Wiadukt kolejowy

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
PiotrZ
Kontakt:

Re: Wiadukt kolejowy

Post autor: PiotrZ »

Jeszcze jedno zdjęcie m-wagenów, tym razem na początku podjazdu, czyli module "wklęsłym"
Obrazek
Ostatnio zmieniony 15 lut 2011, 14:49 przez PiotrZ, łącznie zmieniany 1 raz.
PiotrZ
Kontakt:

whosho pisze:Piotr nie przyznał się że tory zasilane są napięciem sieciowym :P
Mam lokomotywy 2-systemowe ;)

Sam jestem bardzo ciekaw testów nowych modułów "na żywo". Narazie robię tylko próby statyczne lub prawie statyczne.
Widoczna duża krzywizna torów jest tylko efektem skrótu perspektywicznego. Specjalnie tak zrobiłem zdjęcie, zeby wogóle było widać, że tam jest wygięcie. Gołym okiem jest niezauważalne. Nie posiadam platform Res, ale m-wageny są równie długie i przedstawiam je na torze wypukłym.
Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 15 lut 2011, 14:49 przez PiotrZ, łącznie zmieniany 1 raz.
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

Wszystko fajnie tylko zauważcie pewien haczyk :D
http://img143.imageshack.us/img143/3288 ... 05pano.jpg Piotr nie przyznał się że tory zasilane są napięciem sieciowym :P

Dobra robota! Też nie mogę sie doczekać tego zestawu w akcji :)
Ostatnio zmieniony 13 lut 2011, 22:28 przez whosho, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

Patrząc na ostatnie zdjęcie, powiem jak niewierny Tomasz - "jak nie zobaczę, to nie uwierzę". ;)
Testowałeś może te łuki pionowe na długich wagonach jak np. platformy Res?
PiotrZ
Kontakt:

Stacja „Sosnowiec” ;) coraz bliżej, więc czas najwyższy przedstawić aktualny wygląd modułów:

- zjazd z wiaduktu po stronie z nasypem
Obrazek Obrazek

- zjazd z wiaduktu po stronie „górskiej”. Ten zestaw 3 modułów (tunel, przejściówka MW1-MW1, zjazd) można podłączyć do wiaduktu dowolną stroną. Wystarczy odpowiednio wyregulować wysokość nóg.
Obrazek Obrazek

W weekend ustawiłem cały podjazd i zjazd z obu stron wiaduktu, aby sprawdzić zgodność wszystkich wymiarów.
Obrazek Obrazek Obrazek

Nowe moduły są przejezdne, okablowane, a szyny pomalowane. Pozostaje „tylko” szutrowanie i zazielenianie. Jednym słowem – nadal mnóstwo roboty.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2011, 14:47 przez PiotrZ, łącznie zmieniany 1 raz.
PiotrZ
Kontakt:

T_Domagalski pisze:na ile podane na rysunku teoretyczne wymiary i kąty modułów są zgodne z rzeczywistością?
Oj, Tadziu! Ciągle coś muszę udowadniać ;) *)

Skrzynki łukowe mają 3x 30° = 90°. Na zdjęciu widać kąt prosty (jako odnośnika użyj wzoru wykładzimy podłogowej)
Obrazek
Wszystkie kąty są równe, bo skrzynki ustawione przeciwsobnie mają równoległe boki
Obrazek
Kąt pochylenia ścianek czołowych ma 1,5°, co możesz oszacować na podstawie widocznego kątownika: na wysokości 120mm odchylenie od pionu wynosi ok. 3mm. Pochylenie profili czołowych „w górę” i „w dół” jest takie samo, co widać po skrzynkach stojących ze sobą na styk.
Obrazek

*) Oczywiście, że ja się nie gniewam o dociekliwe pytania. Gdybym ich nie chciał, to nie pisałbym na forum. Poza tym to mnie mobilizuje do starannej i przemyślanej pracy.
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

Kaczor pisze:A moze tak:
To już są moduły "specjalizowane" z pochyleniem toru, a nie jak w przypadku koncepcji Piotra uniwersalne...

Proponujesz rozwiązanie takie jak ma Zababov
http://www.tpkww.one.pl/modele/rokytnic ... CF6563.JPG
http://www.tpkww.one.pl/modele/rokytnic ... CF6565.JPG
Ostatnio zmieniony 14 gru 2010, 11:38 przez drlukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kaczor
Kontakt:

Post autor: Kaczor »

A moze tak:
Obrazek

;)
Mikołaj
Kontakt:

Post autor: Mikołaj »

PiotrZ pisze:Dla wyjaśnienia (mam nadzieję) niektórych wątpliwości na temat wysokości nóg i modułów przedstawiam rysunek ideowy.
Jednak "pismo obrazkowe" najlepiej przemawia do wyobraźni. Ja sobie ubzdurałem, że dochodzimy do wysokości 1070 i dalsza część makiety już na niej zostaje.
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Re: Moduły podjazdowe

Post autor: Misiek »

ArturSch pisze:
T_Domagalski pisze:... trudno będzie to dopasować wszystko w rozsądna całość.
Najrozsądniejszym rozwiązaniem jest zbudowanie CAŁEGO węzła.
Zgadzam sie z przedmówcami.
Używanie "cuszych" modułów jest dobre na planie, ale w realu niekoniecznie się może sprawdzić.
Poza tym... te inne moduły mogą być potrzebne w innym miejscu makiety ;)
Awatar użytkownika
Fantomas
Kontakt:

Post autor: Fantomas »

T_Domagalski pisze:No i drugi problem - na ile podane na rysunku teoretyczne wymiary i kąty modułów są zgodne z rzeczywistością?
Zapewne trzeba będzie przewidzieć dodatkowy moduł "kompenscyjny" o zmiennej geometrii i długości, żeby zniwelować wszelkie (póki co tylko potencjalne) niezgodności.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

PiotrZ pisze:Dla wyjaśnienia (mam nadzieję) niektórych wątpliwości na temat wysokości nóg i modułów przedstawiam rysunek ideowy.
Idea jest dla mnie oczywista. ;) I w sumie przyglądam się jej z zainteresowaniem.
A jeśli mam jakieś "ale" to nie po to, żeby rzucać "kłody pod nogi" Piotrkowi, lecz dlatego, że już nieraz przekonaliśmy się na zlotach, że jedna drobna duperelka nieprzewidziana wcześniej potrafił całkowicie zniweczyć cały plan. A w przypadku tego rozwiązania potencjalnych problemów jest znacznie więcej niż zwykle...

A tak a'propos moich "ale" - większość modułów pozwala na zamontowanie nóg tylko prostopadle do skrzynki. Czyli będą stałe przechylone w jedną stronę o te 1,5°. No i drugi problem - na ile podane na rysunku teoretyczne wymiary i kąty modułów są zgodne z rzeczywistością?
PiotrZ
Kontakt:

Dla wyjaśnienia (mam nadzieję) niektórych wątpliwości na temat wysokości nóg i modułów przedstawiam rysunek ideowy. Ze względu na bardzo mały kąt pochylenia toru, proporcje wymiarów na rysunku nie są zachowane.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 13 gru 2010, 18:37 przez PiotrZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

No to mamy w sumie możliwość regulacji w granicach 4cm +/-20mm :) - resztę musi wykonać Piotrek bo rzeczywiście będzie problem z podłączeniem się pod ten wynalazek.

Część modułów można o te 2 cm obniżyć przed tym wiaduktem lub podwyższyć aby zniwelować różnicę jak najbardziej. Reszta mało sttandardowa musi być powoli realizowana prze Piotra.

Da się....

Paweł
Mikołaj
Kontakt:

Post autor: Mikołaj »

Paweł Basiński pisze:Większość nóżek ma regulowane końcówki do wyrównania nierówności przy ustawianiu modułów - więc to raczej nie będzie problem na większym zlocie pozamieniać nogi pomiędzy modułami :)
Tak, ale w tym przypadku potrzeba 70mm, a sttandard mówi:
2.3.3 W celu niwelacji nierówności podłoża wymagane jest, aby nogi lub podpory, na których ustawiony jest moduł miały możliwość regulacji wysokości w zakresie +/- 20 mm.
Wymienianie nóg między modułami też może być nie lada problemem, bo w zasadzie ilu modularzy tyle technik mocowania nóg.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”