Oświetlenie Bobiny
Moderator: mod-Elektryka i DCC
-
- Kontakt:
Re: Oświetlenie Bobiny
Dziękuje za zainteresowanie. Nieważne kogo robota ta Bobina, ważne że robi wrażenie na torach. Muszę ją rozebrać i pojechać na wolumen może tam mi dopasują takie same diody. Największy problem to będzie ich umieszczenie w odpowiednim miejscu ale powoli cos wykombinuje.
-
- Kontakt:
To robota kolegi Goloba a diody On też załatwiał.
-
- Kontakt:
No właśnie one są takie prostokątne, ale nie przyglądałem się aż tak dokładnie by zobaczyć czy są one przylutowane po dwie. Diody są na pewno przyklejone do nadwozia i co mnie zdziwiło, podwozie jest metalowe, podzielone w w osi wzdłużnej, na końcach je łączy tylko jakiś plastik. Druga moja bobina jak i BR 211 ma plastikowe z metalowym paskiem. Natomiast te jest właśnie metalowe. Jak dla mnie to cecha charakterystyczna. A kupiłem ją w zeszłym roku (zabij ale nie pamiętam od kogo). Twoja czy nie Twoja robota ale pięknie świeci w nocy. Po prostu rewelacja. Chciałbym spróbować swoich sił i zrobić tak następne stare swoje loki. Skoro już masz doświadczenie to może jakieś rady?
-
- Kontakt:
Poczytaj Moja TT-Golob tam jest o diodach 

- przemekw
- Kontakt:
A nie są to czasem takie diody jak tu: Google
Czy czasem te diody nie są montowane po dwie z lewej i dwie z prawej? Czy są przyklejone do ciężarków czy zalane w obudowę? A diody górne przylutowane do odkręcanej od wewnątrz płytki? Bo coś mam wrażenie, że to może być moja dawna przeróbka
A na zlecenie robiłem coś takiego i co najmniej trzy bobiny wyszły ode mnie. Jeśli diody są przyklejone do ciężarków, to może to być moja pierwsza robota; jeśli nie - późniejsze wersje
Oczywiście to są tylko przypuszczenia, bo ktoś inny mógł robić podobnie, ale kto wie... W każdym razie mogą to być diody LED SMD (do montażu powierzchniowego) wielkości 1206 jak w linku.
Czy czasem te diody nie są montowane po dwie z lewej i dwie z prawej? Czy są przyklejone do ciężarków czy zalane w obudowę? A diody górne przylutowane do odkręcanej od wewnątrz płytki? Bo coś mam wrażenie, że to może być moja dawna przeróbka

Ostatnio zmieniony 14 wrz 2011, 13:51 przez przemekw, łącznie zmieniany 3 razy.
- maciejh76
- Kontakt:
Jak masz możliwość to podejdź też do sklepu z akcesoriami i częściami elektronicznymi. Przypuszczam, że powinny być diody w mniejszych rozmiarach
Pozdrawiam, Maciej.

Pozdrawiam, Maciej.
-
- Kontakt:
Dzięki. Muszę porównać te diodki z zamontowanymi u siebie w loce. Wydaje mi sie że tamte są płaskie, cos jak diody do oświetlenia desek rozdzielczych w samochodach. Ale spróbuje i te gdzieś nabyć, szczególnie że mam gdzieś w złomowni starą budę do BR211 i na niej wypróbuje montaż. Dzięki jeszcze raz.
- maciejh76
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Oświetlenie Bobiny
Witam.
Jakiś czas temu za nieduże pieniążki nabyłem starą lokomotywę BTTB E 499 Bobinkę. Ktoś jej założył oświetlenie na diodkach. I tu jest własnie me pytanie. Jak lokomotywa jedzie w jedną stronę palą się na biało, jak w druga te same diody palą sie na czerwono. Co to są za diody? Ktoś zna ich symbol? Mam jeszcze jedną Bobinkę oraz BR 211 i chciałbym tez założyć w nich takie oświetlenie.
Jakiś czas temu za nieduże pieniążki nabyłem starą lokomotywę BTTB E 499 Bobinkę. Ktoś jej założył oświetlenie na diodkach. I tu jest własnie me pytanie. Jak lokomotywa jedzie w jedną stronę palą się na biało, jak w druga te same diody palą sie na czerwono. Co to są za diody? Ktoś zna ich symbol? Mam jeszcze jedną Bobinkę oraz BR 211 i chciałbym tez założyć w nich takie oświetlenie.