Pozostaje brać się do roboty.
Malowanie wagonu 1/2 klasa ABdnu
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
- biker
- Kontakt:
Re: Malowanie wagonu 1/2 klasa ABdnu
Widzę, że trzeba się pobawić w dobieranie i mieszanie farb
- drlukasz
- Kontakt:
Przeliczanie RALi na emalie modelarskie poruszaliśmy w tym wątku http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=6221
Większości RALi nie znajdziesz w kolorach gotowych farb modelarskich, więc trzeba na zdrowy rozsądek dobrać kolory z dostępnych na rynku, lub mieszać kolory samodzielnie.
Zielony prawdopodobie da radę zastąpić Humbrolem 101, czerwony też się z palety Humbrola dobierze. Kremowy OIDP nie występuje jako kolor samodzielny, ale w takim wypadku trzeba by kupić biały i domieszać z żółtym. Żółty to OIDP numer 69 Humbrola - nie ma co kombinować.
Ogólnie - najlepiej byłoby przejść się do sklepu w którym albo poprosimy o wzornik kolorystyczny, albo po prostu popatrzeć po kolorach na opakowaniach farb.
Większości RALi nie znajdziesz w kolorach gotowych farb modelarskich, więc trzeba na zdrowy rozsądek dobrać kolory z dostępnych na rynku, lub mieszać kolory samodzielnie.
Zielony prawdopodobie da radę zastąpić Humbrolem 101, czerwony też się z palety Humbrola dobierze. Kremowy OIDP nie występuje jako kolor samodzielny, ale w takim wypadku trzeba by kupić biały i domieszać z żółtym. Żółty to OIDP numer 69 Humbrola - nie ma co kombinować.
Ogólnie - najlepiej byłoby przejść się do sklepu w którym albo poprosimy o wzornik kolorystyczny, albo po prostu popatrzeć po kolorach na opakowaniach farb.
- biker
- Kontakt:
Dzięki, stronka o wagonach super, przyda się też na przyszłość.
Wiem jakie kolory mają być ale pozostaje nadal pytanie jakie farby dobrać bo producenci stosują swoje oznaczenia.
Wiem jakie kolory mają być ale pozostaje nadal pytanie jakie farby dobrać bo producenci stosują swoje oznaczenia.
-
attamus
- Kontakt:
i jeszcze tu TT-etka » Porady i techniki modelarskie » Tematycznie » Tabor » Przemalowanie wagonów
-
attamus
- Kontakt:
- biker
- Kontakt:
Malowanie wagonu 1/2 klasa ABdnu
Witam.
Chciałbym pomalować sobie coś takiego:
http://makieciarz.pl/product_info.php?c ... cts_id=829
W związku z tym mam pytanie jakie kolory farb dobrać?
(np. farby Pactry, Vallejo, Tamiy)
Chciałbym pomalować sobie coś takiego:
http://makieciarz.pl/product_info.php?c ... cts_id=829
W związku z tym mam pytanie jakie kolory farb dobrać?
(np. farby Pactry, Vallejo, Tamiy)