Pozdrawiam
Czyszczonko i smarowanko!
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
-
MarcinSz
- Kontakt:
-
Kilkujadek
- Kontakt:
Re: Czyszczonko i smarowanko!
Prawdopodobnie źle się ułożyły koła zębate z wiązarami na ślimacznicy. Rozbierz jeszcze raz i ponownie złóż.
PS. Jak wyżej
PS. Jak wyżej
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2006, 20:41 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 2 razy.
- Charakterek
- Kontakt:
ułóż kółeczka tak, by ruszały się swobodnie. Kręć wałkiem napędowym i zobacz które kółeczko haczy - potem odkręć dół i przestaw kółeczko o jeden ząbek - wystarczy go oddzielić od ślimaka i już sama naskakuje. Dotąd kręć wałkiem aż wszystkie kółeczka się ułożą dobrze! I loczek będzie jak nowonarodzony!
-
MarcinSz
- Kontakt:
Jak zapowiadałem, jakiś czas temu przymierzyłem się do czyszczenia i smarowania BR56. Nie mając lutownicy rozbierałem ją uważając na przewody doprowadzające prąd do silnika, a efekt był taki

Potem kąpiele i smarowania zgodnie z Charakterkowymi wskazówkami. I przytrafiło mi się to co WojTTkowi - parokrotnie pacnąłem benzyną po kołach i wyskoczyły tam białe plamy, naloty. Na szczęcie będąc później na wycieczce w Sebnitz za niewielkie pieniądze (4 euro) kupiłem komplet czterech kół wraz z wiązarami.
Po złożeniu sukces - lok jeździ
ale potem okazuje się, że tak nie dokońca
. Odnoszę wrażenie, że przed operacją jeździł lepiej i to o wiele
Nie chce ruszyć, jak ruszy to szarpie i "robi bokami".
To kolejny dowód moich niezdolności modelarskich. Mógłby ktoś pomóc?

Potem kąpiele i smarowania zgodnie z Charakterkowymi wskazówkami. I przytrafiło mi się to co WojTTkowi - parokrotnie pacnąłem benzyną po kołach i wyskoczyły tam białe plamy, naloty. Na szczęcie będąc później na wycieczce w Sebnitz za niewielkie pieniądze (4 euro) kupiłem komplet czterech kół wraz z wiązarami.
Po złożeniu sukces - lok jeździ
To kolejny dowód moich niezdolności modelarskich. Mógłby ktoś pomóc?
Marcin Szwanenfeld
-
Kilkujadek
- Kontakt:
Preparat typu Plack stosowany do czyszczenia elemrntów z tworzyw sztucznych w samochodach.WojTTek pisze: Ja znany z małej precyzji machnąłem pędzelkiem po podstwie osłony wózka i i po kąpieli i osuszeniu te miejsca gdzie była benzyna zrobiły się białe... ten nalot ciężko wyeliminować... co radzicie?
Benzyna ekstrakcyjna powoduje matowienie wszelkich powłok lakierniczych
Ostatnio zmieniony 25 lip 2006, 21:10 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
- WojTTek
- Kontakt:
Nie chce pogarszać sprawy
-
Filip
- Kontakt:
Radzimy czarną+rdze farbkę humbrola, albo samą czarną.
Nowa galeria: http://picasaweb.google.pl/haikueurope/
- WojTTek
- Kontakt:
Powracam do E499 gdyż moja jest obecnie po smarowaniu wózków i czysczeniu silnika oraz kąpieli w szamponach
Co wam powiem to wam powiem ale wam powiem: (że)
benzyny ekstrakcyjnej po prostu nie można stosować na czarne miejsca na osłonach wózka. Ja znany z małej precyzji machnąłem pędzelkiem po podstwie osłony wózka i i po kąpieli i osuszeniu te miejsca gdzie była benzyna zrobiły się białe... ten nalot ciężko wyeliminować... co radzicie?
Kilka kropelek tego białego znalazło się na imitacji wózka po stronie zewnętrznej i tam są takie białe miejsca...
Co radzicie?
Co wam powiem to wam powiem ale wam powiem: (że)
benzyny ekstrakcyjnej po prostu nie można stosować na czarne miejsca na osłonach wózka. Ja znany z małej precyzji machnąłem pędzelkiem po podstwie osłony wózka i i po kąpieli i osuszeniu te miejsca gdzie była benzyna zrobiły się białe... ten nalot ciężko wyeliminować... co radzicie?
Kilka kropelek tego białego znalazło się na imitacji wózka po stronie zewnętrznej i tam są takie białe miejsca...
Co radzicie?
Ostatnio zmieniony 22 lip 2006, 18:27 przez WojTTek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Charakterek
- Kontakt:
Ja ją rozbierałem do zera. Wózki musisz wyjąć - są też na zatrzaski - delikatnie odegnij ich boczną część (po zdjęciu osłonek dolnych) i wysuń z niej środek wózka na dół. potem dwie śrubki i silnik z płytką wyjdzie.
- Karol
- Moderator
- Kontakt:
NaturalnieCzy ktos z Was smarował BR 218? jak dostac się do silnika po zdjęciu budy? Jeżeli odkręcę płytkę z góry to wyjmując ją wyciągne silnik z wałami napędowymi i będzie to ciężko złozyć. Nie próbowałem też dostać się do zębatek w wózkach.
Jak chodzi o silnik to sprawa sie tutaj troche komplikuje. Niebawem zamieszcze fotostory jak to sie ma robić.
- BR101 112-1
- Kontakt:
Ja smarowałem, lepiej w ogóle nie wyjmować silnika, wystarczy kapnąć na zębatkę i przekładnie w kółkach, wystarczyło trochę pomanewrować igłą od butelki ze smarem.
- Marcin
- Kontakt:
Czy ktos z Was smarował BR 218? jak dostac się do silnika po zdjęciu budy? Jeżeli odkręcę płytkę z góry to wyjmując ją wyciągne silnik z wałami napędowymi i będzie to ciężko złozyć. Nie próbowałem też dostać się do zębatek w wózkach.
-
ArturSwider
Hi,
Nie rozumiem po co na siłę szukać i pytać skoro w temacie wszystko na temat smarowania zasadniczo zostało powiedziane? Kup taki smar jaki radzi Charakterek i po kłopocie.Można użyć zwykłego smaru np. do zawiasów?
- Jacekk
- Kontakt:
Można użyć zwykłego smaru np. do zawiasów
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
K4ULTRA
- Kontakt:
Jacek sugerował nam WD-40 ja bym go polecił ale tylko jako środek powierzchniowo czynny czyli do mycia a nie do smarowania .
Czytałem test smarów dla rowerówki to nie zalecali stosowania Wd-40 w okolicach wianków przekładni czy łożysk bo wymywa inne smary.Czyli myjemy ale nie smarujemy WD-40
Szukajcie suchych smarów z dotakiem teflonu a najtańszy za swoją pojemność 200ml w zależności od sklepu około 20zł jest GT-85 w dobrych sklepach rowerowych go znajdziecie ja go stosuję do mycia , smarowania i zabezpiecza mi modele przed szybkim osiadaniem kurzu .
Czytałem test smarów dla rowerówki to nie zalecali stosowania Wd-40 w okolicach wianków przekładni czy łożysk bo wymywa inne smary.Czyli myjemy ale nie smarujemy WD-40
Szukajcie suchych smarów z dotakiem teflonu a najtańszy za swoją pojemność 200ml w zależności od sklepu około 20zł jest GT-85 w dobrych sklepach rowerowych go znajdziecie ja go stosuję do mycia , smarowania i zabezpiecza mi modele przed szybkim osiadaniem kurzu .