Witam!
Miałem kiedyś podobny problem.
W przerobionej bobinie gdzieś zrobiło się zwarcie na światłach czołowych i efekt był taki jak u Ciebie - światła paliły się z jednej strony non-stop i nie można było ich wyłączyć z drugiej było wszystko dobrze (kierunkowość, możliwość wyłączenia). Okazało się, że przy zwarciu uszkodził się tranzystor (chyba? nie jestem elektronikiem), po wymianie tegoż wszystko wróciło do normy. Był to duży dekoder, więc dało się to zrobić. Przypuszczam, że w Twoim przypadku oświetlenie może pobierać dużo prądu i dekoder tego nie wytrzymuje i efekty mogą być takie jak opisujesz.
Pozdrawiam euzeb
Spalony dekoder? Drugi uszkodzony.
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- euzeb
- Kontakt:
- miano
- Kontakt:
Re: Spalony dekoder? Drugi uszkodzony.
Niestety to nie przyczyna
Nadal nie mogę dojść przyczyny spalenia drugiego dekodera.

Nadal nie mogę dojść przyczyny spalenia drugiego dekodera.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Re: Spalony dekoder? Drugi uszkodzony.
Dekoder ESU, zainstalowałem w loce i też w jedną stronę światła palą się non stop.
Po bliższym przyjrzeniu się dekoderowi wykryłem fabryczny błąd polegający na zwarciu wyprowadzeń dekodera (mostek cyny pomiędzy wyprowadzeniami).
Rozlutowałem i wszystko OK.
Wniosek: ZERO kontroli jakości.
Wszystkimi firmami rządzą teraz księgowi i mamy tego skutki.
Po bliższym przyjrzeniu się dekoderowi wykryłem fabryczny błąd polegający na zwarciu wyprowadzeń dekodera (mostek cyny pomiędzy wyprowadzeniami).
Rozlutowałem i wszystko OK.
Wniosek: ZERO kontroli jakości.
Wszystkimi firmami rządzą teraz księgowi i mamy tego skutki.
Ostatnio zmieniony 28 lis 2010, 20:19 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
- miano
- Kontakt:
Spalony dekoder? Drugi uszkodzony.
Mimo iż bawię się w DCC już 3 lata do tej pory w miarę nie miałem problemów.
Natomiast ostatnio nabyłem Desiro i dekoder Kuehna do niego. Po zamontowaniu dekodera pojazd jeździł natomiast paliły sie w nim na stałe światła z jednej strony i oświetlenie wnętrza (normalnie pali się cały czas po włączeniu świateł). Po włączeniu świateł działały one tak że z jednej strony zapalały się jeżeli jechał w tą stronę paląc się w drugą non-stop, jeśli jechał w drugą stronę paliły się na stałe. Doszedłem do wniosku że coś nie gra z elektryką w Desiro. Wsadziłem drugi dekoder (Roco, ale ten sam co Kuehn) - na myszy non stop wyskakiwało zwarcie - nic nie działało. Wziąłem trzeci - Desiro działa normalnie.
Pozostałe dekodery działają teraz tak:
- pierwszy nowy, niesprawdzony gdzie indziej pali światła w lokomotywie non-stop w jedną stronę,
- drugi z ludmiły Roco działający w niej 2 lata robi zwarcie - spalony?
Reset pierwszego w kwestii świateł nic nie zmienia, drugi nie przyjmuje rozkazów (ERR1).
Generalnie o ile nic nie da się zrobić to pierwszego mogę reklamować, natomiast co do drugiego nie mam koncepcji.
Ktoś ma jakieś pomysły?
Natomiast ostatnio nabyłem Desiro i dekoder Kuehna do niego. Po zamontowaniu dekodera pojazd jeździł natomiast paliły sie w nim na stałe światła z jednej strony i oświetlenie wnętrza (normalnie pali się cały czas po włączeniu świateł). Po włączeniu świateł działały one tak że z jednej strony zapalały się jeżeli jechał w tą stronę paląc się w drugą non-stop, jeśli jechał w drugą stronę paliły się na stałe. Doszedłem do wniosku że coś nie gra z elektryką w Desiro. Wsadziłem drugi dekoder (Roco, ale ten sam co Kuehn) - na myszy non stop wyskakiwało zwarcie - nic nie działało. Wziąłem trzeci - Desiro działa normalnie.
Pozostałe dekodery działają teraz tak:
- pierwszy nowy, niesprawdzony gdzie indziej pali światła w lokomotywie non-stop w jedną stronę,
- drugi z ludmiły Roco działający w niej 2 lata robi zwarcie - spalony?
Reset pierwszego w kwestii świateł nic nie zmienia, drugi nie przyjmuje rozkazów (ERR1).
Generalnie o ile nic nie da się zrobić to pierwszego mogę reklamować, natomiast co do drugiego nie mam koncepcji.
Ktoś ma jakieś pomysły?