Problem z rozprowadzaniem cyny
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
-
- Kontakt:
Re: Problem z rozprowadzaniem cyny
Miłego lutowania i idealnych lucików 

-
- Kontakt:
Koledzy poprawnie zdiagnozowali problem, którym była zbyt niska temperatura. Podniosłem moc stacji i już jest w porządku. Dzięki za odzew.
-
- Kontakt:
Może Ci się przyda.Zawsze nadmiar można zebrać
http://diolut.pl/odsysacz-elektryczny-p-1155.html
http://diolut.pl/odsysacz-elektryczny-p-1155.html
- tydzial
- Kontakt:
Ja używam cyny z kalafonią, a ją się świetnie zmywa denaturatem, tak jak koledzy piszą zasada aby lutowanie był ładny i mocny to musi być odpowiednia lutownica miejsce lutowania szybko nagrzane w krótkim czasie cyna w tedy ładnie płynie z grota na miejsce łączenia.
Ostatnio zmieniony 20 lip 2011, 13:06 przez tydzial, łącznie zmieniany 1 raz.
- drlukasz
- Kontakt:
Każdy topnik jest rodzajem kwasu. Zawsze po lutowaniu z użyciem topnika miejsce lutowania należy wyczyścić/umyć. Nawet w przypadku topników oznaczanych jako "no clean" zaleca się oczyszczenie okolic lutu.ArturSchŁ pisze:Pasty lutowniczej nie stosuj jeśli nie musisz. Niestety większość jest KWASOWA w związku z czym po pewnym okresie miejsca koło lutowania robią się zielone.
To co opisuje Mikołaj raczej spowodowane jest zbyt niską temperaturą, co może być konsekwencją zbyt małej mocy lutownicy. Pomoże wstępne podgrzanie elementów (preheating).
Kolejna możliwość to cyna RoHS (bezołowiowa) wymagająca sporo większej temperatury niż "klasyczna" cyna ołowiowa.
Ostatnio zmieniony 20 lip 2011, 12:43 przez drlukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Z tego co opisałeś wynika, że temperatura jest za niska lub zły grot lutownicy.
Zasadne pytanie o to czym lutujesz. Do prac precyzyjnych przydałaby się stacja lutownicza z możliwością ustawienia temperatury grota (ok 350 st.).
Pasty lutowniczej nie stosuj jeśli nie musisz. Niestety większość jest KWASOWA w związku z czym po pewnym okresie miejsca koło lutowania robią się zielone.
Zasadne pytanie o to czym lutujesz. Do prac precyzyjnych przydałaby się stacja lutownicza z możliwością ustawienia temperatury grota (ok 350 st.).
Pasty lutowniczej nie stosuj jeśli nie musisz. Niestety większość jest KWASOWA w związku z czym po pewnym okresie miejsca koło lutowania robią się zielone.

Ostatnio zmieniony 20 lip 2011, 08:45 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kaczor
- Kontakt:
Może spróbuj pasty lutowniczej.
- golab
- Kontakt:
A jaki topnik ? Ja kupiłem taki z allegro i wywaliłem. Dopiero AP-20 czy jakoś tak się sprawdził.
Ostatnio zmieniony 20 lip 2011, 08:46 przez golab, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Zapytanie, a jaką lutownicą to robisz 

Ostatnio zmieniony 20 lip 2011, 08:47 przez Samowarek, łącznie zmieniany 1 raz.
- tydzial
- Kontakt:
Tak samo lutuje się mosiądz nowe złoto itp jak się cyna nie zlewa na materiał lutowany i robi się kasza to świadczy o tym że lutownica jest za słaba albo jeszcze się nie rozgrzała wystarczająco ale stawiam na to pierwsze mała moc lutownicy.
- biker
- Kontakt:
Możliwe, że blacha jest za słabo rozgrzana. Topnik powinien spowodować ropłynięcie się cyny po powierzchni. (tak dzieje się przy lutowaniu miedzi, blaszek trawionych nie lutowałem)
-
- Kontakt:
Problem z rozprowadzaniem cyny
Witam
Robię właśnie n-te podejście do polutowania prostego wagonu, który kupiłem kiedyś dla wprawienia się w lutowaniu blach. Potrzebuję pocynować kawałek blaszki, żeby móc go potem zgrzać z innym elementem. Przeczyściłem powierzchnię papierem ściernym, naniosłem topnik, nabrałem trochę cyny na grot, a następnie przyłożyłem go do blaszki. Niestety, cyna zamiast rozprowadzić się po powierzchni zbija się w grudki, które nie chcą się oderwać od grota. W rezultacie mam kulkę cyny zgromadzonej na grocie i praktycznie zero cyny na docelowej powierzchni. Jedyne, co mi jeszcze przychodzi do głowy, to odtłuścić lutowany element. Co robię nie tak?
Pozdrawiam
Mikołaj
Robię właśnie n-te podejście do polutowania prostego wagonu, który kupiłem kiedyś dla wprawienia się w lutowaniu blach. Potrzebuję pocynować kawałek blaszki, żeby móc go potem zgrzać z innym elementem. Przeczyściłem powierzchnię papierem ściernym, naniosłem topnik, nabrałem trochę cyny na grot, a następnie przyłożyłem go do blaszki. Niestety, cyna zamiast rozprowadzić się po powierzchni zbija się w grudki, które nie chcą się oderwać od grota. W rezultacie mam kulkę cyny zgromadzonej na grocie i praktycznie zero cyny na docelowej powierzchni. Jedyne, co mi jeszcze przychodzi do głowy, to odtłuścić lutowany element. Co robię nie tak?
Pozdrawiam
Mikołaj
Ostatnio zmieniony 20 lip 2011, 08:41 przez Mikołaj, łącznie zmieniany 1 raz.