Podkłady Styrostone na tory modelowe

Czyszczenie, konserwacja, naprawy, budowa itd

Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie

ODPOWIEDZ
pepsigo2pl
Kontakt:

Re: Podkłady Styrostone na tory modelowe

Post autor: pepsigo2pl »

sklep na Powrozniczej to jest byla Skladnica Harcerska (chyba) o wiem, ze gdzies byl sklep w Gdyni ale teraz juz nie pamietam gdzie, to chyba byl ten na Wladyslawa IV - ale tam nigdy nie dzoszedlem. zawsze zaopatrywalem sie w Gdansku w modele.

co zas sie tyczy Techno Hobby to wyslalem im maila z zapyataniem o dostepnosc prodoktow, jezeli przyjade do Gdanska zabawie tam tylko troszke i nie bardzo bym mial czekac na dostawe... czekam teraz na odpowiedz, zobaczymy co dalej
romek tt
Kontakt:

Post autor: romek tt »

Jeszcze wracając do styrostone-pasują do nich tylko flexy,odpowiednie łuki i zwrotnice.Tory modelowe czyli oznaczone g1,g2 itd. niestety nie da się ich na dłuższym odcinku spasowac z podkładem-róznica w rozstawie podkładów.Po skończeniu makiet będę miał do zbycia trochę rzeczy- zwrotnice Y,ew2,ew3,krzyżówka k1-to już chyba nawet teraz,bo chyba ich nie zainstaluję/chociaż próbnie były i wygłądały super,jeszcze zostanie duużo zabudowy,akcesoriów itp. Koledzy głowa do góry -myśłę,że dacie radę z torami i zwrotnicami.Obrazek
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

pepsigo2pl pisze:no tak, tylko jezeli ja chcialbym zbudowac obowiazkowo stacje do tego jeszcze jakas bocznice i moze (marzenie kazdego) obrotnice...
Jak obrotnica to już rozjazdy chyba nie są konieczne ??
:)
Oczywiście całkowicie zrezygnować z rozjazdów to się nie uda. Mam w planie - może drugi etap - port z bocznicami, no tu, to bez nich będzie ...dziwnie.
:lol:
pepsigo2pl pisze:moze znasz, jakies godne polecenia sklepy w 3miescie (oprocz tego, co polecany na stronie TT Clubu)
Sklepy murowane: Powroźnicza x2, Wrzeszcz vis'vis ETC, Gdynia : Władaysława IV (Szafa vis'a vis US), Walentynka przy Hali Targowej no i ostatnio otwarty Techno-Hobby (Modelarski.PL) nad dworcem Gdynia Główna.
Internetowe : Modelmania i Techno-Hobby (ten nad dworcem Gdynia Główna).
Polecam - Techno-Hobby - lokalny patriotyzm :-) , ale także to ostatnio najciekawsze miejsce do zakupu, napewno najatrakcyjniejsze jeśli chodzi o TT.

Zapraszam także na comiesięczne Spotkania w Gdyni to będziemy mogli podyskutować.
:mrgreen:
Ostatnio zmieniony 06 sie 2006, 21:45 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 3 razy.
pepsigo2pl
Kontakt:

ArturSch pisze:Wymyśliłem więc, że na mojej makiecie praktycznie NIE BĘDZIE ZWROTNIC - bo są najdroższą częścią (wraz z mechanizmami) torów. Natomiast 2 metry flexa kosztują ok. 26 zł co jest już do przyjęcia ...i wymyśliłem długie pozakręcane nie łączące się (prawie) pętle flexowych torów. Dzięki temu koszt torów drastycznie zmalał.
no tak, tylko jezeli ja chcialbym zbudowac obowiazkowo stacje do tego jeszcze jakas bocznice i moze (marzenie kazdego) obrotnice... to raczej ciezko bedzie sie obyc bez zwrotnic. widzialem zwrotnice i krzyzowki z Tilliga - cos pieknego, wykonanie dbalosc o szczegoly... ehhh... trzeba sie bedzie rozejrzec po sklepach i zobaczyc co oferuja i po ile.

a tak nawiasem: kolega jest z Rumii - moze znasz, jakies godne polecenia sklepy w 3miescie (oprocz tego, co polecany na stronie TT Clubu)
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

pepsigo2pl pisze:nie warto inwestowac w "luksosowy" podklad pod cos co jest pokryte gruba rdza (moze tak zle jeszcze nie jest)
... jestem zmuszony do inwestycji w tory.
Jestem w identycznej sytuacji. Pieczołowicie zbierane przez lata rurki (kilka kartonów po butach :-) nadają się na śmietnik. Nawet tego na Allegro nie śmiem wystawić bo tylko ktoś kto to kupi będzie przeklinał TT-tkę.

Wymyśliłem więc, że na mojej makiecie praktycznie NIE BĘDZIE ZWROTNIC - bo są najdroższą częścią (wraz z mechanizmami) torów. Natomiast 2 metry flexa kosztują ok. 26 zł co jest już do przyjęcia ...i wymyśliłem długie pozakręcane nie łączące się (prawie) pętle flexowych torów. Dzięki temu koszt torów drastycznie zmalał.
Ostatnio zmieniony 06 sie 2006, 19:31 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
pepsigo2pl
Kontakt:

tak patrzac na posty w tym temacie - DBv to chyba masz racje, ze nie warto inwestowac w "luksosowy" podklad pod cos co jest pokryte gruba rdza (moze tak zle jeszcze nie jest)

ehhh... zamiast inwestowac w nowy tabor, jestem zmuszony do inwestycji w tory.

troszke to wydaje sie dziwne, jak sam DBv porownal do samochodow, to po co kupowac nowy jak stary jeszcze dziala :lol: to chyba sentyment. zakup nowych bedzie i tak lepszym rozwiazaniem niz siedzenie i czyszczenie starych torow

dzieki za info
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

O torach tu na forum napisano już wiele, poszperaj, poczytaj. Nie ma sensu sie na ten temat powtarzać. Nie mi oceniać czy jest sens trzymania "rurek", bo to musi być Twoja decyzja,sam musisz podjąć decyzję (rozpatrując wszystkie za i przeciw). Pomysł montowania "rur" na podkładach Styrostone jest jednak dla mnie dość wątpliwy. To troche tak jakby karoserię Mercedesa montować na podwoziu Fiata 125p (niczego nie ujmując tej konstrukcji). Jeżli chcesz inwestować w Styrostone (a jest to jednak droższe niż proste podsypywanie tluczniem), to nie rozumiem, dlaczego miałbyś oszczędzać na samych torach, stanowiących najistotniejszy element na makiecie (tak jeśli chodzi o wygląd jak i niezawodność ruchu). trochę tak jakby zacząc budowę domu od dachu.
Ostatnio zmieniony 06 sie 2006, 16:43 przez DBv, łącznie zmieniany 1 raz.
pepsigo2pl
Kontakt:

DBv pisze:Dość upiorny pomysł... :/
czy to ma znaczyc, ze cale moje zasoby torow sa g**no warte, szczerze prosze nie obraze sie :|
jakos wcale nie cieszy mnie mysl porzucenia 30+ zwrotnic, 10+ rozjazdow angielskich i duzej ilosci prostych i lukow. zrobilo sie tego tyle, bo oprocz TT'etki odziedziczonej po Ojcu, dostalem jeszcze od kolegi troszke, gdyz on stwierdzil, ze sie bawic w to nie bedzie. teraz jako, ze mam za duzo czasu wolnego planowalem reaktywacje mojej TT'ki... ehhh

Wasza rada pewno jest taka - jak nie chcesz zmieniac torow to smigaj po korek i... milego ukladania??
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

pepsigo2pl pisze: "rurki" w Styrostone
Dość upiorny pomysł... :/
pepsigo2pl
Kontakt:

romek tt -> a probowales moze z rurkami? pytam sie tylko dlatego iz mam mnostwo "rurek", ktore az krzycza o wykorzystanie (i porzadne czyszczenie). to wszystko nalezalo do mojego Staruszka, ktory kilka (nascie) lat temu przekazal pod dobra opieka mnie. tabor w wiekszosci BTTB 5+ lokow i jakies 30+ wagonow, zdjecia beda jak pojade na urlop (w krotce).

wracajac do torow, jest tego zbyt duzo, zeby tak po prostu wyrzucic lub sprzedac i zaczynac zbieranie od nowa stad moja pytanie o "rurki" w Styrostone lub czyms podobnym
romek tt
Kontakt:

Post autor: romek tt »

Układam styrostone,i jest to przyjemne zajęcie.Pasują do tego flexy,mozna fajnie robić łagodne łuki,itp. Do łuków modelowych masz odpowiednie wypraski styrostone,tak jak i pod zwrotnice,tor do rozłączania.itp.Przed wciskaniem do wypraski flexa spróbuj najpierw ponaciągac wypraskę,bo inaczej flex ciężko wchodzi.Oczywiście też musisz oderwac boki wypraski/sa lekko nacięte/jeśli chcesz mieć ładny nasyp.Kleisz do podloża np.klejem polimerowym,dociskasz na całej powierzchni i czekasz przynajmniej 24 godziny do wyschnięcia kleju.Acha flexy łącz w połowie,czy 1/3 wypraski.

Obrazek

tu jeszcze nie dokończone ,a tutaj już na makiecie przyklejone

Obrazek
Ostatnio zmieniony 06 sie 2006, 20:48 przez romek tt, łącznie zmieniany 1 raz.
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

5 metrów tego NOCHa kosztuje 16 ojro (co najmniej). Za tyle to można mieć ze 2 m2 zwykłego korka czyli ok co najmniej 40 metrów buhahahaha
pepsigo2pl
Kontakt:

Panowie a czy ktos z Was uzywal styropianowego podkladu pod tory STYROSTONE Tilliga albo maty od NOCH'a sprzedawanej z metra??

teraz jeszcze pytanko, jezeli ktos z Was to ukladal to z jakimi torami? domyslam sie ze z flexami byloby najlepiej ale moze da rade ze zwyklymi??

z gory dziekuje za info
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tory, rozjazdy, sieć trak., sygnalizacja itp”