Kierunek jazdy Lokomotywy
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- Ciamosław
- Kontakt:
Re: Kierunek jazdy Lokomotywy
Oj tam, na dieslu też często jest 1 i 2, albo A i B.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
A bo się jakimiś Dieslami bawicie zamiast, po bożemu, parowozami, gdzie od razu wiadomo, gdzie przód, a gdzie tył 
To właśnie dla takich jak Wy, Niemiec na patyczakach napisał V (vorne) i H (hinten), abyście się nie pogubili (jak dzieci we mgle).

To właśnie dla takich jak Wy, Niemiec na patyczakach napisał V (vorne) i H (hinten), abyście się nie pogubili (jak dzieci we mgle).

Ostatnio zmieniony 26 lis 2010, 15:44 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Takie jest moje podejście jako inżyniera-mechanika do spraw elektrycznychdarasekp pisze: Faktycznie, odwracam lokę o 180 i jedzie w druga stronę na tych samych ustawieniach

- daraśekp
- Kontakt:
Ja położyłem na tory dwie loki o tym samym adresie-ustawione fabrycznie adres 3. Dlatego wynikło to moje zdziwienie jak kazda pojechała w inna stronę
To są właśnie moje pierwsze wrażenia z DCC

To są właśnie moje pierwsze wrażenia z DCC

- Fantomas
- Kontakt:
Ma, i nie magolab pisze:Czyli w DCC ma znaczenie w którą stronę postawimy loczkę na torach ?:) Nawet nigdy na to nie zwróciłem uwagi ...

W DCC lokomotywa jak nastawi się jazdę do przodu, jedzie do "swojego" przodu.
- golab
- Kontakt:
Czyli w DCC ma znaczenie w którą stronę postawimy loczkę na torach ?
Nawet nigdy na to nie zwróciłem uwagi ... 

Ostatnio zmieniony 26 lis 2010, 15:36 przez golab, łącznie zmieniany 1 raz.
- daraśekp
- Kontakt:
Sprawdziłem. PiotrzeZ w jakimś wątku wypowiadałeś się, że nie znasz się za bardzo na DCC. Dla mnie jednak jesteś expertem w tej dziedzinie. Faktycznie, odwracam lokę o 180 i jedzie w druga stronę na tych samych ustawieniach 

- daraśekp
- Kontakt:
W sumie proste. Rozłożę tory i sprawdzę. Jeżeli będzie tak faktycznie jak mówi Piotr, to jaMoże faktycznie chodzi o coś poważniejszego, ale wg mnie wystarczy postawić lokę na tory obróconą o 180°. Jeśli przykładowo pokrętło myszki dajesz w prawo, a loka jedzie do tyłu, to obróć ją tyłem na przód i wówczas "myszka w prawo" -> "loka do przodu".

Dzięki
Ostatnio zmieniony 26 lis 2010, 10:30 przez daraśekp, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzysztof
- Kontakt:
to tak, ale jeżeli silnik jest źle zmontowany, a na torze będą inne lokomotywy, to wtedy kraksa!fox pisze:Jeżeli dekoder obsługuje jazdę na zasilaniu analogowym to nic sie nie stanie, bo silnik dalej jest zasilany i sterowany przez dekoder. Polaryzacja zasilania w torze nie ma wtedy znaczenia.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2010, 10:54 przez krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Może faktycznie chodzi o coś poważniejszego, ale wg mnie wystarczy postawić lokę na tory obróconą o 180°. Jeśli przykładowo pokrętło myszki dajesz w prawo, a loka jedzie do tyłu, to obróć ją tyłem na przód i wówczas "myszka w prawo" -> "loka do przodu".darasekp pisze:Zamontowałem do BR218 dekoder Kuehn nie zmieniając żadnych ustawień, ale okazało się że loka jeździ w odwrotnym kierunku niż V180 z zestawu. Jak to zmienić
Ostatnio zmieniony 25 lis 2010, 10:54 przez PiotrZ, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Jeżeli dekoder obsługuje jazdę na zasilaniu analogowym to nic sie nie stanie, bo silnik dalej jest zasilany i sterowany przez dekoder. Polaryzacja zasilania w torze nie ma wtedy znaczenia.
- krzysztof
- Kontakt:
ok. ale co się stanie jak nagle loko postawimy na szlaku analogowym? czołówka!fox pisze:Nie wystarczy zmienić bit 0 w rejestrze CV29? Tzn. zamiast 6 wpisać 7 i nie bawić się w przekładanie silnika, czy lutowanie?
Ostatnio zmieniony 25 lis 2010, 09:26 przez krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Nie wystarczy zmienić bit 0 w rejestrze CV29? Tzn. zamiast 6 wpisać 7 i nie bawić się w przekładanie silnika, czy lutowanie?
- krzysztof
- Kontakt:
dziwne to, bo jeżeli nic nie było grzebane a dekodery są w gniazdkach to tak nie może być.
co mi przychodzi do głowy:
ustawienia dekodera, kabelki od dekodera (gdyby był na kablach) lub silnik obrócony o 180 stopni wzglem własnej osi - to najszybciej.
czy w analogu też tak jest?
masz więcej lokomotyw w DCC? możesz określić właściwy kierunek jazdy?
zaznaczam, że nie mam DCC ani doświadczeń z tym związanych i ten post potraktuj prosze jako wstęp do analizy problemu.
co mi przychodzi do głowy:
ustawienia dekodera, kabelki od dekodera (gdyby był na kablach) lub silnik obrócony o 180 stopni wzglem własnej osi - to najszybciej.
czy w analogu też tak jest?
masz więcej lokomotyw w DCC? możesz określić właściwy kierunek jazdy?
zaznaczam, że nie mam DCC ani doświadczeń z tym związanych i ten post potraktuj prosze jako wstęp do analizy problemu.
- daraśekp
- Kontakt:
Zamontowałem do BR218 dekoder Kuehn nie zmieniając żadnych ustawień, ale okazało się że loka jeździ w odwrotnym kierunku niż V180 z zestawu. Jak to zmienić