Karpacz - to już koniec...

Dział poświęcony prawdziwej Kolei i wszystkiemu co z nią związane czyli tabor, newsy, ciekawostki, itd.

Moderator: mod-Kolej w skali 1:1

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Re: Karpacz - to już koniec...

Post autor: miano »

Moje zdjęcia z dzisiaj:

Drezyna wyleciała na drugą stronę przejazdu kolejowego - poza stację
Obrazek
Ostał się magazyn
Obrazek
Widok od strony torów
ObrazekObrazekObrazek
Widok od strony wejścia
ObrazekObrazekObrazek
Ogólnie nie dopatrzyłem się czym projekt rozbudowy nawiązuje do pierwotnego budynku stacji, a zapewne takie były wymagania konserwatora zabytków.
Z reguły w takich wypadkach wymagania narzucają taki sam kąt dachu czy kształt i układ okien. Tu można zauważyć że dach też jest skośny, a okna też mają szyby :>
Zobaczymy jak to będzie wyglądało w rzeczywistości po rozbudowie, natomiast dziwny wydaje mi się dość krótki okres od przejęcia obiektu przez gminę, a rozpoczęciem budowy
(czyli okres prac projektowych i uzgodnień).
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

Dewastacji ciąg dalszy... :/
W sierpniu został zezłomowany jeden z torów ładunkowo-postojowych w Karpaczu:
http://www.jelonka.com/?mod=news&scr=si ... icle=29422

Parafrazując - Śpieszmy się dokumentować stacje, bo tak szybko odchodzą... :cry:
Awatar użytkownika
krzysztof
Kontakt:

Post autor: krzysztof »

oelka pisze:To pozostaje jedno pytanie. Dlaczego wojewódzki konserwator zabytków zgodził się na taką demolkę?
a ja odpowiem tak:
jako zarządca trwały nieruchomości będącej zabytkiem (i wpisanej do rejestru zabytków !! )
wypowiedziałem wojnę firmie SKANSKA, która to modernizuje drogę przylegającą na odcinku ok. 1km wzdłuż działki będącej pod moim zarządem. otóż okazało się, że zaingerowali oni (pominęli ich istnienie, czytaj chcieli zniszczyć) w elementy zespołu dworsko-parkowego, a także zaburzyli istniejące od co najmniej 50 lat stosunki wodne powodując zalanie piwnic, szybu windy i ujęcia wody !! projekt przebudowy powstał na biurku w Poznaniu, bez wizji lokalnej !!

a do czego dążę?
otóż projektanci oświadczyli, że nie będą ingerować w zabytek, a konserwator przyjął to oświadczenie bez ruszania d. z miejsca.

a na dokładkę powiem, że podobny problem ma i miejscowa Spółka Wodna i kilku właścicieli nieruchomości. oto Polska właśnie, bo za tą demolkę grozi im grzywna lub ew. do 5 lat.
Ostatnio zmieniony 16 lis 2010, 19:43 przez krzysztof, łącznie zmieniany 4 razy.
ArJu
Kontakt:

Post autor: ArJu »

O ja pier... Dobrze, że zdążyłem porobić zdjęcia, choć pociecha to minimalna.
Ostatnio zmieniony 16 lis 2010, 19:21 przez ArJu, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
ArTTur
Gloow
Kontakt:

Post autor: Gloow »

Karpacz, jako jedyna gmina leżąca wzdłuż linii 340, torpedował wszelkie inicjatywy w tym kierunku.
Lokalni "busiarze" muszą z czegoś żyć. Inna sprawa, że moim zdaniem jedyną szansą dla linii lokalnych, dopóki istnieje PKP PLK jest wykupywanie ich przez samorządy.
Ostatnio zmieniony 16 lis 2010, 15:17 przez Gloow, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

T_Domagalski pisze:Projektowane dodatkowe okna mansardowe dopełniają dzieła, zamieniając zabytkowy budynek (tak, tak, wpisany do rejestru zabytków!) w coś na kształt wieśniackiej willi nowobogackich... :|
To pozostaje jedno pytanie. Dlaczego wojewódzki konserwator zabytków zgodził się na taką demolkę?
Bo druga możliwość jest taka, że jest to samowola budowlana. Co nawet w przypadku inwestycji gminnych jest możliwe (np. ratusz warszawskich Włoch)

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 16 lis 2010, 13:00 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Misiek pisze:A co się działo na stacji w międzyczasie?
Ano niestety, w Karpaczu wykazano bardzo dużo złej woli, żeby tylko nie uruchomić przewozów kolejowych. Z literatury wynika, że Karpacz, jako jedyna gmina leżąca wzdłuż linii 340, torpedował wszelkie inicjatywy w tym kierunku.
Jednak dobudówka póki co nie wygląda zachęcająco, ale wygląd ostateczny być może będzie w klimacie.
Widziałem projekt. Wygląd ostateczny będzie prawie w klimacie. Przy czym "prawie" robi dużą różnicę. :/ Przybudówki zmieniają drastycznie kształty i proporcje budynku, zamieniając go w niekształtnego "jamnika". Projektowane dodatkowe okna mansardowe dopełniają dzieła, zamieniając zabytkowy budynek (tak, tak, wpisany do rejestru zabytków!) w coś na kształt wieśniackiej willi nowobogackich... :|

O! Misiek mnie uprzedził z fotką. ;)
Ostatnio zmieniony 16 lis 2010, 11:12 przez T_Domagalski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

Post autor: Misiek »

Google wskazało wizualizację...
Obrazek

I więcej zdjęć z budowy
http://karpaczanie.socjum.pl/galeria/album/52

Pan Józek z młotem rządzi!
Ostatnio zmieniony 16 lis 2010, 10:59 przez Misiek, łącznie zmieniany 2 razy.
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

Akurat to, że powstaje tam Centrum Kultury i budynek nie będzie niszczał, popieram. Jednak dobudówka póki co nie wygląda zachęcająco, ale wygląd ostateczny być może będzie w klimacie.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

A co się działo na stacji w międzyczasie? I dlaczego już się to nie dzieje? I jakie były inne plany (ooppsss... "pobożne życzenia") odnośnie stacji i linii z niej wychodzącej?
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Przebudowa - to skutek.
Praprzyczyny i winnego upadku linii kolejowej należy szukać po stronie PKP, nieprawdaż ?
Awatar użytkownika
Misiek
Kontakt:

T_Domagalski pisze:Mam nadzieję, że architekt, który zezwolił na zniszczenie architektury tego zabytkowego !! budynku poprzez obudowanie go betonowymi "klockami", będzie smażył się w piekle... :evil:
Zapomnij.
Tacy "artyści" mają się dobrze w naszym kraju. :/
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Karpacz - to już koniec...

Gdyby ktoś jeszcze nie wiedział, to poniżej można obejrzeć ostatnie chwile dworca w Karpaczu. Na jego miejscu powstaje Centrum Kultury... :cry:
http://fotopolska.eu/Karpacz/b15820,Sta ... dawna.html

Normalnie, architektoniczne barbarzyństwo!
Mam nadzieję, że architekt, który zezwolił na zniszczenie architektury tego zabytkowego !! budynku poprzez obudowanie go betonowymi "klockami", będzie smażył się w piekle... :evil:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolej w skali 1:1”