Dekoder Standard+
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- Cwiru22
- Kontakt:
Re: Dekoder Standard+
Świecą się normalnym ciągłym kolorem. 

Ostatnio zmieniony 13 gru 2010, 16:43 przez Cwiru22, łącznie zmieniany 1 raz.
- Misiek
- Kontakt:
Czy lokomotywa jak już ruszy to światła się palą, czy mrygają wraz ze wzrostem prędkości ?
- Cwiru22
- Kontakt:
Hmmm;] nie no nie ma bata, miałem montowany w sklepie i było ok 

- golab
- Kontakt:
Hmm, jeśli to dekoder 8-pin to może jest odwrotnie włożony ?:)
Ostatnio zmieniony 12 gru 2010, 17:22 przez golab, łącznie zmieniany 1 raz.
- Cwiru22
- Kontakt:
Może ktoś coś doradzić? Pewnie mam coś źle poustawiane, ale nie potrafię do tego dojść, bo się zbytnio jeszcze nie znam 

Ostatnio zmieniony 13 lis 2010, 23:37 przez Cwiru22, łącznie zmieniany 1 raz.
- Cwiru22
- Kontakt:
Gold mini Lenza a drugi nie wiem
. Oby dwa zakładał mi sprzedawca w sklepie w Niemczech.

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
IMHO: to jest błąd.
Światła powinny się zapalać/gasić niezależnie czy loka stoi czy jedzie.
Na jakim dekoderze to występuje ? Mnie coś takiego pojawiło się kiedyś na jakimś starym 'noname'.
Światła powinny się zapalać/gasić niezależnie czy loka stoi czy jedzie.
Na jakim dekoderze to występuje ? Mnie coś takiego pojawiło się kiedyś na jakimś starym 'noname'.
Ostatnio zmieniony 12 lis 2010, 10:39 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 2 razy.
- Cwiru22
- Kontakt:
Można się śmiać, ale u mnie nie mogę włączyć świateł gdy loko stoi, dopiero jak delikatnie ruszy. Nie wiem z czym to jest związane.. 

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Naciśnij F0 (= "*" ).MATT pisze:... jak zaprogramować żeby światła włączały się i wyłączały ? U mnie narazie się przełączają zgodnie z kierunkiem.

Ostatnio zmieniony 10 lis 2010, 10:47 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
- MATT
- Kontakt:
Różne dekodery nie mają na to wpływu. Ja mam w lokach Lenz i Kuehn po ustawieniu adresów na ten sam co lok działa bez zarzutu. Ciągnąc dalej ten temat jest jeszcze jedna kwestia otóż jak zaprogramować żeby światła włączały się i wyłączały ? U mnie narazie się przełączają zgodnie z kierunkiem.
-
- Kontakt:
TAK!!!
U mnie były podobne numery, ale pomyślałem co i jak - podstawiłem wagon sterowniczy do loki z którą jeździ w składzie (w moim przypadku BR142 "Ludmiła" z dekoderem Kuhena + 3 piętrusy miętowe Kuhena + sterowniczy piętrus miętowy Kuhena) - ustawiając oba dekodery na jeden adres. I od tej pory nie ma problemu.
Problem może być u Ciebie, że loka ma dekoder inny niż Kuhen, ale mogę się tylko domyślać
U mnie były podobne numery, ale pomyślałem co i jak - podstawiłem wagon sterowniczy do loki z którą jeździ w składzie (w moim przypadku BR142 "Ludmiła" z dekoderem Kuhena + 3 piętrusy miętowe Kuhena + sterowniczy piętrus miętowy Kuhena) - ustawiając oba dekodery na jeden adres. I od tej pory nie ma problemu.
Problem może być u Ciebie, że loka ma dekoder inny niż Kuhen, ale mogę się tylko domyślać

Ostatnio zmieniony 08 lis 2010, 21:06 przez Pawelec, łącznie zmieniany 1 raz.
- Fantomas
- Kontakt:
Ustawić dekodery na ten sam adres?MATT pisze:Jak najbardziej... właśnie z tej strony skorzystałem. Przyda się do innych dekoderów. Wielkie dzięki. Jak już jestem przy temacie dekoderów to mam jeszcze jedno pytanie. Jak zrobić żeby oświetlenie loka i wagonu sterowniczego zmieniały oświetlenie jednakowo? U mnie to narazie wygląda tak, że przełączam najpierw na wagon sterowniczy ustawiając oświetlenie we właściwym kierunku, następnie włączam sprzęgniętego z nim loka i jazda. Jest to troche kłopotliwe...
- MATT
- Kontakt:
Jak najbardziej... właśnie z tej strony skorzystałem. Przyda się do innych dekoderów. Wielkie dzięki. Jak już jestem przy temacie dekoderów to mam jeszcze jedno pytanie. Jak zrobić żeby oświetlenie loka i wagonu sterowniczego zmieniały oświetlenie jednakowo? U mnie to narazie wygląda tak, że przełączam najpierw na wagon sterowniczy ustawiając oświetlenie we właściwym kierunku, następnie włączam sprzęgniętego z nim loka i jazda. Jest to troche kłopotliwe...
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
http://wiki.gbbkolejka.pl/tiki-index.ph ... der%C3%B3wMATT pisze:głupio się przyznać ale nie mam pojęcia jak to zrobić
- MATT
- Kontakt:
Już doszedłem metodą prób i błędów. Zresetowany i programowany na nowo działa to najważniejsze...