ABC czyli początki z DCC

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tydzial
Kontakt:

Re: ABC czyli początki z DCC

Post autor: tydzial »

Nie wiem po co przepłacać a co zrobisz z resztą myślisz że znajdziesz chętnych a tu masz taką ofertę http://allegro.pl/sterowanie-cyfrowe-i1613622971.html
tete
Kontakt:

Post autor: tete »

To chyba warto to kupić: :arrow: http://www.modelmania.com.pl/product_in ... CosCsid%3E
Ja myślę nad tym zestawem i sprzedaniem taboru H0... Oczywiście zestaw sterowania posłużyłby do zabawy TT-tką DCC.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2011, 07:35 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
szynobus
Kontakt:

Post autor: szynobus »

Uff, bo już się bałem, że trzeba będzie wydać ok. 1000zł na samym starcie :-D
Awatar użytkownika
Sudovia
Kontakt:

Post autor: Sudovia »

Będziesz musiał tylko zakupić tor podłączeniowy, chyba że sterowanie jest z zestawu TT, a nie H0.Dekoder na pewno będzie pasował.
szynobus
Kontakt:

ArJu pisze:Jeśli się nie mylę, to w obu zaprezentowanych przez Ciebie przypadkach konieczne jest zastosowanie centralki np. LZV100 lub LZV200 tego samego producenta. Pierwsze z przytoczonych przez Ciebie to tylko sterownik, a drugie to interfejs między centralką a PC. W pierwszym przypadku, jeśli koniecznie chcesz korzystać z tego właśnie sterownika, choć chyba nie jest on zbyt przyjazny w użytkowaniu, powinieneś patrzeć na zestaw SET90. W drugim w rachubę wchodzi dokupienie centralki, np. w/w LZV100.
Jeżeli tak sprawa wygląda to na razie jest to poza moim zasięgiem :D
Sudovia pisze:Polecm zakup kompletu: http://allegro.pl/polskie...1446877353.html
A to jak rozumiem wszystko co potrzebne w komplecie (oprócz dekoderów rzecz jasna)? :-D To dla pewności tylko jeszcze dopytam - ta centralka Roco będzie współpracować z dekoderami Lenz-a?
Ostatnio zmieniony 07 lut 2011, 18:02 przez szynobus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sudovia
Kontakt:

Post autor: Sudovia »

Ostatnio zmieniony 07 lut 2011, 18:02 przez Sudovia, łącznie zmieniany 1 raz.
ArJu
Kontakt:

Post autor: ArJu »

szynobus pisze:(...) A więc czy w tej sytuacji wystarczą mi na początek np. zestaw dekoder Lenz w każdej lokomotywie + poniższa centralka, czy potrzebuję czegoś jeszcze? A może proponujecie inną centralkę? Zaznaczam jednak, że niestety kryterium cenowe jest dla mnie istotne ;)
http://makieciarz.pl/product_info.php?c ... s_id=25768
Jak wygląda sprawa podłączenia tego urządzenia do makiety? Czy odbywa się ono może przez kabel widoczny na zdjęciu?
EDIT: Jeszcze jedno pytanie o to urządzenie:
http://makieciarz.pl/product_info.php?p ... rers_id=81
Bo jak wyczytałem służy ono właśnie do sterowania taborem, ale do tego celu czy samo to urządzenie (plus komputer oczywiście :D) czy także trzeba coś jeszcze?
Jeśli się nie mylę, to w obu zaprezentowanych przez Ciebie przypadkach konieczne jest zastosowanie centralki np. LZV100 lub LZV200 tego samego producenta. Pierwsze z przytoczonych przez Ciebie to tylko sterownik, a drugie to interfejs między centralką a PC. W pierwszym przypadku, jeśli koniecznie chcesz korzystać z tego właśnie sterownika, choć chyba nie jest on zbyt przyjazny w użytkowaniu, powinieneś patrzeć na zestaw SET90. W drugim w rachubę wchodzi dokupienie centralki, np. w/w LZV100.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2011, 18:01 przez ArJu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

szynobus pisze:Po pierwsze - czy można mieszać urządzenia różnych firm? Np. dekoder kuehn i centralka Lenz?
Można - 90% kombinacji dobrze działa.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2011, 18:01 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
szynobus
Kontakt:

Dobra, to teraz ja Was trochę pomęczę w kwestiach DCC :D
gbbsoft pisze:Ludzie generalnie dzielą się (tak wynika z moich obserwacji) na:
(a) niezainteresowanych DCC
(b) zainteresowanych DCC, ale jej nie posiadający
(c) zainteresowanych DCC i ją posiadając
(d) speców DCC.
Według powyższej klasyfikacji ja jestem w klasie "b", ale chciałbym wskoczyć poziom wyżej. A ponieważ...
gbbsoft pisze:Najtrudniejsze jest przejście od (b) do (c).
Problem polega na tym, że osobom (b) bardzo trudno tłumaczy się pojęcia, ponieważ nie mają kontaktu "na co dzień" z DCC.
...to mam kilka pytań, na które mam nadzieję będziecie mi w stanie odpowiedzieć ;)

Po pierwsze - czy można mieszać urządzenia różnych firm? Np. dekoder kuehn i centralka Lenz?

Po drugie - przeglądam sobie różne modele urządzeń DCC, ale tak naprawdę nie wiem które mi są niezbędnie potrzebne. Zresztą patrząc na niektóre ceny...

Może tak - chcę wykorzystać DCC żeby całkowicie zapomnieć o problemie izolowanych torów i stref zasilania w analogu. Jednocześnie sterowanie cyfrowe chcę wykorzystać jedynie do sterowania samymi pojazdami, wszelkie urządzenia SRK, czy rozjazdy chcę nadal obsługiwać tradycyjną metodą (a więc nie potrzebuję stosować dekoderów urządzeń). A więc czy w tej sytuacji wystarczą mi na początek np. zestaw dekoder Lenz w każdej lokomotywie + poniższa centralka, czy potrzebuję czegoś jeszcze? A może proponujecie inną centralkę? Zaznaczam jednak, że niestety kryterium cenowe jest dla mnie istotne ;)

http://makieciarz.pl/product_info.php?c ... s_id=25768

Jak wygląda sprawa podłączenia tego urządzenia do makiety? Czy odbywa się ono może przez kabel widoczny na zdjęciu?

EDIT: Jeszcze jedno pytanie o to urządzenie:

http://makieciarz.pl/product_info.php?p ... rers_id=81

Bo jak wyczytałem służy ono właśnie do sterowania taborem, ale do tego celu czy samo to urządzenie (plus komputer oczywiście :D) czy także trzeba coś jeszcze?
Ostatnio zmieniony 07 lut 2011, 18:01 przez szynobus, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Alteo

Post autor: Alteo »

W przypadku modeli BTTB nie chodzi o głośność pracy silnika tylko o jego słabą charakteryskę pracy. Szczególnie przy rozruchu. Dopiero wymiana napędu na Tilligowski kwalifikuje model do scyfrowania. Taniej na początek kupić chociażby Taurusa i wsadzić dekoder. Natomiast wymianę napędów i cyfrowanie loków radzę odłożyć na później i to w lokach, z którymi jesteśmy związani sentymentem i nie chcemy się z nimi rozstawać a ich stan techniczny jest b.dobry.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

xROnx pisze:... zdecydowana ilość lokomotyw BTTB jest głośna (?).
Nie śpiesz się. Gdy w Twojej stajni pojawią się lokomotywy z bieżącej produkcji, podejmiesz decyzję.

Nie zapomnę, gdy po raz pierwszy na tor postawiłem wagon Tilliga, na metalowych kółkach i go pchnąłem - tak jak BTTB na plastikach -> mało co nie dostałem ataku serca gdy zobaczyłem jak wagon w sekundę zjechał z flexa i dalej się toczył w kierunku krawędzi stołu chcąc zaliczyć glebę !!
:mrgreen:
Ostatnio zmieniony 24 lis 2010, 13:29 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
xROnx

Post autor: xROnx »

ArturSch pisze:...ale czy najlepszym ??
Hmm. Według mnie jeździ bardzo dobrze. Jeśli chodzi o głośność pracy silnika nie jestem w stanie nic powiedzieć bo nie mam z czym porównywać. W poradniku odnośnie przerabiania BR130 na DCC na samym końcu jest zdanie że żeby lokomotywa jeździła cicho należy wymienić silnik BTTB na silnik Tillinga. Więc tutaj można stwierdzić że zdecydowana ilość lokomotyw BTTB jest głośna (?). Nie mam pojęcia jaki jest koszt nowego silnika. na modelmania.com.pl oraz makieciarz.pl jakoś nie mogę znaleźć ich. Czy wszystkie silniki pasują do tych samych modeli... nie wiem.
Ostatnio zmieniony 24 lis 2010, 13:25 przez xROnx, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

xROnx pisze:Chyba najtańszym rozwiązaniem było by przerobienie BR130 ...
...ale czy najlepszym ??
Do zcyfrowania warto się zabrać tylko wtedy, gdy loka BTTB ma CICHY silnik i napęd, oraz jeździ wyśmienicie, w innym przypadku będziesz żałował włożonej pracy i zainwestowanych pieniędzy.
Ostatnio zmieniony 24 lis 2010, 13:12 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
xROnx

Post autor: xROnx »

OK. Zestaw Roco już zakupiłem :D
Mam teraz zagwozdkę czy kupić Taurusa z dekoderem w malowaniu PKP IC czy też może przerobić moją starą poczciwą BR130 na DCC...
Chyba najtańszym rozwiązaniem było by przerobienie BR130 (dekoder Lenz Gold mini+ http://www.modelmania.com.pl/product_in ... s_id=47464 ) + zakup LED-ów wszystko zgodnie z poradnikiem jak przerobić BR130 http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/lo/dies/02531/02531.asp
Pytanie czy taki zwykły laik poradzi sobie z przeróbką BR130 na DCC...
Ostatnio zmieniony 24 lis 2010, 09:05 przez xROnx, łącznie zmieniany 2 razy.
ŁukaszTT
Kontakt:

Post autor: ŁukaszTT »

Cena kusząca, ale pamiętaj, że to tylko przemalowanie, Taurus PKP to lokomotywa nowszej generacji;
Tak wygląda stary Taurus (ten który sprzedaje modelmania):
Obrazek
A tak prawdziwy PKP:
Obrazek

Jak widać, są to 2 zupełnie inne lokomotywy :)

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 24 lis 2010, 13:08 przez ŁukaszTT, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”