Mój nowy projekt - ryflak 102A
Moderator: mod-Tabor
-
- Kontakt:
Re: Mój nowy projekt - ryflak 102A
Generalnie to obrałem zły proces technologiczny. Malowanie ... to fakt zawaliłem i raczej w tym prototypie nie będę już tego poprawiał. Miałem problem z farbą, który poruszyłem w dziale Porad i Technik... Nie mniej jednak myślę, że jakość w następnych wagonach będzie znacznie lepsza.
Ostatnio zmieniony 03 cze 2011, 19:13 przez clipers, łącznie zmieniany 1 raz.
- Witek M.
- Kontakt:
Ale widać, że niewątpliwie coś trzeba dopracować. Albo powierzchnię odlewów, albo (co bardziej prawdopodobne) technikę malowania. Choćby dlatego, że na takiej chropowatej powierzchni ciężko będzie położyć kalki, tak, żeby nie "srebrzyły".ArturSch? pisze:Niestety kiepsko widać szczegóły na fotkach ....
Ostatnio zmieniony 02 cze 2011, 10:59 przez Witek M., łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Trochę czasu minęło, ale w końcu byłem w stanie coś zrobić. Nie jest to jeszcze efekt zamierzony ale i tak uważam, że jak na pierwszy projekt wykonany własnoręcznie z podzespołów, to nie jest tak źle. Wielu rzeczy niestety uczyłem się na własnych błędach stąd jakość jest taka jaka jest. Parę elementów z blach podczas rysowania przeskalowałem, tak więc nie dało rady ich użyć i musiałem te braki (poręcze itp.) zastąpić używając materiałów z polistyrenu. Profil dachu nie jest prawidłowy, więc będę musiał zrobić nowy odlew (nie wiem czym się kierowałem). Brakuje jeszcze osprzętu harmonijek, tabliczek końca pociągu, skrzynki na akumulatory no i oczywiście kalek.

Ostatnio zmieniony 01 cze 2011, 08:19 przez clipers, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Właśnie dziś otrzymałem blachy, o których pisałem wcześniej. Generalnie wszystko wygląda fajnie ale już widzę, że parę błędów zrobiłem przy rysowaniu. Taki to chyba los prototypów. Tylko jak czas mi pozwoli będę to składał i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Ostatnio zmieniony 06 mar 2011, 08:21 przez clipers, łącznie zmieniany 1 raz.
- Witek M.
- Kontakt:
Ostatnio zmieniony 15 lut 2011, 23:18 przez Witek M., łącznie zmieniany 1 raz.
- KamilW
- Kontakt:
Dokładnie tak zrób, uzyskasz powtarzalność i oszczędzisz sobie czasu.
Mail poszedł.
Mail poszedł.
-
- Kontakt:
Narazie jest to taki swobodny rzut wszystkich napisow ale jak wspominaliscie wszystko poplanuje zeby bylo jak najmniej naklejania pozniej. Czcionke zalazlem na necie, no ale wyglada ze nie wlasciwa.(choc bylo napisane czcionka uzywana na PKP zapisana w corelu).
KamilW wyslalem priv-a. dzieki
KamilW wyslalem priv-a. dzieki
- KamilW
- Kontakt:
Teraz to zauważyłem.
Czcionka użyta do zrobienia napisów PKP to wogóle nie ten krój (wygląda mi na jakąś czcionkę Windowsa).
Ja znalazłem na internecie paczkę z czcionkami PKP i tam już są odpowiednie, cyzelowane litery do wykonywania logo PKP.
Jak nie uda Ci się znaleść to podaj maila, podeślę Ci paczkę.
Czcionka użyta do zrobienia napisów PKP to wogóle nie ten krój (wygląda mi na jakąś czcionkę Windowsa).
Ja znalazłem na internecie paczkę z czcionkami PKP i tam już są odpowiednie, cyzelowane litery do wykonywania logo PKP.
Jak nie uda Ci się znaleść to podaj maila, podeślę Ci paczkę.
- Witek M.
- Kontakt:
Zdecydowanie Kamil ma racje, zwlaszcza dotyczy to drobnych napisow i symboli w dlugich poziomych rzedach (na ostoi). I jeszcze moja uwaga, do tego co sie najbardziej w oczy rzuca, czyli logo PKP. Zastosowany kroj jest zbyt ciasny. Wedlug BN-70/3500-09 powinno to wygladac tak:

- KamilW
- Kontakt:
Cześć, moja mała rada.
Jak przygotowujesz kalki to narysuj sobie oznakowania w grupach w których będą nakładane na model (przykład: pod dwójką umieść piktogram z papierosem - będzie mniej pracy przy nakładaniu).
Jak przygotowujesz kalki to narysuj sobie oznakowania w grupach w których będą nakładane na model (przykład: pod dwójką umieść piktogram z papierosem - będzie mniej pracy przy nakładaniu).
-
- Kontakt:
Ostatnio zmieniony 15 lut 2011, 23:16 przez clipers, łącznie zmieniany 1 raz.
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
Po prostu wyeksportuj z Corela jako np. gif, czy jpg.clipers pisze:Chetnie bym to pokazal ale nie bardzo wiem jak to importowac... dokumenty z corela na forum, w jakim formacie?
Krzysztof
- Witek M.
- Kontakt:
"UWAGA!
Wysokie napięcie!
Sprzęg ogrzewania
elektrycznego załączać i rozłączać
przy wyłączonym napięciu zasilania."
To standardowa informacja umieszczana na czołach wszystkich wagonów pasażerskich wyposażonych w ogrzewanie elektryczne do dziś dnia.
Wysokie napięcie!
Sprzęg ogrzewania
elektrycznego załączać i rozłączać
przy wyłączonym napięciu zasilania."
To standardowa informacja umieszczana na czołach wszystkich wagonów pasażerskich wyposażonych w ogrzewanie elektryczne do dziś dnia.
-
- Kontakt:
Czekajac na blachy, zaczalem rysowac sobie kalki do moich ryflakow. Nie moge jednak odczytac wszystkich napisow. Na scianie czolowej znajduje sie zolta tabliczka z piorunem po lewej i cos tam jest napisane UWAGA.... no wlasnie i co dalej..
p.s.
Chetnie bym to pokazal ale nie bardzo wiem jak to importowac... dokumenty z corela na forum, w jakim formacie?
Z tym bialym tuszem w drukarce to rzeczwiscie problem...
p.s.
Chetnie bym to pokazal ale nie bardzo wiem jak to importowac... dokumenty z corela na forum, w jakim formacie?
Z tym bialym tuszem w drukarce to rzeczwiscie problem...
Ostatnio zmieniony 13 lut 2011, 19:55 przez clipers, łącznie zmieniany 2 razy.
- KamilW
- Kontakt:
Niestety na drukarce laserowej nie uda Ci się wydrukować białych kalek, bo nie posiada ona białego toneru. Z mojego doświadczenia wynika, że na drukarce laserowej najlepiej wychodzą kalki w czarnym kolorze, w innych kolorach bardzo mały tekst niestety nie wychodzi już tak dobrze. Może to też kwestia drukarki.Zacząłem również malować kalki ale "cienki" jestem narazie. Czy ewentualnie można je potem wydrukować na drukarce laserowej czy nie? Jaka będzie tego jakość?
Nie chcę się czepiać ale na tym zdjęciu wagon wydaje się być nieco "pofalowany". Mógłbyś wrzucić jeszcze jakieś zdjęcia?
Ostatnio zmieniony 07 lut 2011, 16:31 przez KamilW, łącznie zmieniany 1 raz.