Dekodery dla rumaków z mojej stajni

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
martinezo
Kontakt:

Re: Dekodery dla rumaków z mojej stajni

Post autor: martinezo »

Czolem

Robie nowy dekoder do wagonow i wagonow sterowniczych.
Bedzie mial (ma juz..... tyle ze prototyp) piec wyjsc dowolnie programowalnych (oswietlenie przod/tyl, F1-F8).
Wymiary okolo 10/12x30/33x2,5mm.
Wyjscia 0,5A (suma pradow wyjsc = 1,7A)
Pracuje tez nad rownomiernym oswietleniem wagonow przy zastosowaniu minimalnej ilosci zrodel swiatla (oszczednosc pradu - czesto nie zwracacie uwagi na prad sumaryczny oswietlonego skladu...... a zarowki "lykaja" 50mA..... wiec im jest ich mniej tym lepiej.
Dla przykladu trzy oswietlone sklady z piecioma wagonami kazdy i majacy trzy zarowki w kazdym wagonie na makiecie to 15x3x0,05A=2,25A !! ..............
Tak wiec radze liczyc mili amperki dokladnie.......

pozdrawiam
marcin
Ostatnio zmieniony 07 sie 2006, 22:53 przez martinezo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Re: Dekodery dla rumakow z mojej stajni.

Post autor: gbbsoft »

Cobrix pisze:Czy tego ze przy Gold Mini widnieja tylko litery A,B a przy wszystkich innych A,B,C,D to zly znak?
To tylko oznacza, że możesz sterować 2 wyjściami, a nie 4-ma. Czyli tylko np: światła przód + światła tył + nic więcej. Powinno starczyć.
Cobrix
Kontakt:

Dekodery dla rumaków z mojej stajni

Post autor: Cobrix »

Witam.
Chcialbym kolegow prosic o pomoc i zweryfikowanie moich nedznych prob dobrania dekoderow do moich lokow. Z tego co poczytalem tutaj:

http://modelarski.pl/lenz/dekoder_tab.html#tabela

to jestem skazany na Gold Mini (jezeli chodzi o wymiary).

Zalezy mi na USP (mam anglika na ktorym moga sie dziac rozne rzeczy) i na ABC.

Watpliwosc moja budzi tylko opis w kolumnie wyjscia funkcyjne. Czy tego ze przy Gold Mini widnieja tylko litery A,B a przy wszystkich innych A,B,C,D to zly znak? Czy to jakos ograniczy mozliwosci? I drugie pytanie - Gold Mini ma znacznie mniejsza obciazalnosc - 0,5A. To chyba tez nie problem?

Do zdigitalizowania mam:
1. Piko Taurus.

Obrazek
Z tego co rozszyfrowalem potrzeba tu dekodera z gniazdem NEM652. Chyba nie ma Gold Mini z NEM652 ale wymiary Gold tez pasuja. Mierzylem i powinno wejsc do Taurusa.
Czyli dekoder Gold nr art. 10433 ?

2. BR110/V100.

Obrazek
Tutaj chyba tylko i wylacznie Gold Mini NEM651 nr art. 10411? Rozumiem ze wycinam ta plytke ktora jest na zdjeciu i wstawiam dekoder?

3. Roco Ludmila.

Obrazek
Tutaj tez Gold Mini NEM651 nr art. 10411?

4. Tillig BR 101.
Czy w tej loko moge wstawic tylko ta plytke TE-2 jak to zostalo opisane tutaj?

http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/lo/elek/02300/02300.asp

Nie ukrywam ze wolalbym tez cos z serii Gold zeby wszystkie loki mialy USP i ABC. Czy dobrze sie domyslam ze wylamuje po prostu fragment plytki i tam wstawiam dekoder.
Czyli wg mnie moge zastosowac takze Gold Mini z NEM651 nr art. 10411?

5. Tillig ICE.
Takze znalazlem opis na stronie Artura.

http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/ze/hobb/01350/01350.asp

I z tego co widze takze potrzeba Gold Mini z NEM651 nr art. 10411?
Doczytalem sie ze do oswietlenia potrzeba drugiego dekodera w drugiej glowicy. Tez Gold mini czy mozna cos innego? Artur zastosowal dekoder Martinezo rozumiem ze sie zmiesci? Czy te dwa dekodery maja pracowac na jednym adresie?

6. BR 52.

Obrazek

Wyczytalem ze tu pasuje tylko Gold Mini ale totalnie nie wiem gdzie go trzeba zamontowac. Rozebralem tender i nie wiem :(. Ktos przerabial ten temat?

Z gory dziekuje za pomoc.

Arek
Ostatnio zmieniony 12 paź 2006, 15:37 przez Cobrix, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”