Makietka 1 x 1,4 m

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

100per
Kontakt:

Re: Makietka 1 x 1,4 m

Post autor: 100per »

ArturSchŁ pisze:Pianka montażowa to nie styropian/styrodur i gorącym drutem jej nie potniesz....
Bardzo dziękuję za info, jutro zakupie nową piankę i potestuje.
Ostatnio zmieniony 14 cze 2011, 21:53 przez 100per, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

100per pisze:... jak się zachowuje wyschnięta czy ją też można modelować na ciepło?
Pianka montażowa to nie styropian/styrodur i gorącym drutem jej nie potniesz.
Dobrze się obrabia nożem/skalpelem i papierem ściernym i tu mamy zaletę w stosunku do styropianu - nie robią się wszędobylskie kulki/ścinki styropianu.
100per
Kontakt:

FASLER pisze:Polecam kawałki styropianu lub po prostu piankę montażową.
Właśnie zrobiłem przymiarkę kawałkami styropianu, przypomniałem sobie że mam piankę, ale okazało się, że nie wyczyściłem rurki i jest zapchana... chciałem zrobić test jak się zachowuje wyschnięta czy ją też można modelować na ciepło?
Ostatnio zmieniony 14 cze 2011, 21:17 przez 100per, łącznie zmieniany 2 razy.
FASLER
Kontakt:

Post autor: FASLER »

hmm jeżeli podjazdy jednak wykonałbym ze sklejki (mam jej sporo) to czym wtedy uzupełnić najlepiej przestrzeń pod
Polecam kawałki styropianu lub po prostu piankę montażową.
100per
Kontakt:

hmm jeżeli podjazdy jednak wykonałbym ze sklejki (mam jej sporo) to czym wtedy uzupełnić najlepiej przestrzeń pod?
100per
Kontakt:

Sympatyczny kolega dostarczył mi styropian, którym ocieplany miał dom i ma 20cm grubości... Do podjazdu chyba przydałby się cieńszy z 2cm? wstępne próby z tym grubasem nie wyszły
100per
Kontakt:

Dziękuję za uwagi i podpowiedzi, zastosowałem się do nich i tym samym układ torów mam gotowy. Zacząłem robić podjazd ze sklejki i tu niestety wychodzi mój brak wprawy:) właśnie kolega przywiózł mi trochę styropianu zobaczę jak z tą materią mi pójdzie.
Ostatnio zmieniony 14 cze 2011, 09:30 przez 100per, łącznie zmieniany 2 razy.
FASLER
Kontakt:

Post autor: FASLER »

Tak się zastanawiałem czy jakby w te szyny włożyć miedziany drucik to nie będą jeszcze lepiej przewodzić oczywiście polutuje je też.
Dokładnie tak jak pisał kolega ArturSch, ja osobiście jeszcze lutuję połączenia pomiędzy torami eliminuję w ten sposób spadki napięcia spowodowane niewystarczającym kontaktem na łączeniach poszczególnych torów.
Na razie fajnie się bawię
I oto w tym wszystkim chodzi, aby była fajna zabawa.

Mi osobiście układ się podoba, zastosuj się do rad Adriana i innych a zbudujesz fajną makietę. Ja na Twoim miejscu zrobiłbym jeszcze jedno zrób tor wylotowy, który umożliwi Ci w przyszłości połączenie obu makiet lub podłączenie modułu.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 11 cze 2011, 15:35 przez FASLER, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Problem z przewodzeniem U-rurek dotyczy dwóch miejsc:
- styku główki szyny z obręczą koła, oraz
- połączeń pomiędzy torami.

To drugie może być poprawione poprzez pociągnięcie przewodu (2 x 1,5 mm2) pod torami i co parę torów dolutowanie magistrali zasilającej do szyn (może być przewód tzw. dzwonkowy =cienki).

Rdzewienie główek torów jest procesem, który jak się zacznie, to im bardziej czyścisz tym jest gorzej - nic na to nie pomożesz ....
100per
Kontakt:

Dziękuję za uwagi, przed chwilą wycofałem się nawet z mijanki na dole. Jeden pociąg będzie stał na stacji, a drugi jechał jak przyjedzie na dworzec drugi, ruszy. Jak pisałem robię ją w ramach wprawki i zabawy oraz radości mojego 3 letniego syna - bezcenne, :) dla którego to i tak na razie za skomplikowane. W przyszłości, o ile będzie zainteresowanie młodego, zrobimy coś poważniejszego właśnie chwile przed remontem przeprojektowałem miejsce do pracy gdzie powstanie szuflada 2m na 80cm i 30cm wysokości więc w takich rozmiarach będę mógł coś wymyślić. Można nawet pomyśleć aby była w 2 częściach, oczywiście na modelowych torach. Na razie fajnie się bawię bo nie mam żadnej wiedzy, tak więc takie przymiarki podglądanie projektów innych traktuje jako naukę.
Rurek mam b. dużo właśnie zdjąłem tory z blatu i rozrysowałem ten układ a teraz będę wybierał tory w najlepszym stanie. Tak się zastanawiałem czy jakby w te szyny włożyć miedziany drucik to nie będą jeszcze lepiej przewodzić oczywiście polutuje je też.
Ostatnio zmieniony 11 cze 2011, 08:25 przez 100per, łącznie zmieniany 1 raz.
adrian pander
Kontakt:

Post autor: adrian pander »

Na dolnej mijance zrobiłeś ten błąd, o którym pisałem. Zamień lewą zwrotnicę z prawą i umieść je na końcu łuków, torów Ci powinno wystarczyć. Dzięki temu uzyskasz trochę dłuższą mijankę oraz unikniesz dwukrotnej zmiany kierunku łuku na każdym wjeździe na dolny tor (jadąc zgodnie ze wskazówkami zegara chcąc wjechać na dolny tor - pociąg skręca w prawo, następnie w lewo na zwrotnicy i zaraz w prawo przed prostą, gdy zamienisz zwrotnice to pociąg będzie skręcał w prawo następnie na wprost na zwrotnicy i znowu w prawo przed prostą). Zapobiegnie to wykolejeniom i rozczepianiu się wagonów.
Ten sam problem masz na górnej bocznicy - proponuję odwrócić zwrotnicę i umieścić na końcu łuku i wykonać żeberko do góry. W twoim układzie będziesz miał wielki problem cofnąć skład w celu jego odstawienia aby nie wykoleić wagonów.
Pamiętaj iż budujesz na starych rurkach o promieniu łuków 267 mm, nawet budując na torach modelowych o promieniu 310 mm należy unikać takich dwukrotnych zmian łuków.
Zmiany te polepszą warunki na Twojej makiecie nie zmieniając jej układu i nie pociągają dodatkowych kosztów. Zmiany te nie powinny zająć Ci więcej jak 10 min.
Pozdrawiam Adrian
Ostatnio zmieniony 10 cze 2011, 21:36 przez adrian pander, łącznie zmieniany 1 raz.
ZBROJNIK56
Kontakt:

Post autor: ZBROJNIK56 »

Witaj!
Kolega Adrian dobrze Tobie radzi w użyciu torów modelowych. Co prawda to kosztuje lecz w przyszłości nie pomstuje. Odnośnie gotowych podkładów pod tory i zwrotnice modelowe to już wybór należy do Ciebie (masz gotowy podkład z szutrem, wycięcia na tory, zwrotnice-tylko wkładać odcinki torów, zwrotnice i przyklejać do makiety). Będziesz miał szybko lecz niezbyt tanio. Jeśli zdecydujesz się na tory, zwrotnice modelowe Tiliga (a warto!) to mogę pomóc w zdobyciu gotowych podkładów pod odcinki torów i zwrotnic Tiliga. Po zeszłorocznej wyprzedaży całego taboru, torowisk, zwrotnic Tiliga, budownictwa, modeli samochodów, postaci (sytuacja życiowa zmusiła mnie do rezygnacji z budowy makiety) pozostało mi spooooro podkładów pod torowisko i zwrotnice (nowe prod.Tiliga). Mogę całość podkładów odstąpić za Niską Cenę! Jeżeli będziesz zainteresowany to proszę dzwonić 603 071 803. Pozdrawia Zenon.
Ostatnio zmieniony 10 cze 2011, 21:15 przez ZBROJNIK56, łącznie zmieniany 1 raz.
100per
Kontakt:

Odcinki torów na peronach będą izolowane i z semaforem to samo na dole z mijanką jeden tor z semaforem izolowany.
ten tort będzie na rurkach za 2 latka jak syn podrośnie i będzie chciał zaczniemy się bawić -jeżeli czas pozwoli w tort o wymiarach 2 x 1,40 na modelowych

Obrazek
Ostatnio zmieniony 10 cze 2011, 21:09 przez 100per, łącznie zmieniany 3 razy.
adrian pander
Kontakt:

Post autor: adrian pander »

Witaj!
W pierwszej twojej wersji na rurkach w rejonie stacji panował porządek, w kolejnej wersji wprowadziłeś dużo zmian kierunku skrętu dla taboru (czyli raz w prawo a za chwilę w lewo), dotyczy bocznic na dole (dotyczy to twoich pierwszych planów). Zwróć na to uwagę aby takie zmiany starać się wyeliminować - mniejsze ryzyko wykolejania się taboru. Zdecydowanie polecam Ci zmianę torów - rurki rdzewieją i nie przewodzą prądu. Jeżeli chcesz taniej to kup osobno podkłady (są o tych samych wymiarach co szyny) i włóż do nich szyny sprzedawane z metra (zwrotnice lepiej kup gotowe). Szkoda twojego czasu i materiału (klej, podsypka, trawa itp) na rurki, gdyż jak makieta trochę postoi to nie będziesz mógł po niej jeździć bez solidnego czyszczenia.
Proponuję Ci wykonać makietę z torów modelowych, a posiadane tory rurkowe możesz wykorzystywać do "większej zabawy" np. w święta. Chodzi mi o wykonanie w makiecie odnogi do której będziesz mógł dołączyć tory rurkowe ułożone tymczasowo na jakiejś płycie czy stole. Zanim zaczniesz kleić tory to całość makiety przejedź posiadanym taborem.
Miłego projektowania.
Ostatnio zmieniony 08 cze 2011, 21:02 przez adrian pander, łącznie zmieniany 1 raz.
100per
Kontakt:

Tak to chyba będzie, po lewej w wzdłuż krótkiego boku będzie "2 poziom" dwa tory idące na stacje pójdą w tunelu a jeden nad tunelem. zwrotnica przy stacji z jednym krótkim łukiem będzie prowadziła na środek makiety tam postaram się zrobić parowozownie i jakiś magazyn, na razie robię przymiarki.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 07 cze 2011, 19:08 przez 100per, łącznie zmieniany 3 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”