MakieTTa rycha

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
MiGo
Kontakt:

Re: MakieTTa rycha

Post autor: MiGo »

tete pisze: Dodam, że też byłem kiedyś tylko i wyłącznie za H0 mówiąc, że to jedyna słuszna skala. Wiary w to podsycało czytanie for poświęconych tej skali. Z czasem wrąbałem się w makietę H0. Jak zobaczyłem ile mi to zajmie miejsca, to zarzuciłem projekt i sprzedałem wszystko (w bloku mieszkam). Skrzynki H0 leżą w piwnicy a w nich - ziemniaki :mrgreen:
No i to jest ten schemat działania co w moim przypadku. Chyba w weekend zrobię sesję fotograficzną:
a). Herkules TT vs. Herkules H0 (PIKO - mam obydwa) - detale i relacje wielkości
b). Wagon Y (303 mm) na łuku 36 cm w H0
i powieszę na forum ku przestrodze :), by krucjata przeciwko "gigantomanii" nie była gołosłowna :mrgreen:

Pozdrawiam

Michał
tete
Kontakt:

Post autor: tete »

MiGo pisze: I tak wyszło że zaczynając od H0 mam TT i jest fajnie :)
Pozdrawiam
Michał
Dodam, że też byłem kiedyś tylko i wyłącznie za H0 mówiąc, że to jedyna słuszna skala. Wiary w to podsycało czytanie for poświęconych tej skali. Z czasem wrąbałem się w makietę H0. Jak zobaczyłem ile mi to zajmie miejsca, to zarzuciłem projekt i sprzedałem wszystko (w bloku mieszkam). Skrzynki H0 leżą w piwnicy a w nich - ziemniaki :mrgreen:

Teraz mam TT i jestem zadowolony. TT-tka jest w sam raz, aczkolwiek rozważam też N-kę na boku - w sam raz do bloków. Ot jakie jest moje dążenie do zmniejszania skali. Ale na Z-kę już bym się raczej nie zdecydował, z uwagi na zbyt "okrojone" modele parowozów...

W ogóle uważam, że makieta musi być przemyślana pod kątem transportu i przechowywania. Najpierw określ ile możesz mieć miejsca i gdzie będziesz to trzymał, potem twórz w dostępnej przestrzeni. Budowa koromysła mija się z celem, bo potem może się okazać, że nie ma gdzie tego trzymać...
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2010, 07:17 przez tete, łącznie zmieniany 2 razy.
Gloow
Kontakt:

Post autor: Gloow »

Niższe ceny H0 względem TT są lekko złudne. Tory A-Gleis są... . No są takie, że ja bym ich na pewno nie użył jeśli za stosunkowo nie wielke wyższą kwotę mogę mieć lepsze. Oszczędzać można naprawdę na innych rzeczach ale tory to podstawa i należy kupić najlepsze jakie się da, nawet kosztem ich ilości na makiecie - takie jest moje zdanie. Szczególnie, że można kupować i kłaść tory etapami.
Druga rzecz, masz 2x3m. Z tego co patrzyłem, pełen łuk 180" w H0 to około 1m średnicy, czyli między łukami zostaje Ci 1m, nie upchniesz na tym nawet żadnej sensownej bocznicy.
Owal torów którym byś już zapełnił z lekka dostępną przestrzeń to koszt 269,9(7 x flex, 12 x łuk 30' 310mm, 2 x EW2), zakładając, że się nie pomyliłem. Da się obniżyć te koszta jeszcze.
Radzę Ci, zanim się na coś zdecydujesz, wziąć do ręki ołówek, linijkę, płachtę kartonu/papieru 2x3m lub mniejszą ale w skali i rozrysować sobie dokładnie to co planujesz, potem ocenić, czy będzie się po tym dało jeździć i wtedy policzyć ile co kosztuje.
MiGo
Kontakt:

rysiu764 pisze:tete
Nie martwi ponieważ uprzątnąłem strych i mam 2m na 3m a moja makieta modułowa jaką mam w planach :) zajmie 225cmx160cm
migo
Robiłem takie coś :) I TT jest droższe na modelmania i allegro
Gloow
Tory H0 a-gleis to złe?? Na strychu już wilgoci raczej nie ma ale jest kurz :) Może przykrywanie makiety coś da :)
gbbsoft
Dzięki za odpowiedź na razie wybiorę metodę a) bo jest tania.
Ktoś mnie wzywał do tablicy ? :mrgreen:
OK. H0 jest "super". mam na sprzedaż tabor H0, bo za późno połapałem się że to nie jest taniej, ale tak samo drogo, jeśli nie drożej, a rozsądną jakość uzyskam kupując tabor Roco\Fleishmann, torowisko Tillig Elite i zrobiło się b. drogo. Poza tym na coś musisz się zdecydować... (na wszystko zabraknie kasy).
Jak zobaczysz skład piętrusów PIKO (jest taki wątek na forum.modelarstwo.info), które ponoć mają KKS (a odstępy pomiędzy wagonami na 1cm), rozjazdy PIKO A, to chyba sam dojdziesz po czasie że to komedia. Nie wierz bezkrytycznie modelmanii, sprawdzaj też makieciarza, czytaj forumTT dział giełda :) (wychodzi jeszcze korzystniej).

I tak wyszło że zaczynając od H0 mam TT i jest fajnie :)

Pozdrawiam

Michał
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2010, 09:30 przez MiGo, łącznie zmieniany 1 raz.
tete
Kontakt:

rysiu764 pisze:Witam mam zamiar zrobić makietę kolejową w skali TT z torów "rurek". Niestety zwrotnice modelowe są strasznie drogie, ...
Pokaż mi co jest tanie? W H0 jest podobnie - nawet jak są różnice w cenie pomiędzy H0 i TT to nie aż tak znowu wielkie jak piszesz. Zresztą - Tanio często znaczy tak sobie...
rysiu764 pisze: ...mam 2m na 3m a moja makieta modułowa jaką mam w planach :) zajmie 225cmx160cm
(...)
wybiorę metodę a) bo jest tania.
Jak już tak się zdecydowałeś na tanio w H0, to więcej pola do manewru chyba znajdziesz TUTAJ bo widzę że już ostro jedziesz po torach H0 pytając o tory PIKO H0 (A-GLEIS), więc nie to forum rychu ;) ...
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2010, 07:04 przez tete, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

rysiu764 pisze:Czy na komputerze można zatrzymać pociąg tak z powolnieniem?? I czy trzeba nacisnąć zatrzymaj czy się po prostu wybiera czerwone światło i pociąg się zatrzymuje??
Trzeba mieć dekoder semaforów??
I ostatnie pytanie, która metoda tańsza b czy c??
sory za taką ilość pytań, na razie i tak nie mam zamiaru robić to, ale pytam się żeby wiedzieć na przyszłość :)
ad1. tak
ad2. ustawiasz na ekranie przejazd z bloku A do bloku B. jak pociąg wjeźdza do bloku B, to zwalnia do zera i zatrzymuje się na końcu bloku B.
ad3. c jest tańsza napewno jeśli używasz BM-1.
rysiu764
Kontakt:

Post autor: rysiu764 »

Czy na komputerze można zatrzymać pociąg tak z powolnieniem?? I czy trzeba nacisnąć zatrzymaj czy się po prostu wybiera czerwone światło i pociąg się zatrzymuje??
Trzeba mieć dekoder semaforów??
I ostatnie pytanie, która metoda tańsza b czy c??
sory za taką ilość pytań, na razie i tak nie mam zamiaru robić to, ale pytam się żeby wiedzieć na przyszłość :)
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2010, 20:19 przez rysiu764, łącznie zmieniany 1 raz.
rysiu764
Kontakt:

tete
Nie martwi ponieważ uprzątnąłem strych i mam 2m na 3m a moja makieta modułowa jaką mam w planach :) zajmie 225cmx160cm
migo
Robiłem takie coś :) I TT jest droższe na modelmania i allegro
Gloow
Tory H0 a-gleis to złe?? Na strychu już wilgoci raczej nie ma ale jest kurz :) Może przykrywanie makiety coś da :)
gbbsoft
Dzięki za odpowiedź na razie wybiorę metodę a) bo jest tania.
tete
Kontakt:

rysiu764 pisze:Moje drugie postanowienie to że przechodzę ze skali TT na H0, (...) Mam nadzieje że nie jesteście źli :p
Jesteśmy źli :mrgreen:
A tak na poważnie to H0 zajmuje strasznie dużo miejsca. Nie martwi cię to?

Obrazek
obrazek z forum kozaka.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2010, 09:55 przez tete, łącznie zmieniany 2 razy.
MiGo
Kontakt:

rysiu764 pisze:...przechodzę ze skali TT na H0, ponieważ w H0 jest dużo rzeczy i to taniej, tory, tabor itp. ...
Proponuję ćwiczenie: dowolny sklep internetowy, kartka, ołówek. Porównaj ceny rozjazdów 15 stopni, ceny anglików,flexów, lokomotyw i wagonów pasażerskich. Pomijając wyroby PIKO (zestawy startowe), w H0 tanio to już było. To b.drogie hobby. Za lepsze modele trzeba zapłacić tyle samo, albo i więcej niż w TT...

Pozdrawiam

Michał
Gloow
Kontakt:

Post autor: Gloow »

Makieta nie zależnie TT czy H0 to spora ilość wydanych pieniędzy. Na torowisku nie oszczędzaj, lepiej mniej ale dobrej jakości torów niż dużo byle czego. Polecam rozjazdy do samodzielnego montażu, są relatywnie tanie. Napęd do rozjazdu można zrobić za 3-4zł klik
Trzymanie makiety w wilgoci wg. mnie niestety odpada.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

rysiu764 pisze: Mam 1 pytanie dotyczące DCC jak się zatrzymuje pociąg na czerwonym świetle?? Co do tego trzeba mieć?
a) jak w analogu - zabierasz prąd - ale to metoda już raczej historyczna
b) zatrzymujesz za pomocą programu na komputerze
c) zatrzymujesz za pomocą układu 4 diod (dekoder musi to obsługiwać - dekodery Lenz i Zimo) czyli Bm-1, lub układów BM-2, BM-3 firmy Lenz
d) zatrzymujesz za pomocą generatora sygnału stop (trochę to też metoda archaiczna)

i pewnie jeszcze kilka metod by się znalazło... :D

PS. programy do projektowania znajdziesz tutaj http://wiki.gbbkolejka.pl/tiki-index.php?page=Linkownia - szukaj "Program do planowania torowisk"
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2010, 20:08 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
rysiu764
Kontakt:

Długo myślałem nad tym wszystkim i postanowiłem wysprzątać strych na którym nie ma tyle wilgoci :) ale jest kurz :( Moje drugie postanowienie to że przechodzę ze skali TT na H0, ponieważ w H0 jest dużo rzeczy i to taniej, tory, tabor itp. Mam nadzieje że nie jesteście źli :p
Mam 1 pytanie dotyczące DCC jak się zatrzymuje pociąg na czerwonym świetle?? Co do tego trzeba mieć? I sorry za to pytanie, ale czy znacie jakiś program do projektowania torów H0 a-gleis??
FASLER
Kontakt:

Post autor: FASLER »

Na początek proponuję Ci zaprojektować układ torowy w TT-Cad. Pozwoli to oszacować jaki rozmiar będzie miała makieta, jakie tory potrzebujesz i w jakiej ilości a co za tym idzie ile to wszystko będzie kosztowało. Program znajdziesz tutaj http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=4731
Jeszcze jedna rada nie śpiesz się, dobrze przemyśl swoje decyzje ponieważ budowa makiety to nie tylko zakup torowiska większość kosztów to zakup taboru i materiałów modelarskich do budowy makiety ale to wszystko rozłożone jest na lata :D.
Powodzenia
rysiu764
Kontakt:

Myślałem o torach modelowy, ale jest jeszcze 1 przeszkoda nie wiem ile i jakie tory mi będą potrzebne do mojego układu. Są inne wymiary torów niż w "rurkach"
I przy okazji co myślicie o moim układzie??
http\\chomikuj.pl/rysiu764 jako awatar
Ostatnio zmieniony 27 sie 2010, 22:46 przez rysiu764, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”