Gdybym potrzebował zmienić soft w kilkunastu, kilkudziesięciu dekoderach można by rozważyć kupno programatora. Dla kilku dekoderów nie ma sensu, taniej je wymienić na właściwe.
W każdym razie dziękuję za informacje.
Długość drogi hamowania przy ABC w dekoderach ZIMO
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- euzeb
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Re: Długość drogi hamowania przy ABC w dekoderach ZIMO
Programator w cenie dekodera, niestety dźwiękowego czyli tak około 400zł. Reszta (soft na kompa i do dekoderów) jest na stronie producenta.euzeb pisze:Szczerze mówiąc, nie wiem jak się do tego zabrać. Czy jest to bardzo skomplikowane?
Czy potrzebny jest do tego jakiś dodatkowy sprzęt?
Ostatnio zmieniony 17 sty 2011, 15:06 przez r_mik, łącznie zmieniany 1 raz.
- euzeb
- Kontakt:
Szczerze mówiąc, nie wiem jak się do tego zabrać. Czy jest to bardzo skomplikowane?
Ostatnio zmieniony 15 sty 2011, 09:48 przez euzeb, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Soft można podgrać bez wyciągania dekodera z lokomotywy.euzeb pisze:Najgorsze jest to, że w większości dekoderów mam polutowane różne kable do wyjść funkcyjnych i nie jest takie proste wyjęcie dekoderów z loki (...)
Ostatnio zmieniony 14 sty 2011, 08:58 przez r_mik, łącznie zmieniany 1 raz.
- euzeb
- Kontakt:
Najgorsze jest to, że w większości dekoderów mam polutowane różne kable do wyjść funkcyjnych i nie jest takie proste wyjęcie dekoderów z loki (np. w BR80 UPS, F1-oświetlenie budki, F2- generator pary). Najprościej byłoby chyba nabyć deoder z nowym softem. Jak coś się ruszy w temacie dam znać.
pozdrawiam euzeb
pozdrawiam euzeb
- solar
- Kontakt:
Ale jak napisał Kol. Dzidek12345 na zaprzyjaźnionym forum:euzeb pisze:Uważam, że ZIMO powinno wycofać z opisu swoich dekoderów obsługę ABC. Może nowy soft zmieni sytuację, ale póki co odradzam stosowanie ZIMO do ABC.
Może z nowym soft'em spróbujesz jak to działa? I podzielisz się swoimi spostrzeżeniami.dzidek12345 pisze:Po zaladowaniu najnowszego softu na dekodery (Karol - dzieki!) moge potwierdzic, ze problem z ABC zostal naprawiony przez Zimo. Wydawalo sie to malo prawdopodobne w krotkim czasie, a jednak stalo sie mozliwe, glownie dzieki wsparciu czlonkow grupy Zimo na yahoo.

- euzeb
- Kontakt:
Dziękuję za linki do instrukcji po polsku i do bratniego forum (punkty).
Niestety wszystko, co tam napisane to prawda.
Sprawdzałem na lokomotywach ST44 Roco, BR80 Roco, ST44 Tillig, BR24 Gutzold, TKt3 Tillig przy aparaturze Lenza (Compact) i boosterze Martinezo. Straciłem na to dwa dni.
Uważam, że ZIMO powinno wycofać z opisu swoich dekoderów obsługę ABC. Może nowy soft zmieni sytuację, ale póki co odradzam stosowanie ZIMO do ABC.
pozdrawiam euzeb
Niestety wszystko, co tam napisane to prawda.
Sprawdzałem na lokomotywach ST44 Roco, BR80 Roco, ST44 Tillig, BR24 Gutzold, TKt3 Tillig przy aparaturze Lenza (Compact) i boosterze Martinezo. Straciłem na to dwa dni.
Uważam, że ZIMO powinno wycofać z opisu swoich dekoderów obsługę ABC. Może nowy soft zmieni sytuację, ale póki co odradzam stosowanie ZIMO do ABC.
pozdrawiam euzeb
- solar
- Kontakt:
Coś niecoś liźnięte jest tu Sam stworzyłem na makiecie sieć odcinków izolowanych pod ABC (na BM-1 co prawda), ale jeszcze nie zdążyłem wcielić ABC w życie. Opierałem się na próbach (doświadczeniach) z dekoderem Lenz GoldMini i przekonany, że ABC w Zimo i Lenz to, to samo zakupiłem parę dekoderów ZIMO. Jak na razie nie miałem czasu sprawdzać i porównywać Zimo vs Lenz, a tu taki "kwiatek" się okazuje, że to nie do końca tak samo działa... 

- WM-MODEL
- Kontakt:
Możliwe... możliwe...
Poustawiaj CV140-142.
Instrukcja po polsku: http://forum.modelarstwo.info/download/ ... p?id=30647
Akurat do MX640, ale to obojętne, wszystkie działają tak samo

Poustawiaj CV140-142.
Instrukcja po polsku: http://forum.modelarstwo.info/download/ ... p?id=30647
Akurat do MX640, ale to obojętne, wszystkie działają tak samo

- euzeb
- Kontakt:
Długość drogi hamowania przy ABC w dekoderach ZIMO
Witam!
Zamontowałem na makiecie moduły blokady BM2 i BM3 Lenza oraz podróbkę BM1 Lenza własnej konstrukcji. Przy skalowaniu długości drogi hamowania przy włączonym ABC w dekoderach Lenza (silver mini, silver mini+, silver+) jest wszystko OK, natomiast ustawienie stałej długości odcinka zatrzymania w dekoderach ZIMO jest niemożliwe. Dekoder ZIMO poprawnie wykrywa wjazd na ten odcinek, zaczyna się hamowanie, niestety długość tego odcinka praktycznie jest bardzo różna, nawet przy ustawieniu na manipulatorze tej same szybkości dla kilku prób odcinki te są bardzo różne. Czy ktoś spotkał się z tym problemem?
euzeb.
Zamontowałem na makiecie moduły blokady BM2 i BM3 Lenza oraz podróbkę BM1 Lenza własnej konstrukcji. Przy skalowaniu długości drogi hamowania przy włączonym ABC w dekoderach Lenza (silver mini, silver mini+, silver+) jest wszystko OK, natomiast ustawienie stałej długości odcinka zatrzymania w dekoderach ZIMO jest niemożliwe. Dekoder ZIMO poprawnie wykrywa wjazd na ten odcinek, zaczyna się hamowanie, niestety długość tego odcinka praktycznie jest bardzo różna, nawet przy ustawieniu na manipulatorze tej same szybkości dla kilku prób odcinki te są bardzo różne. Czy ktoś spotkał się z tym problemem?
euzeb.