Problem z dekoderem TCS MC2

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alteo

Re: Problem z dekoderem TCS MC2

Post autor: Alteo »

W nocy jadę do Sopotu i ją zabiorę.
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

Kurcze, teraz sobie przypomniałem, ze miałem podobny zgryz z kilkoma TCSami (różnych wersji) - lokomotowywa po miesiącu(-ach) leżakowania w pudełku, postawiona na torym, dostaje kopa i nie daje się zatrzymać.
Ale u mnie pomagał reset (mam FLM Twin Center).

Inny objaw to taki, że po ustawieniu na torach lokomotywa robi taniec św.Wita, szybko po kilka centymetrów przód-tył-przód-tył itd...

Niemniej, po resecie, wszystko jest OK.
Ostatnio zmieniony 28 lip 2011, 15:38 przez Misiek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

Teceesy to dosć wredne dekodery, mam taki w E44, jakiekolwiek przestawianki CV kończą się czasowym odmówieniem wspólpracy przez ten dekoder. Ja swojego po długiej walce ustawiłem raz na zawsze i nie tykam go.
Zgodnie z tym co wyczytałem w instrukcjach nie radzą go ruszać przy pomocy Multimausa, sugerują tylko Lenza.
Ostatnio zmieniony 28 lip 2011, 14:41 przez Marcin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Alteo

Zwarcia nie ma, bo loko postawiona na tor jedzie z pełną prędkoscią. Może się wybiorę z nią do Sopotu bo nie mam żadnych planów na ten weekend.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Zacznij od DOKŁADNEGO obejrzenia czy czasem nie ma jakiegoś zwarcia - przyczyna może być bardzo prozaiczna, ale niedostrzegalna nieuzbrojonym okiem ....
:?
Awatar użytkownika
Alteo

Ten dekoder był juz wlutowany w kilku lokomotywach /między innymi w startówce V100/, dawał sie przeprogramować, nigdy nie miałem z nim problemu chyba przez 2 lata. Wylutuję go może w innej loce da się przeprogramować.
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

Post autor: golab »

bo z tego co pamiętam (też z compactem) TCSa u mnie takze odczytać się nie dało...

Ktoś kiedyś walczył z tymi dekoderami, poszukaj na forum ... ja swojego się pozbyłem, choć był sprawny ...

Może jakiś inny ?
Awatar użytkownika
Alteo

W analogu nie próbowałem ale będzie jeździła ponieważ jak jest postawiona na tory w DCC to ma maksymalne obroty. Przy resecie wpisałem 2 bo mam instrukcję w jęzuku polskim. Reset przeprowadziłem na Compact-cie. Po resecie przestawiłem ją z toru do programowania na pętle i od razu miała maksymalne obroty. Nie udało mi się odczytać żadnej CV od 1 -8 za pomocą Compact-u i MM.
Ostatnio zmieniony 26 lip 2011, 19:52 przez Alteo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

Post autor: golab »

http://www.tcsdcc.com/Customer_Content/ ... p#page_top

reset TCSa to wartość 2 na CV8 - one sa troszkę "dziwne". U mnie przy resecie zwracał error, ale reset działał.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

A jak się zachowuje loka na analogu (na zasilaniu z Fz1) ??
Awatar użytkownika
Alteo

Dzisiaj wypakowałem MM i zrobiłem próby uzdrowienia dekodera. Niestety na MM wyskakuje Error2 przy CV 1-8. Jako, że nie jestem mocny w elektronice mam pytanie: czy jest jeszcze możliwość ingerencji w oprogramowanie dekodera?
Awatar użytkownika
Alteo

Problem z dekoderem TCS MC2

Przelutowałem ten dekoder do zmodernizowanej BR130. Pierwszą regulację ruszania /funkcja DITHER - CV 56 i 57 / przeprowadziłem na prostym metrowym odcinku toru. Dzisiaj ułożyłem dużą pętle aby sprawdzić jak będzie jeździć na wyższych prękościach. W pewnym momencie występował efekt gwałtownego wzrosu obrotów silnika. Jako, że dekoder miał poprzestawiane wiele CV doszedłem do wniosku, ze najlepiej będzie go zresetować. Co uczyniłem.tylko, ze zapomniałem po resecie o wyłączeniu napięcia i po ustawieniu na tor loka dostaje pełne napięcie i śmiga nie reagując na regulator napiecia. Przy próbie odczytu CV 1 do 8 wyskakuje Error1. Mam pytanie czy w tej sytuacji jest szansa na wpisanie innej wartosci CV 8 lub CV30 posługując się MM.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”