzie gdyby ruch kolejowy chcial finansowac powiat, albo gmina (a tak jest z SKM Warszawa). A w przypadku ruchu miedzynarodowego, czy przygranicznego w niczyich, poniewaz... nie mamy aktualnych umow dotyczacych transgranicznego ruchu kolejowego. Dla przykladu na zachodniej granicy umowa zostala podpisana w latach 70. z NRD i dotyczy kwestii przesylania wagonow i pociagow miedzy PKP i DR.
W ogole przygotowanie Polski do uwolnienia rynku kolejowego jest zle.
Natomiast jesli poszukac przykladow zagranicznych, to mozna pokazac przyklad polaczen lokalnych na linii Strasbourg - Offenburg (jest tez opcja do Freudenstadt), miedzy Niemcami a Francja. W tamtym przypadku wprowadzono wspolny bilet na tej linii na polaczenia kolejowe, wazny tez na komunikacje miejska w Strasbourgu. Jest on wspolfinansowany przez wladze Strasbourga (CTS - przewoznik i organizator komunikacji miejskiej), oraz Tarifverbund Ortenau - zwiazek taryfowy dzialajacy na obszarze Ortenau Kreis, oraz VCF - zwiazek taryfowy Landkreis Freundenstadt. Polacznie jest obslugiwane taborem DB/SWEG i SNCF.

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

oelka pisze:
Karol pisze:Od 2007 nasze tory zostają uwolnione, wiec nie jest wykluczone że slowacy bedą sie interesowali przewozami osobowymi na kryniczance.
Zaden zagraniczny, ani krajowy przewoznik nie zacznie prowadzic ruchu pasazerskiego na szlakach PLK bez zagwarantownia odpowiednich doplat.

Krzysztof
Możesz rozwinąć słowo "dopłat". ?? Czy chodzi o dopłaty: (abstrachuję) np przewoznik ze Słowacji obsługuje ruch pomiędzy Słowackim miastem A i polskim miastem B. W Polsce dopłaca do tego samorząd/urząd marszałkowski itp? Czy sa to środki z UE?
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Karol pisze:Od 2007 nasze tory zostają uwolnione, wiec nie jest wykluczone że slowacy bedą sie interesowali przewozami osobowymi na kryniczance.
Zaden zagraniczny, ani krajowy przewoznik nie zacznie prowadzic ruchu pasazerskiego na szlakach PLK bez zagwarantownia odpowiednich doplat.

Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

Od 2007 nasze tory zostają uwolnione, wiec nie jest wykluczone że slowacy bedą sie interesowali przewozami osobowymi na kryniczance.
tia, podobnie jak z dostępem do prądu, telefonu, gazu i paru innych gadżetów. Ponieważ od lat ten brukselski ukaz wywołuje panikę w kolejnych obozach rządzących strategia jest taka - za wszelką cenę do tego niedopuścić, czytaj umocnić pozycję monopolistyczną narodowego operatora (pociągów, drutów, rur z gazem) do tego stopnia że wejście na rynek nikomu nie będzie się opłacało - patrz plany "konsolidacji" w energetyce i wytworzenia potężnych regionalnych monopoli na dostawy prądu. Rozwiązanie zerżnięte z Francji.
Plan awaryjny - olać Brukselę, nikogo nie wpuszczać, proces przed trybunałem w Luxemburgu potrwa z 5 lat a karę i tak w sumie zapłacą podatnicy i te pe
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

drlukasz pisze:... (Informacja - pracownicy PKP nie pełnią funkcji publicznych, publikacja wizerunku bez zgody zainteresowanego jest naruszeniem dóbr osobistych)
Faktycznie - pracownicy uwiecznieni na zdjęciach nie pełnili żadnej funkcji :lol:
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

drlukasz pisze:Z innej strony.
Czy autor niniejszego tematu słyszał coś może o obowiązującej od 1994 roku "Ustawie o prawie autorskim i prawach pokrewnych"?
Mam rozumieć, że od wszystkich pracowników PKP uwiecznionych na zdjęciach opublikowanych na forum publicznym, autor zebrał stosowne oświadczenia o zgodzie na prezentację ich wizerunku?

Dz. U. nr 24, poz. 83 z 1994 roku. Artykuł 81 - http://isip.sejm.gov.pl
Dz. U. nr 16, poz. 93 z 1964 roku - Kodeks Cywilny, art. 23

(Informacja - pracownicy PKP nie pełnią funkcji publicznych, publikacja wizerunku bez zgody zainteresowanego jest naruszeniem dóbr osobistych)
Nie nie słyszałem. Bohaterowie wyrazili zgodę a zatem sprawa jest czysta.
Szykuje się donosik, czy to złośliwostka malutka? :lol: Obawiam się kolego że trafiłeś w pudło, musiałbyś ścigać wielu pasjonatów kolei (siebie chyba też :D . 8)
Ostatnio zmieniony 05 sie 2006, 23:25 przez Maciej, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

Z innej strony.
Czy autor niniejszego tematu słyszał coś może o obowiązującej od 1994 roku "Ustawie o prawie autorskim i prawach pokrewnych"?
Mam rozumieć, że od wszystkich pracowników PKP uwiecznionych na zdjęciach opublikowanych na forum publicznym, autor zebrał stosowne oświadczenia o zgodzie na prezentację ich wizerunku?

Dz. U. nr 24, poz. 83 z 1994 roku. Artykuł 81 - http://isip.sejm.gov.pl
Dz. U. nr 16, poz. 93 z 1964 roku - Kodeks Cywilny, art. 23

(Informacja - pracownicy PKP nie pełnią funkcji publicznych, publikacja wizerunku bez zgody zainteresowanego jest naruszeniem dóbr osobistych)
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Też słyszałem o uwolnieniu rynku kolejowego w Polsce w 2007 roku.
Awatar użytkownika
Karol
Moderator
Kontakt:

Post autor: Karol »

Od 2007 nasze tory zostają uwolnione, wiec nie jest wykluczone że slowacy bedą sie interesowali przewozami osobowymi na kryniczance.
Ostatnio zmieniony 05 sie 2006, 14:49 przez Karol, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolej w skali 1:1”