Kamerka bezprzewodowa w skali TT?
Moderator: mod-Elektryka i DCC
-
- Kontakt:
Re: Kamerka bezprzewodowa w skali TT?
Rozdzielczość 380 linii jest dość podła. Wszystkie systemy pracujące w zakresie 2,4 GHz narażone są na zakłócenia, a te 100m zasięgu to czysta teoria. W tej chwili najlepszą jakość można uzyskać przez urządzenia zintegrowane czyli kamera i rejestrator w jednym.
-
- Kontakt:
Wpadłem na pomysł .System bez zakłóceń może obsługiwać 4 zestawy kamera-odbiornik.Montujemy 4 kamery(tu dygresja do modularzy zlotowców)z domu zabieramy kto ma monitory,podłączamy i.....Mamy na zlotach kibiców przy makiecie ,monitorach ,makiecie i tak w koło.Mamy też reklamę naszej TT że hej.Bo jak ktoś widzi jak mijają się pociągi na makiecie a jak z perspektywy kamery to jest jednak co innego.Ale to tylko moje małe przemyślenia.A może też komuś przypadną do gustu.Pomyślmy.
-
- Kontakt:
To są dwie różne kamery.W zapalniczce -nagraj-komp. usb i oglądamy.Druga mamy na bieżąco podgląd na monitorze co się dzieje na szlaku ze składem,jak wygląda torowisko itp.Zasięg około 100 metrów kamera-odbiornik pokrywa całość makiety na zlotach bez ruszania się z miejsca i tym sposobem oszczędzamy nogi na które wiele osób narzekało .Ale ja się w te klocki nie bawię (kamerka) a że może być pomocna pozostawiam tym co chcieliby się tym zająć.
- Misiek
- Kontakt:
O, brakujące ogniwo w układance.zygus9 pisze:Może coś takiego sprawdzi się w naszej skali http://allegro.onet.pl/mini-kamera-zapa ... 36730.html
Ten filmik <<KLIK>> nagrany był chyba czymś takim, bo się dziwiłem, po co chłopaki wożą zapalniczkę na platformie ;-)
Ostatnio zmieniony 25 lis 2010, 17:43 przez Misiek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Znalazłem i ja coś podobnego (bezprzewodowa, kolor, dźwięk i wymiary 2x2x7cm). Wejdzie praktycznie do każdego wagonu towarowego czteroosiowego. Tylko cena odstrasza. Ala jak ktoś się uprze.....
http://www.podsluchy.com.pl/produkty/ka ... zestaw.htm
Nazwa kamerki LC-GP-830D
http://www.podsluchy.com.pl/produkty/ka ... zestaw.htm
Nazwa kamerki LC-GP-830D
Ostatnio zmieniony 26 lis 2010, 10:26 przez Samowarek, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Może coś takiego sprawdzi się w naszej skali http://allegro.onet.pl/mini-kamera-zapa ... 36730.html
-
- Kontakt:
Kuba105000. Podjąłeś wiele tematów na Forum i jak zauważyłem na każdym próbujesz podjąć kłótnię czy coś podobnego. Każdy każdemu chce pomóc jak potrafi i skierować Go w stronę dalszych poszukiwań, a TY z góry i obuchem. Nieładnie. Więcej samodzielności internet jest wielki i wystarczy kliknąć TT+temat i mamy tysiące odpowiedzi na nurtujące nas tematy, a jako inne zainteresowania jest informatyka to na kompach się znasz. Rada ZWOLNIJ.
Ostatnio zmieniony 24 lis 2010, 22:56 przez Samowarek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Fantomas
- Kontakt:
Skąd wiedziałem, że tak odpowiesz na tę odpowiedź
Idę po piwo i paluszki...
Adminie, wybacz za offtop, ale nie zdzierżyłem... komentarz dotyczy też wątku: http://forumtt.pl/viewtopic.php?p=87379 ... 6a9d#87379 ale nie będę upierdliwie wszędzie śmiecił.

Idę po piwo i paluszki...
Adminie, wybacz za offtop, ale nie zdzierżyłem... komentarz dotyczy też wątku: http://forumtt.pl/viewtopic.php?p=87379 ... 6a9d#87379 ale nie będę upierdliwie wszędzie śmiecił.
Ostatnio zmieniony 24 lis 2010, 19:43 przez Fantomas, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Kontakt:
Ehh... tak myślałem, że dostanę taką odpowiedź. Przeczytaj proszę cały mój post i wtedy pisz.
Był już co prawda taki temat, ale kilka lat temu, poza tym dotyczył on tylko kamerki bezprzewodowej wbudowanej...
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Kamera
Witam. Czy próbowaliście umieścić kamerę na lokomotywie/wagonie? Był już co prawda taki temat, ale kilka lat temu, poza tym dotyczył on tylko kamerki bezprzewodowej wbudowanej w wagon, a mi chodzi ogólnie o zamontowanie jakiejkolwiek kamery (najlepsza bezprzewodowa, ale niestety są to często duże koszty), kiedyś próbowałem zrobić konstrukcję do umieszczenia w węglarce i tam włożyć telefon, jednak konstrukcja była zbyt ciężka i kiedy przyspieszyłem, to wagon się wywrócił na łuku. 

- Jacekk
- Kontakt:
Raczej nieFilip pisze:W przedni reflektor ludmiły można by wstawić kamerkę

Ostatnio zmieniony 24 lis 2010, 19:17 przez Jacekk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
W przedni reflektor ludmiły można by wstawić kamerkę
Nowa galeria: http://picasaweb.google.pl/haikueurope/
-
- Kontakt:
a może by tak zastosować jakiegoś loka bez napędu i pchanego przez drugiego takiego samego w trakcji ukrotnionej? 

-
- Kontakt:
Witam!
To i ja dołożę swoje trzy grosze. Moim zdaniem widok wagonu pchanego jest tak samo niefajny jak widok wagonu z bebechami na wierzchu. Pamiętajmy, że celem jest oglądnięcie makiety oczami maszynisty, więc nieestetyczny widok elektroniki na wierzchu nie ma - moim zdaniem - znaczenia. Co do wyboru wagonu, to ja bym zastosował podwozie od Y, bo:
1) łatwo dostępne zasilanie,
2) można łatwo dociążyć,
3) można się pokusić o połączenie na stałe z wózkiem, aby kamera obracała się wtedy, gdy skręca wózek.
Ostatnie ma o tyle znaczenie, że IMHO źle wygląda, gdy wagon zakręca, a kamera "patrzy" na wprost, szczególnie przy ciasnych łukach.
To i ja dołożę swoje trzy grosze. Moim zdaniem widok wagonu pchanego jest tak samo niefajny jak widok wagonu z bebechami na wierzchu. Pamiętajmy, że celem jest oglądnięcie makiety oczami maszynisty, więc nieestetyczny widok elektroniki na wierzchu nie ma - moim zdaniem - znaczenia. Co do wyboru wagonu, to ja bym zastosował podwozie od Y, bo:
1) łatwo dostępne zasilanie,
2) można łatwo dociążyć,
3) można się pokusić o połączenie na stałe z wózkiem, aby kamera obracała się wtedy, gdy skręca wózek.
Ostatnie ma o tyle znaczenie, że IMHO źle wygląda, gdy wagon zakręca, a kamera "patrzy" na wprost, szczególnie przy ciasnych łukach.
Ostatnio zmieniony 18 cze 2006, 20:37 przez ArJu, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
ArTTur
ArTTur